Hertta (testi)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hertta, toiselta nimeltään CERT (Coronary Event Risk Test), on suomalainen verinäytteeseen perustuva diagnostinen menetelmä, jolla mitataan vakavan infarktin tai sydänkuoleman riskiä [1] [2].

Hertta on maailman ensimmäinen molekylaarisiin keramideihin perustuva diagnostinen testi [3].

Taustatietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hertta-tutkimuksessa näytteestä mitataan keramidimolekyylien pitoisuuksia, joiden perusteella lasketaan riskiluku. Hertta ennustaa riskit esimerkiksi LDL-kolesterolia tarkemmin [1][2]. Testi mittaa myös statiinilääkityksellä olevien henkilöiden jäännösriskiä ja ennustaa sydäninfarktiriskiä henkilöillä, joilla sepelvaltimotautia ei ole vielä todettu.

Tutkimus antaa riskiluvun ja siihen perustuvan lausunnon. Korkea riskiluku indikoi tarvetta tehostaa sepelvaltimotaudin hoitoa, esimerkiksi elämäntapamuutoksilla tai mahdollisen lääkehoidon optimoinnilla.[4].

Kohderyhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hertta-tutkimusta voidaan käyttää sydäninfarktin ja sydänperäisen kuoleman riskin ennustamiseen erityisesti seuraavissa potilasryhmissä:

  • Henkilöt, joilla ei ole tiedossa sepelvaltimotautia tai kohonneita kolesteroliarvoja, mutta joilla esimerkiksi sukurasituksen tai muiden riskitekijöiden vuoksi epäillään kohonnutta sepelvaltimotautiriskiä.
  • Sepelvaltimotautipotilaat, joilla korkean sydänkohtaus- ja sydänkuoleman riskin tunnistaminen voi johtaa lääkitysmuutoksiin, seurannan tehostamiseen tai invasiivisen toimenpiteen harkintaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b "Circulating Ceramides Predict Cardiovascular Outcomes in the Population-Based FINRISK 2002 Cohort" (2016). Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. doi:10.1161/ATVBAHA.116.307497. PMID 27765765. 
  2. a b "Plasma ceramides predict cardiovascular death in patients with stable coronary artery disease and acute coronary syndromes beyond LDL-cholesterol" (2016). European heart journal 37 (25): 1967-1976. doi:10.1093/eurheartj/ehw148. PMID 27765765. 
  3. Mayo’s New Blood Test Could Predict Chances Of Experiencing A Heart Attack
  4. Hertta.fi - Lääkärille

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]