Helsinki-Cotonou Ensemble

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsinki-Cotonou Ensemble Montrealissa vuonna 2016.

Helsinki-Cotonou Ensemble on suomalais-beniniläinen afrobeat- ja funk-yhtye. Sen kantavia voimia ovat kitaristi Janne Halonen ja beniniläinen laulaja-perkussionisti-saksofonisti Noël Saïzonou.

Yhtyeen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen historia alkoi siitä, että Janne Halonen kuunteli beniniläisen kitaristin Lionel Loueken levyjä. “Minua häiritsi se, etten tajunnut siitä musiikista mitään. Pidin lopputuloksesta, mutten osannut analysoida sitä mitenkään”, Halonen sanoi Suomen Kuvalehdelle vuonna 2015. Hän haki stipendiaatiksi Beninissä sijaitsevaan Villa Karoon, ja ennen matkaansa hän kävi Göteborgissa katsomassa Herbie Hancockin konsertin, koska Loueke soittaa tämän orkesterissa. Keikan jälkeen Halonen tapasi Loueken tämän hotellissa, ja Loueke avasi hänelle länsiafrikkalaisen musiikin saloja. Hän myös pani sanan kiertämään Beninissä, että hänen suomalainen tuttavansa on tulossa sinne. Villa Karoon hän lähti kuudeksi viikoksi vuonna 2009.[1]

Jo ensimmäisenä iltana hänen hotellihuoneensa oveen koputettiin ja käskettiin ottaa kitara mukaan. Ulkona odotti avolavapakettiauto ja sen lavalla kitaravahvistin. “Paikallinen yhtye esitteli minut ja kutsui klubin lavalle. Soitin heidän kanssaan koko yön, uiskentelin mukana, miten pystyin.” Halonen sanoo tuon yön muuttaneen hänen elämänsä suunnan. Hieman myöhemmin hän tapasi Grand-Popossa Noël Saïzonoun, joka oli kuullut, että eräs suomalainen kitaristi etsii häntä. Saïzonousta tuli sitten hänen tärkein yhteistyökumppaninsa Beninissä.[1]

Saïzonou vieraili vuonna 2011 musiikkiyhteistyön merkeissä Suomessa. Tällöin he muodostivat yhdessä rumpali Juha Räsäsen ja basisti Sampo Riskilän kanssa yhtyeen.[2] He ymmärsivät pian, että yhtyeen pyörittäminen kahdella mantereella ei onnistunut tavallisella tavalla eli siten, että olisi levytyssopimus ja keikkamyyjä. Oli ryhdyttävä pyörittämään yhtyettä yrityksenä, ja sitä varten Halonen, Riskilä ja Räsänen perustivat osuuskunnan.[1] Sen jälkeen yhtye sai myös tavanomaisen levytyssopimuksen, jonka he tekivät Bafe’s Factory -nimisen levy-yhtiön kanssa.

Vuonna 2012 Halonen kävi uudelleen Beninissä, tällä kertaa yhdessä Räsäsen ja Riskilän kanssa. Yhdessä beniniläisten muusikoiden kanssa suomalaiset harjoittelivat päivittäin, soittivat kolme konserttia ja äänittivät levyn Beaucoup De Piment!, joka miksattiin Suomessa ja julkaistiin seuraavana vuonna. Levyn julkaisun jälkeen he soittivat 13 keikan kiertueen Suomessa, muun muassa monilla festivaaleilla.[2][3]

Toinen levy, Fire, Sweat & Pastis ilmestyi vuonna 2015 ja kolmas levy We Are Together vuonna 2018. “Yritteliäs yhtye on kuuden vuoden jälkeen yhä voimissaan ja levyllä entistä vakuuttavampi… Afrobeatia, jazzia ja funkia edelleen fuusioiva yhtye kuulostaa grooveen päästyään fokusoituneemmalta. Ehkäpä he ovat nyt enemmän yhdessä, yleissoinniltaan vähän ‘popmaisemmaksi’ säädettynä”, kirjoitti albumista Harri Uusitorppa Helsingin Sanomissa.[4]

Toukokuun lopussa 2019 yhtye isännöi Maailma kylässä tapahtuman konsertteja.[5]

Yhtyeen jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisut[6][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studiolevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livelevy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Axa Sorjanen: Hän: Janne Halonen. Paula Koivuniemen entinen kesäkitaristi perusti voodoosta rytminsä ammentavan bändin, joka menestyy maailmalla.. Suomen Kuvalehti, 6.3.2015, nro 10/2015, s. 54–57. Helsinki: Otavamedia. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 30.4.2019. (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. a b Helsinki-Cotonou Ensemble: Helsinki-Cotonou Ensemblen Facebook-sivut Facebook. Viitattu 27.4.2018.
  3. Finn-Funky Vodun: Helsinki-Cotonou Ensemble Conjure Up Musical Brotherhood on Fire, Sweat and Pastis (helsinki.rockpaperscissors.biz) helsinki.rockpaperscissors.biz. Viitattu 27.4.2018.
  4. Harri Uusitorppa: Helsinki-Cotonou tiivistää tyyliään. Helsingin Sanomat, 18.4.2018, s. B 5. Sanoma Oy. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 27.4.2018.
  5. Maailma kylässä 20 vuotta: Helsinki-Cotonou Ensemble & ystävät Maailma kylässä. Arkistoitu 6.5.2019. Viitattu 6.5.2019.
  6. Helsinki-Cotonou Ensemble Discogsissa discogs.com. Viitattu 27.4.2018.