Henry Lee Lucas

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Henry Lee Lucas (23. elokuuta 193613. maaliskuuta 2001) oli yhdysvaltalainen sarjamurhaaja ja pedofiili, joka väitti murhanneensa yli 3 000 ihmistä vuosina 1975–1983, keskimäärin yhden päivässä. Lucas väitti lisäksi tappaneensa kaikilla muilla mahdollisilla tavoilla paitsi myrkyllä.[1] Lucasia pidetään yhtenä maailmanhistorian pahimmista sarjamurhaajista, vaikka viranomaiset ovatkin myöntäneet Lucasin selvästi valehdelleen monista häneen liitetyistä murhatapauksista ja tapausta tutkineen ryhmän käyttäneen hyvin kyseenalaisia taktiikoita todisteita etsiessään.[2]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucas syntyi Blacksburgissa, Virginiassa. Hänen oman kertomansa mukaan hänen isänsä Anderson Lucas oli alkoholisoitunut entinen ratatyöntekijä, joka oli menettänyt jalkansa junaonnettomuudessa, ja hänen äitinsä Viola Lucas oli prostituoitu, jonka väkivallasta ja raivosta saivat kärsiä niin isä kuin poikakin. Viola Lucas tapasi hakata Henryä ja tämän velipuolta, usein ilman syytä. Kerran äiti löi Henryä halolla päähän, ja tämä vajosi kolmeksi päiväksi koomaan. Viola myös puki Henryn naisten vaatteisiin pakotti pojan katselemaan, kun äiti harrasti seksiä vieraiden miesten kanssa. Lucas kertoi kerran saaneensa isänsä ystäviltä lahjaksi muulin, jonka äiti ampui lähes välittömästi sen tultua Lucasien talolle.[2]

Lucas kertoi näpistelleensä, rääkänneensä eläimiä ja harrastaneensa niiden kanssa seksiä teini-iässä. Lucas myös riitaantui lapsena velipuolensa kanssa ja riidan päätteeksi sai puukosta silmäänsä, joka vaurioitui pahoin. Lucasin äiti ei kiinnittänyt vammaan huomiota vaan viivytteli lääkärikäyntiä, kunnes silmä tulehtui niin pahasti, että se jouduttiin korvaamaan lasisilmällä.

Ensimmäinen murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucas väitti murhanneensa ensimmäisen kerran vuonna 1951, 15-vuotiaana, kuristaessaan nuoren tytön, joka kieltäytyi harrastamasta seksiä hänen kanssaan. Myöhemmin hän perui tämänkin tunnustuksen.

Vuonna 1954 Lucas tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan useasta murrosta Richmondin alueella Virginiassa. Lucas karkasi vankilasta, jäi kiinni, ja vapautui syyskuussa 1959.

Loppuvuodesta 1959 Lucas muutti Tecumsehiin, Michiganiin sisarpuolensa Opalin luokse. Jouluun mennessä Lucas oli mennyt kihloihin ja aikoi viedä kihlattunsa vihille. Hänen äitinsä tuli jouluksi vierailulle, kielsi poikansa kihlauksen ja vaati tätä muuttamaan takaisin luokseen Virginiaan. Lucas ei totellut äitiään, ja riiteli jatkuvasti tämän kanssa tulevista häistä. Lopulta Lucas tappoi äitinsä puukottamalla tätä kaulaan. Omien sanojensa mukaan Lucas vain puolusti itseään, koska hänen äitinsä oli käynyt hänen kimppuunsa ensin luudan kanssa.

Myöhemmin Lucasilla oli rikoskumppani ja miesrakastaja, transvestiitti Ottis Toole. Lucasin ja Toolen kerrotaan käyttäneen uhrejaan nekrofiliaan ja kannibalismiin.[2] Lucas käytti hyväkseen Ottis Toolen sisarentytärtä, Frieda "Becky" Powellia, joka kulki kaksikon mukana. Hyväksikäyttö alkoi tytön ollessa 12-vuotias. Lucas tappoi Powellin myöhemmin puukottamalla tätä sydämeen.

Perättömät tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucasin uhrien tarkkaa lukumäärää ei ole koskaan saatu selville. Todellinen lukumäärä lienee kuitenkin huomattavasti hänen tunnustamiensa tekojen määrää pienempi. Lucasin väitetään tunnustaneen valtavasti rikoksia lähinnä saadakseen mainetta.[2] Lucas itse väitti saaneensa huonoa kohtelua ollessaan vangittuna, ja saaneensa tunnustustensa herättämän mielenkiinnon avulla parempaa kohtelua. Tämä aiheutti paljon kritiikkiä ja muun muassa Amnesty International epäili, että Lucas tuomittiin kuolemaan pelkästään tunnustustensa perusteella ilman selvää näyttöä häntä vastaan.

Kuten useat psykopaatit, Lucas on todettu patologiseksi valehtelijaksi.[2] Hän väitti murhanneensa Jimmy Hoffan, osallistuneensa saatanallisiin kannibaalirituaaleihin "The Hand of Death" -nimisessä kultissa ja toimittaneensa lahkojohtaja Jim Jonesille myrkkyä ennen Jonestownin joukkoitsemurhaa 1978.

Myös Toolen maine sarjamurhaajana on kyseenalaistettu Lucasin perumien tunnustusten myötä. Toole kuitenkin tiettävästi osallistui useisiin Lucasin todellisuudessa tekemiin murhiin.[2]

Kuolemantuomio, vankeus ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1998 silloinen kuvernööri George W. Bush muutti Lucasin kuolemantuomion elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi. Lucasin tapaus oli 153:sta Bushin käsiteltävänä olleesta kuolemantuomiosta ainut, johon hän puuttui ja jonka hän muutti elinkautiseksi.[3] Lucas kuoli vankilassa sydänkohtaukseen 13. maaliskuuta 2001.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A&E Biography: Henry Lee Lucaslähde tarkemmin?
  2. a b c d e f A&E: Henry Lee Lucaslähde tarkemmin?
  3. The Productive Power of Confessions of Cruelty

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.