Antigonos II

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Antigonos II Gonatas (noin 319 eaa. – 239 eaa.) oli Makedonian kuningas 276 eaa.239 eaa. Hänen isänsä oli Demetrios I, Antigonos I:n poika.

Demetrioksen kuollessa Antigonos alkoi kutsua itseään Makedonian kuninkaaksi, mutta ei noussut valtaistuimelle kuin vasta vuonna 276 eaa. Tässä välissä hallitsivat Makedonian kuninkaina mm. Pyrrhos, Lysimakhos ja Ptolemaios Keraunos. Ptolemaioksen kuoltua taistelussa kelttejä vastaan vuonn 279 eaa. aloitti sekavan ajanjakso Makedonian historiassa joka loppui vasta sen jälkeen kun Antigonos pääsi valtaan vuonna 276 eaa. Antigonos pystyi julistautumaan kuninkaaksi sen jälkeen kun hän kukisti keltit vuonna 277 eaa. Lysimakheian taistelussa.

Vuonna 274 eaa. Pyrrhos palasi Italiasta ja hyökkäsi Makedoniaan. Pyrrhos sai armeijan puolelleen ja maan vallattua, mutta hän kuoli pian vuonna 272 eaa. taistellessaan Peloponnesoksella. Antigonos sai taas vallattua Makedonian itselleen.

Vuosina 266 eaa.262 eaa. Antigonos soti Ateenan johtamaa liittoa vastaan. Loput hänen hallitsukaudestaan oli verrattaen rauhallinen. Antigonos tunnettiin myös tieteiden ja taiteiden tukijana. Antigonos kuoli noin 80-vuotiaana ja hänen poikansa Demetrios II seurasi häntä kuninkaana.

Edeltäjä:
Sosthenes
Makedonian kuningas
Antigonidien hallitsijasuku
Seuraaja:
Pyrrhos
Edeltäjä:
Pyrrhos
Makedonian kuningas Seuraaja:
Demetrios II
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.