Hongkongin lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hongkongin lippu

Hongkong

Käyttö Kansallislippu
Suhde 2:3
Käyttöön 16.2.1990
Suunnittelija Tao Ho
Kuvaus Punaisella taustalla keskellä tyylitelty valkoinen viisiterälehtinen Bauhinia blakeanan kukka
Hongkongin ja Kiinan liput

Hongkongin lippu tai muodollisemmin Kiinan kansantasavallan Hongkongin erityishallintoalueen lippu (kiin. 中華人民共和國香港特別行政區區旗) otettiin nykyisessä muodossaan käyttöön 16. helmikuuta 1990, mutta sitä käytettiin virallisesti ensimmäisen kerran 1. heinäkuuta 1997 Hongkongin siirryttyä Yhdistyneen kuningaskunnan alaisuudesta Kiinan kansantasavallan erityishallintoalueeksi. Hongkongin lipun tausta on punainen ja sen keskellä on viisiterälehtinen Bauhinia blakeanan kukka. Lipun viisi tähteä viittaavat Kiinan lippuun ja tarkoittavat Hongkongin oleva aina erottamaton osa Kiinaa.[1][2]

Aikaisemmat versiot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien 2019–2020 demokratiamielenosoituksissa käytetyt liput

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hongkongissa alkoi luovutuslakiesityksen seurauksena suuria mielenosoituksia, jotka jatkuivat ja laajenivat luovutuslakiehdotukset hylkäämisen jälkeenkin. Protesteissa mielenosoittajat kehittivät itselleen erilaisia symboleita, joista osa oli variaatioita Hongkongin lipusta ja osa uusia vaihtoehtolippuja. Myös Hongkongia vuoteen 1997 asti hallinneen Yhdistyneen kuningaskunnan lippua, Yhdysvaltain lippua ja Hongkongissa vuosina 1959–1997 käytettyä lippua on käytetty mielenosoituksissa.[3][4]. Brittivallan ajan lipun käyttö on jakanut mielipiteitä, mutta sitä käytetään enemminkin Yhdistyneen kuningaskunnan hallintokaudella vallinneen demokratian kuin hallintokauden itsensä muistona[5].

Black Bauhinia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuin mielenosoituksissa käytetty lippu on niin kutsuttu Black Bauhinia (kiin. 黑洋紫荊旗, suom. musta bauhinia), joka pohjaa tavalliseen Hongkongin lippuun.[6]

Yksinkertaisimmassa Black Bauhiniassa ainoastaan Hongkongin lipun taustaväri on vaihdettu mustaksi, mutta yleensä myös Hongkongin lippuun Kiinan kansantasavallan lipusta johdetut viisi tähteä, jotka symboloivat Hongkongin olevan aina erottamaton osa Kiinaa, on poistettu. Siitä lipusta edelleen muokatussa versiossa kukan oikeanpuolimmaiset terälehdet esitetään kuihtuvina, mikä symboloi yksi maa, kaksi järjestelmää -järjestelmän rapautumista[4]. Lisäksi on olemassa vielä tuosta varioitu versio, jossa terälehdet ovat tahriutuneet vereen[6].

Lennon Wall -lippu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lennon Wall -lippu
Lennon Wall -lippu
Lennon-seinä heinäkuussa 2019
Lennon-seinä heinäkuussa 2019

Toinen, huomattavasti vähemmän käytetty, protestilippu on niin kutsuttu Lennon Wall -lippu. Se esittää John Lennon -seinää, joka on liimattu täyteen post-it-lappuja.[7] Hongkongissa värikkäillä post-it-lapuilla päällystetyt Lennon-seinät (kiin.: 連儂牆; Jyutping: lin4 nung4 coeng4) nousivat suosioon ensimmäistä kertaa vuoden 2014 demokratiamielenosoitusten yhteydessä. Lennon-seinien lapuissa on yleensä laajempaa demokratiaa vaativia kirjoituksia ja ne ovat eräänlainen kollektiivisen taiteen muoto.

Lennon Wall -lipun kehitti kiinalaissyntyinen australialainen taiteilija Badiucao, joka sai apua työhönsä Denise Holta.[8] Badiucao julkaisi lipun 9. syyskuuta 2019. Lipun kehittänyt Badiucao kertoo, että hän valitsi lippuun satunnaisesti 96 eriväristä post-it-lappua. Numero 96 kuvastaa vuotta ennen Hongkongin luovuttamista Kiinalle. Badiucaon selittää: ”Jokaisella lipun värillä on erilainen äänensä. Ja jokainen yksilöllinen ääni ansaitsee paikkansa Hongkongissa.” Hänen mukaansa onnistunut poliittinen liike tarvitsee vallankumouksellisuuden lisäksi toivoa ja hänen lippunsa on värikäs ja miellyttävä vaihtoehto muille käytetyille symboleille. Lisäksi Badiucao kertoo uskovansa, että värikkäällä ja yksinkertaisen kauniilla lipulla voisi saada mielenosoitusliikkeelle enemmän kansainvälistä tukea.[7]

  1. Johnson Barker, Brian: Maailman liput, s. 86. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-7135-5.
  2. Hong Kong Flag mapsofworld.com. Viitattu 11.4.2015. (englanniksi)
  3. Holland, Oscar: Designed as a symbol of unity, Hong Kong's flag becomes the focus of protest CNN. 7.7.2019. Viitattu 21.3.2021. (englanniksi)
  4. a b Shi, Naomi: What Do the Flags at Hong Kong’s Protests Mean? The McGill International Review. 20.8.2019. Viitattu 21.3.2021. (englanniksi)
  5. Chung, Nikita: Politics, Art and The Black Bauhinia Flag, s. 21. NavaJyoti, 2020. PDF-tiedosto (viitattu 21.3.2021). (englanniksi)
  6. a b Maunuaho, Nina: ”Mei Honkongin kaduilla -meemi”, Sarjakuvakarhuja ja kaasunaamareita – Visuaalisen retoriikan rakentuminen #meiwithhongkong-protestimeemeissä, s. 49–50. Pro gradu -tutkielma. Turun yliopisto, 2020. PDF-tiedosto (viitattu 21.3.2021).
  7. a b Badiucao: Lennon Wall Flag for Hong Kong 連儂墻旗 badiucao.com. 9.9.2019. Viitattu 21.3.2021. (englanniksi)
  8. Chan, Holmes: Political cartoonist Badiucao unveils new ‘Lennon Wall flag’ for Hong Kong democracy movement Hong Kong Free Press. 10.9.2019. Viitattu 21.3.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.