Herrenchiemsee

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neues Palais
Suuri peilisali
Ranskalaisen puutarhan patsas- ja suihkulähdesatoa

Herrenchiemsee on kuninkaallisista rakennuksista koostuva kompleksi Herreninselin saarella Baijerin suurimman järven Chiemseen keskiosassa, 60 kilometriä kaakkoon Münchenistä.

Kompleksin kuuluisin rakennus on Neues Palais ("Uusi palatsi"), ja se on myös Ludvig II:n rakennuttamista kolmesta linnasta suurin. Ludvig ihaili Ranskan aurinkokuningas Ludvig XIV:tä, ja rakennus käykin Ludvig XVI:n muistomonumentista: Suuren peilisalin katossa on 25 erilaista kuvaelmaa, jotka esittävät itse aurinkokuningasta hänen parhaimmillaan.

Neues Palais'n suunnittelivat Christian Jank, Frank Seitz ja Georg Dollman, ja se rakennettiin vuosina 1878 - 1885. Siitä piti tulla täyden koon jäljennös Versailles'n palatsista, mutta vain keskiosa valmistui ennen kuin Ludvig II kuoli. 50 huonetta 70:stä on edelleen keskeneräisiä.

Tarkan täydellistä jäljennöstä siitä ei kuitenkaan koskaan aiottu; siitä piti tulla esikuvaansa vieläkin mahtavampi. Esimerkiksi linnan suuri peilisali on suurempi kuin Versailles'n palatsin vastaava, ja ruokasalissa on jättimäinen, maailman suurin, posliininen kattokruunu. Siitä tuli myös Versaillesia huomattavasti modernimpi, vessoineen ja suurine lämmitettyine kylpyammeineen.

Linnaa ympäröivät ranskalaiset puutarhat ovat täytetty patsailla ja suihkulähteillä sekä Versailles'n että romantiikan tyyliin, jota Ludvig II ihannoi. Puutarhojen sisältämät neito-, lohikäärme-, lisko- ja siivekkäät taistelijapatsaat sekä muut hyvin eriskummalliset patsaat ovat kuin suoraan Richard Wagnerin oopperasta, säveltäjän, jota Ludvig II suorastaan jumaloi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]