Hizb al-Tahrir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hizb al-Tahrir (arab. حزب التحرير‎, Ḥizb at-Taḥrīr, Vapautuspuolue; kirjoitetaan usein myös Hizb ut-Tahrir) on kansainvälinen panislamilainen puolue, jonka tavoitteena on yhdistää islamilainen maailma ja luoda kalifaatti niiden alueelle. Hizb al-Tahrir toimii aktiivisimmin Keski-Aasiassa. Yhteensä sillä on noin miljoona jäsentä 40 maassa.

Organisaation maailmanlaajuinen johtaja on jordanian-palestiinalainen šeikki Abu Yasin Ata ibn Khalil Abu Rašta, joka asuu luultavasti Libanonissa.[1] Järjestö on kielletty kaikissa Keski-Aasian tasavalloissa ja Venäjällä.

Taqiyyuldin al-Nabhani perusti puolueen Jerusalemissa vuonna 1953. Se aloitti toimintansa 1950-luvulla Jordaniassa ja Saudi-Arabiassa. Se laajeni Keski-Aasiaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1990-luvulla. Keski-Aasiassa se vaikutti aluksi Uzbekistanissa, josta se laajeni Tadžikistaniin, Kazakstaniin ja Kirgisiaan. Kazakstanin salainen poliisi neutralisoi järjestön, ja suurin osa sen jäsenistä Kazakstanissa on etnisiä uzbekkeja tai islamiin kääntyneitä venäläisiä. Keski-Aasiassa järjestöä on pyritty tukahduttamaan raskaalla kädellä ja se onkin siirtynyt pääasiassa maan alle. Iran on tarjonnut turvapaikkoja sen jäsenille ja avustanut ihmisoikeusjärjestöjä, jotka ovat protestoineet aktivistien vangitsemisia.

2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolenvälin jälkeen Hizb al-Tahrir on laajentanut toimintaansa Lähi-idässä, Libanonissa, Jordaniassa ja palestiinalaisalueilla. Israelin turvallisuuspalvelun mukaan sillä on Itä-Jerusalemissa noin 1000 aktivistia. He järjestävät mielenosoituksia ja kokouksia ja kilpailevat Hamasin kanssa. Hizb al-Tahrir kehotti boikotoimaan palestiinalaishallinnon vaaleja, joihin Hamas osallistui.

Yhdysvallat tai muut länsimaat eivät ole löytäneet todisteita järjestön yhteyksistä terrorismiin ja se saa toimia vapaasti. Suurin osa sen varoista tulee tukijoilta länsimaista.

Järjestö on kielletty myös Saksassa ja Hollannissa.[2]

Sitä on yritetty kieltää Tanskassa useita kertoja, mutta kiellolle ei ole löytynyt laillisia perusteita. Loppuvuodesta 2010 oikeusministeri Lars Barfoed selvitti kieltoa järjestön julkaistua rukouskutsun, jossa ylistettiin taistelua tanskalaisia sotilaita vastaan Afganistanissa.[3] Vuonna 2007 Kööpenhamina lakkautti järjestön hallitseman päiväkodin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]