Hope Cooke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hope Cooke, 1973

Hope Cooke (s. 24. kesäkuuta 1940 San Francisco, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen seurapiirirouva ja Etelä-Aasiassa sijaitsevan Sikkimin kuningatar, kuningas Palden Thondup Namgyalin puoliso vuosina 19631980.

Hope Cooken isä oli John J. Cooke ja äiti Hope Noyes. Noyes oli lentäjä ja kuoli tammikuussa vuonna 1942 vain 25-vuotiaana, kun hänen lentokoneensa törmäsi maahan Nevadassa. Itsemurha oli myös yksi selitys. Cooken vanhemmat olivat eronneet marraskuussa 1941. Cooke ja hänen sisarpuolensa Harriet Townsend menivät John Cooken vanhempien luokse. Cooke asui myös jonkun aikaa setänsä luona.

Vuonna 1959 Cooke valmistui Sarah Lawrencen collegesta ja vietti kesän Intiassa. Siellä hän tapasi Sikkimin kruununprinssi Palden Thondup Namgyalin Windemere-hotellin baarissa Darjeelingissä.

Neljä vuotta myöhemmin Cooke, joka oli anglikaani, meni naimisiin Paldenin kanssa buddhalaisessa luostarissa 20. maaliskuuta 1963. Samalla Hoope luopui seurapiirielämästään. Paldenin isä kuningas Tashi Namgyal oli kuollut samana vuonna.

4. huhtikuuta 1965 Palden Thondup Namgyal kruunattiin Sikkimin kuninkaaksi ja Hope kuningattareksi.

14. huhtikuuta 1975 Sikkimin kuningaskunta, joka oli ollut vuodesta 1973 Intian suojelualue, liitettiin Intian liittotasavaltaan. Kansanäänestyksessä noin 60 000 ihmistä äänesti Intiaan liittymisestä ja 1 500 vastaan. Kuningaspari oli vähän aikaa kotiarestissa. Joidenkin tarkkailijoiden mukaan Intia oli manipuloinut vaaleja.

Cooke muutti kahden lapsensa, Paldenin ja Hopen, kanssa Manhattanille. Palden Thondup Namgyal ja Cooke erosivat vuonna 1980. Entinen kuningas kuoli vuonna 1982 syöpään New Yorkissa.

Cooke on nykyään New Yorkin kaupungin turistikeskuksen pääopas ja historioitsija. Hän asuu Brooklynissä. Hän on kirjoittanut elämäkerran elämästään Sikkimissä, sen nimi on Time Change.