Hietakyy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hietakyy
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Käärmeet Serpentes
Heimo: Kyykäärmeet Viperidae
Suku: Vipera
Laji: ammodytes
Kaksiosainen nimi

Vipera ammodytes
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Hietakyy Wikispeciesissä
  Hietakyy Commonsissa

Hietakyy (Vipera ammodytes) on myrkyllisimpiä Euroopassa eläviä käärmelajeja. Se on aktiivinen ympäri vuorokauden ja saalistaa nisäkkäitä, lintuja ja matelijoita. Laji synnyttää 5–15 poikasta kerrallaan.

Hietakyyllä on kuonon päässä kyhmy ja selässä on muuta väritystä tummempi salmiakkikuvio. Pohjaväri on yleisimmin harmaa, mutta vaaleanruskeitakin yksilöitä esiintyy. Vaaleanharmaat yksilöt ovat yleensä koiraita ja tummanharmaat ja ruskeat naaraita. Pituutta kertyy 65–90 cm.

Hietakyy Italiassa

Hietakyyt elävät luonnossa Balkanilla ja itäisessä Keski-Euroopassa: Koillis-Italiassa, Itävallan eteläosissa, entisen Jugoslavian alueella, Turkissa, Kaspianmerellä sekä Syyriassa. Ne elävät kuivilla ja kivikkoisilla rinteillä ja aukeilla metsäalueilla. Niitä pidetään myös terraarioeläiminä.

  • O'Shea M. & Halliday T., 2009, Matelijat ja sammakkoeläimet, Dorling Kindersley & readme.fi, 256 s.
  1. Aram Agasyan, Aziz Avci, Boris Tuniyev, Jelka Crnobrnja Isailovic, Petros Lymberakis, Claes Andrén, Dan Cogalniceanu, John Wilkinson, Natalia Ananjeva, Nazan Üzüm, Nikolai Orlov, Richard Podloucky, Sako Tuniyev, Uğur Kaya, Roberto Sindaco, Wolfgang Böhme, Petros Lymberakis, Rastko Ajtic, Varol Tok, Ismail H. Ugurtas, Murat Sevinç, Ljiljana Tomović, Pierre-André Crochet, Idriz Haxhiu, Ulrich Joger, Bogoljub Sterijovski, Göran Nilson, Dušan Jelić: Vipera ammodytes IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.6.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.