Homunculus (alkemia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Homunculus

Homunculus (suom. pikkumies) on pieni keinotekoinen eli tietyistä ainesosista valmistettu ihminen, joka ensimmäisen kerran esiintyy alkemisti Paracelsuksen teksteissä.

Paracelsus väitti, että hän oli luonut keinotekoisen ihmisolennon, jota hän nimitti homunculukseksi. Olento oli ollut vain 30 senttimetriä pitkä, ja työskenteli yleensä golemin kanssa. Paracelsuksen homunculus kääntyi kuitenkin isäntäänsä vastaan ja karkasi. Homunculus valmistettiin luista, spermasta, ihon palasista ja eläimen karvoista. Nämä haudattiin maahan ja ympäröitiin hevosen lannalla, jonka tarkoituksena oli pitää seos lämpimänä. Reseptin mukaan neljänkymmenen päivän päästä homunculus oli kehittynyt.

Carl Jung uskoi että ensimmäinen viittaus homunculukseen löytyi kreikkalaisen alkemisti Zosimoksen 300-luvulla kirjoittamista teksteistä. Zosimos mainitsee kohdanneensa useita homunculuksia, mutta hän ei kuitenkaan kerro itse luoneensa sellaista.

Homunculuksista on useita versioita. Eräs sellainen liittyy alruuna-kasviin, josta uskottiin voitavan valmistaa homunculus. Juuri tuli kiskoa maasta perjantaina ennen auringonnousua, pestä ja "ruokkia" maidolla ja hunajalla, jolloin siitä kehittyisi pieni ihminen, joka vartioisi ja puolustaisi omistajaansa.

Esiintymisiä kirjallisuudessa ja TV:ssä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]