Hieronymos Kardialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hieronymos Kardialainen (kuoli 260 eaa.) oli kreikkalainen historioitsija joka eli Aleksanteri Suuren aikaan. Hieronymos oli kotoisin Kardiasta, joka sijaitsi Traakian Khersonesoksella. Hän oli ehkä sukua Eumenes Kardialaiselle.

Hieronymos kirjoitti teoksen diadokkien sodista, mutta siitä on säilynyt ainoastaan 18 katkelmaa nykypäivään. Diodoros Sisilialainen käytti luultavasti Hieronymoksen teosta laatiessaan oman maailmanhistoriansa kirjoja 18–20. Myös Arrianoksen kadonnut diadokkeja käsitellyt kirja perustui luultavasti Hieronymoksen teokseen.

Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen Hieronymos seurasi ystävänsä Eumeneen mukana. Hän joutui kuitenkin Eumeneen vihollisen Antigonos I:n vangiksi, mutta tämä armahti hänet. Hieronymos toimi muun muassa neuvottelijana Eumeneen ja Antigonoksen välillä. Eumeneen kuoleman jälkeen hän palveli Antigonosta eri tehtävissä ja myöhemmin myös Antigonoksen poikaa Demetrios I:tä. Hieronymos kuoli Demetrioksen pojan Antigonos II:n hovissa vuonna 260 eaa. 104 vuoden iässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]