Ottis Toole

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ottis Toole pidätyskuvassa vuonna 1983.

Ottis (Otis) Elwood Toole (5. maaliskuuta 1947 Jacksonville, Florida15. syyskuuta 1996) oli yhdysvaltalainen sarjamurhaaja, murhapolttaja ja Henry Lee Lucasin rakastaja ja rikoskumppani.[1]

Toolea epäiltiin useista murhista, raiskauksista, murhapoltoista ja jopa kannibalismista, ja oli epäiltynä useisiin selvittämättömiin henkirikoksiin. Toole kuitenkin tunnusti ja perui aina uudelleen ja uudelleen lukuisia rikoksia, ja todellinen uhriluku onkin jäänyt lopullisesti selvittämättä, vaikka sen epäillään olevan kahden ja kuuden välillä.

Toole tuomittiin kuolemaan kahdesta murhasta, ja myöhemmin neljästä muusta jotka hän tunnusti kärsiessään vankeusrangaistustaan. Tuomiot muutettiin lopulta elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottis Toole syntyi Floridan Jacksonvillessä.[1] Hänen isänsä jätti perheen Toolen ollessa hyvin nuori.[1] Toolen kotiolosuhteet olivat muutenkin kurjat: hänen äitinsä oli fanaattisen uskovainen, ja hänen sisarensa pukivat hänet tyttöjen vaatteisiin. Toole myös väitti isänsä ystävän raiskanneen hänet jo 6-vuotiaana.

Toolen isoäiti puolestaan oli saatananpalvoja joka otti pojanpoikansa usein mukaan erilaisiin rituaaleihin. Toole itse harjoitti saatananpalvontaa hyvin nuorella iällä, ja usein vaelteli paikallisella hautausmaalla kaivellen ihmisten luita maasta.[1]

Toole karkaili jatkuvasti kotoa, ja sytytteli autiotaloja tuleen hyvin nuorelta iältä asti.[1] Hän on myös väittänyt syyllistyneensä ensimmäiseen murhaansa jo 14-vuotiaana. Hänet pidätettiin ensimmäisen kerran vuonna 1964, 17-vuotiaana, syytettynä irtolaisuudesta.

Toolen äidin kuoltua vuonna 1981 34-vuotias Toole toisinaan jopa nukkui äitinsä haudalla.[1]

Oletetut murhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1978 aikoihin, Toole tapasi tulevan rikoskumppaninsa ja rakastajansa Henry Lee Lucasin Floridassa pienessä keittoruokalassa.[1] Heistä tuli pian rakastavaisia ja he muuttivat yhdessä Toolen äidin luokse asumaan.[1] Toole oli ollut tietoinen homoseksuaalisuudestaan 11-vuotiaasta lähtien.

Kaksikko väitti myöhemmin syyllistyneensä satoihin murhiin, toisinaan salaisen kultin, ”The Hand Of Deathin” (suom. kuoleman käsi), käskystä. Lucas perui myöhemmin tunnustuksensa, väittäen tunnustaneensa kaiken ainoastaan saadaksensa kohujulkisuutta ja näin mukavammat olot vankilassa. Joidenkin lähteiden mukaan kaksikon kerrottiin yhdessä tavoitellen ainoastaan kuuluisuutta, ja joutuessaan vankilaan, he kuvittelivat voivansa elää täysin vapaasti nauttien julkisuuden tuomasta huomiosta.

Vaikka viranomaiset ovatkin kiistelleet Lucasin todellisesta syyllisyydestä, Toolea pidetään pääasiassa varsinaisena sarjamurhaajana.

Adam Walshin murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuin Ottis Tooleen liittyvä tapaus lienee kuusivuotiaan Adam Walshin murha, jonka Toole tunnusti 21. lokakuuta 1983.[1] Muutamaa viikkoa myöhemmin tapausta tutkineet viranomaiset ilmoittivat kuitenkin ettei Toole ole enää epäiltyjen listalla, huolimatta tunnustuksesta, ja varsinkin miehen kertomista yksityiskohdista tapauksesta jotka vain murhaaja itse voi tietää.

Kidnappaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam John Walsh katosi 27. heinäkuuta 1981 Searsin ostoskeskuksesta Hollywoodissa, Floridassa.[1]

Adamin äiti, Revé Walsh, asioi poikansa kanssa Searsin ostoskeskuksessa ja jätti Adamin videopeliosastolle muutaman vanhemman pojan seuraan luvaten palata pian takaisin. Äiti oli vain muutaman käytävän päässä valaisinosastolla, mutta palatessaan paikalle, Adam oli kadonnut. Revé ilmoitti katoamisesta välittömästi ostoskeskuksen neuvontapisteeseen, muttei saanut apua ennen kuin hän hälytti paikalle miehensä Johnin.[1]

Teoria tapahtumien kulusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumien kulusta on esitetty teoria että vanhempien poikien kesken olisi syntynyt kärhämää videopeleistä, minkä takia ostoskeskuksen vartija hääti pojat ulos, Adamin mukaan lukien. Samalla paikalle osunut Ottis Toole houkutteli Adamin autoonsa makeisilla ja lähti ajamaan kohti pohjoista.

Matkalla Adam alkoi kuitenkin pelätä ja itkeä, ja Toole löi häntä kasvoille avokämmenellä. Lopulta Toolen kerrotaan kyllästyneen pojan itkuun, ajaneen päätieltä metsään ja hakanneen pojan pään irti machetella.

Täysin todenmukaista kuvaa tapahtumien kulusta ei kuitenkaan tulla koskaan saamaan.[1]

Tunnustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toole kuitenkin tunnusti ja perui tunnustuksensa useita kertoja peräkkäin, eikä lopullista varmuutta hänen syyllisyydestään Adamin murhaan koskaan saatu.[1]

Myöhemmin Toolen sisarentytär kuitenkin kertoi enonsa tunnustaneen kuolinvuoteellaan murhanneensa Adamin. Toolen tunnustukseen on kuitenkin suhtauduttu erittäin skeptisesti. Varsinkin, kun hän ja Henry Lee Lucas yhdessä tunnustivat noin 300 murhaa, joista valtaosa todistettiin täysin perättömiksi.

Jeffrey Dahmer epäiltyjen listalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jossain vaiheessa myös sarjamurhaaja Jeffrey Dahmeria epäiltiin Adam Walshin murhasta. Adamin katoamisen aikoihin Dahmer asui Miami Beachilla, ja kahden silminnäkijän mukaan Dahmer liikkui Searsin ostoskeskuksen alueella samana päivänä kun Adam kidnapattiin.

Dahmeriin kohdistuneita epäilyjä myös vahvistivat hänen tunnetut toimintatapansa: hän murhasi useita nuoria poikia ja miehiä, ja usein silpoi uhriensa päät.[2] Adamin isä John Walsh kuitenkin pitää edelleen yhtenä ja ainoana syyllisenä hänen poikansa murhaan nimenomaan Ottis Toolea. Tämän puolesta puhuu mm. Toolen kuusi vuotta myöhemmin Walshin perheelle lähettämä kirje, jossa hän tunnusti tappaneensa Adamin, raiskanneen tämän ruumiin ja hakanneen hänen päänsä irti machetella. Kyseisessä kirjeessä Toole jopa kehuskeli olevansa erittäin hyvä raiskaamisessa: "Maybe the best in business!" (suom. "Ehkä paras alalla!", suora siteeraus Toolen kirjeestä)

Adam Walshin ruumista ei koskaan löydetty, mutta hänen irtihakattu päänsä löydettiin kaksi viikkoa myöhemmin kastelukanavasta noin 125 mailia Searsin ostoskeskuksesta pohjoiseen.[1]

Tuomiot, tunnustukset ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 1984 Toole tuomittiin kuolemaan vuonna 1982 Jacksonvillessa tehdystä murhapoltosta, jossa kuoli 64-vuotias George Sonnenberg. Myöhemmin samana vuonna Toole todettiin syylliseksi 19-vuotiaan Ada Johnsonin murhasta 1983 Tallahasseessa ja tuomittiin toisen kerran kuolemaan. Kuolemantuomiot kuitenkin muutettiin elinkautisiksi vankeusrangaistuksiksi.

Toolen istuessa tuomiotaan Floridan Rainfordin vankilassa hänen naapurisellissään odotti kuolemantuomiotaan sarjamurhaaja Ted Bundy.

Vuonna 1991 Toole tunnusti neljä muuta murhaa, joista jokaisesta hänet tuomittiin erikseen elinkautiseen.

Toole kuoli maksakirroosiin 49-vuotiaana 15. syyskuuta 1996. Hänen väitetään joidenkin lähteiden mukaan sairastaneen myös AIDSia. Toolen ruumis haudattiin vankilan hautausmaalle, sillä kukaan ei halunnut ottaa vastuuta hänen maallisista jäännöksistään.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n A&E Biography: Ottis Toole
  2. [1] (Arkistoitu – Internet Archive) Crime Library: Jeffrey Dahmer - Serial Killer and Cannibal
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.