Holiday

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 2006 elokuvaa. Artikkeli samannimisestä vuoden 1938 elokuvasta, katso Vakka kantensa valitsee.
Holiday
The Holiday
Ohjaaja Nancy Meyers
Käsikirjoittaja Nancy Meyers
Tuottaja Nancy Meyers
Bruce A. Block
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Dean Cundey
Leikkaaja Joe Hutshing
Pääosat Cameron Diaz
Kate Winslet
Jude Law
Jack Black
Shannyn Sossamon
Eli Wallach
Edward Burns
Rufus Sewell
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 8. joulukuuta 2006
Suomi 22. joulukuuta 2006[1]
Kesto 138 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 85 000 000 $ (arvioitu) [2]
Tuotto 205 135 175 $
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Holiday (The Holiday) on Nancy Meyersin ohjaama romanttinen komedia, joka sai ensi-iltansa 2006.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähenkilöinä elokuvassa ovat elokuvatrailerien markkinointiyrityksen omistaja, kalifornialainen Amanda Woods (Cameron Diaz) ja hääkolumnisti, englantilainen Iris Simpkins (Kate Winslet). Amanda eroaa miesystävästään Ethanista (Edward Burns) saatuaan tietoonsa, että Ethan on pettänyt häntä sihteerinsä kanssa. Iriksen elämä romahtaa, kun hän saa tietää, että hänen pitkäaikainen rakkautensa Jasper (Rufus Sewell) menee kihloihin Iriksen työkaverin Sarahin kanssa. Amandaa ja Iristä yhdistää vain kaksi asiaa, he ovat molemmat katkeran pettyneitä miehiin ja haluavat muutosta elämäänsä.

Amanda ja Iris tapaavat sattumalta Internetissä, kun Amanda hakee lomapaikkaa jouluksi Englantiin. Naiset sopivat kodinvaihdosta, ja jo seuraavana päivänä he matkustavat maapallon puolelta toiselle. Iris pääsee Amandan upeaan kalifornialaishuvilaan, kun taas Amanda pieneen, viehättävään maalaismökkiin.

Alku ei suju aivan suunnitelmien mukaan, mutta pian Iris tutustuu Amandan naapuriin, vanhaan mieheen, Hollywood-käsikirjoittajaan Arthuriin (Eli Wallach) ja Amandan entisen miehen ystävään, elokuvasäveltäjä Milesiin (Jack Black). Amanda tapaa Iriksen isoveljen, Grahamin (Jude Law) ja harrastaa tämän kanssa seksiä jo ensimmäisenä yönä tutustumisen jälkeen.

Iris kuntouttaa Arthurin ja valmistaa tämän tilaisuuteen, jossa muistellaan Arthurin uraa elokuvien käsikirjoittajana. Samaan aikaan hän tutustuu paremmin Milesiin ja alkaa vähitellen rakastua tähän. Miles huomaa naisystävänsä Maggien (Shaynn Sossamon) toisen miehen kanssa ollessaan vuokraamassa elokuvaa Iriksen kanssa. Iris kertoo Jasperista Milesille ja heidän välilleen kehittyy lämmin suhde. Kun Maggie pyytää anteeksi Milesiltä, Miles ei hyväksy anteeksipyyntöä. Hän välittää enemmän Iriksestä.

Amanda viettää aikaansa Grahamin ja hänen tytärtensä kanssa.

Iris saa tietää Grahamin rakastelemisesta Amandan kanssa, josta hän raivostuu ja moittii veljeään.

Kun Iris vihdoin unohtaa Jasperin, pitkäaikaisen rakkautensa kohteen, Jasper ilmestyy Iriksen Kalifornian vuokratalon ovelle ja selittää, kuinka hän ei halua menettää Iristä. Iris ja Jasper ovat kuhertelemassa sohvalla, kun Iris kysyy Jasperin kihlauksesta, ja Jasper myöntää, että on edelleen kihloissa molempien työkaverin Sarahin kanssa. Iris irrottautuu Jasperista ja häätää tämän ulos, jonka jälkeen tajuaa päässeensä irti miehestä. Iris riemastuu.

Samaan aikaan Amanda ja Graham miettivät kaukosuhdetta ja sen toimivuutta, tuloksetta.

Elokuva loppuu iloiseen uudenvuodenviettoon, Grahamin, Amandan, Iriksen ja Milesin kesken.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Cameron Diaz  Amanda Woods  
 Kate Winslet  Iris Simpkins  
 Jude Law  Graham Simpkins  
 Jack Black  Miles Dumont  
 Eli Wallach  Arthur Abbott  
 Shannyn Sossamon  Maggie  
 Edward Burns  Ethan Ebbers  
 Rufus Sewell  Jasper Bloom  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotien mielestä joulusesonkiin tehty romanttinen komedia Holiday on yhtä yllätyksetön kuin marketin suklaakonvehtirasia. Mielenkiintoisinta ja romanttisinta hänestä on sivujuoni, jossa englantilainen Iris tutustuu naapuruston vanhaan charmanttiin elokuvakäsikirjoittajaan.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]