Henrik von Cöllen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Henrik von Cöllen (k. mahd. 1561) oli saksalainen muurimestari, joka johti useiden tärkeiden linnojen suunnittelu- ja rakennustöitä Ruotsissa ja Suomessa työskentellessään 1500-luvulla Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan palveluksessa.

Von Cöllen oli kotoisin Itä-Preussista. Hän oli alkuun Ruotsissa hyvin suosittu ja sai mainetta varsinkin Gripsholmin linnan suunnittelijana ja rakentajana 1537–1545 sekä Uppsalan linnan linnan rakennustöiden johtajana. Hänen työnsä edusti kuitenkin perinteistä myöhäiskeskiaikaista linnanrakennusoppia eikä hän kyennyt seuraamaan Manner-Euroopan uusia tuulia. Gripsholmin linna pyöreine tykkitorneineen oli vanhentunut jo valmistuessaan 1545. Kustaa Vaasa pettyi von Cölleniin ja syytti häntä hidastelusta ja teknisistä virheistä. Von Cöllen erotettiin Uppsalan linnan rakennustöiden johdosta ja kuningas lähetteli myöhemminkin von Cöllenin palkkaamista harkinneille kirjeitä, joissa panetteli tätä.[1]

Von Cöllen oli tämän jälkeen vähäpätöisissä tehtävissä, kunnes saapui kesällä 1558 Juhana Herttuan kutsumana Suomeen. Hän johti sen jälkeen uusien osien rakennustöitä Olavinlinnassa 1558 ja 1560–1561 sekä Hämeen linnassa 1559. Olavinlinnaan rakennettiin hänen johdollaan 1700-luvulla purettu Paksu torni sekä siihen liittynyt kehämuuri, Hämeen linnaan taas nykypäiviin säilynyt uusi pyöreä tykkitorni. Von Cöllenin nimi katosi Olavinlinnan rakennustyömään muonitusluettelosta 12. toukokuuta 1561, mistä jotkut ovat päätelleet hänen kuolleen tuolloin.[1]

Von Cöllenin uran loppupuolella oli ilmeistä, että hän ei kyennyt omaksumaan uutta renessanssiajan linna-arkkitehtuuria. Hänen linnoituksiaan ei ollut suunniteltu puolustautumiseen uudenaikaisilta tykeiltä.[1] Von Cöllen kuitenkin palkittiin läänityksellä Strängnäsissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c C. J. Cardberg: Cöllen, Henrik von (K 1561) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 12.1.2001. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Tämä Ruotsiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.