Helsingin seudun pyöräilijät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin seudun pyöräilijät
Tunnuslause Parempaa kaupunkia pyöräillen
Perustettu 20.10.1981
Toimiala pyöräilyn edistäminen
Päämaja Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
Toiminta-alue Suomi pääkaupunkiseutu, Suomi
Jäsenet 1 500
Viralliset kielet suomi
Puheenjohtaja Timo Hast[1]
Kattojärjestö Pyöräliitto
Aiheesta muualla
Sivusto

Helsingin seudun pyöräilijät (lyhenne Hepo, ruots. Helsingforsregionens cyklister, engl. Helsinki Region Cyclists) on paikallinen pyöräliikenteen etujärjestö. Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on edistää polkupyöräilyä sekä toimia polkupyöräilijöiden edunvalvojana Helsingin seudulla[2]. Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

Hepo on Suomen suurin ja vanhin edelleen toimiva pyöräilijöiden liikennepoliittinen paikallisyhdistys. Kuka tahansa pyörällä liikkuva tai pyöräilyn edistämistä kannattava henkilö tai yhteisö voi liittyä Hepon jäseneksi.[3]

Yhdistyksen toimisto sijaitsee Helsingissä Isolla Roobertinkadulla. Yhdistys työllistää toiminnanjohtajan lisäksi vaihtelevan määrän osa-aikaisia projektityöntekijöitä.

Helsingin seudun pyöräilijät oli alkuperäiseltä nimeltään Helsingin polkupyöräilijäyhdistys, joka perustettiin 20.10.1981[4] ajamaan ”pääkaupunkiseudun pyöräilijöiden, erityisesti työmatka-, asioimis- ja harrastuspyöräilijöiden etua sekä toimimaan turvallisen, sujuvan ja viihtyisän pyöräilyn puolesta”[5]. Samana päivänä oli perustettu valtakunnallinen Polkupyöräilijäliitto, jonka ensimmäiseksi paikallisyhdistykseksi perustettiin Hepo. Yhdistyksen nimi muutettiin pian perustamisen jälkeen muotoon Helsingin Polkupyöräilijät. Nimi säilyi muuttumattomana liki 40 vuotta, kunnes nimi vuonna 2021 muutettiin muotoon Helsingin seudun pyöräilijät.

Ennen Hepon ja Polkupyöräilijäliiton perustamista pyöräilijöiden asiaa oli ajettu Enemmistö ry:ssä. Hepo kunnostautui alusta alkaen kirjelmien ja lausuntojen antajana, joita lähti niin liikenneministeriöön kuin kaupunkisuunnitteluvirastoonkin. Samoihin aikoihin käynnistyi Suomi pyöräilee –hanke, jossa myös Hepo on ollut alusta alkaen mukana. Pyöräilyn asema alkoi 1980-luvulla muuttua taas paremmaksi, ja pyöräteitä alettiin voimallisesti suunnitella ja rakentaa.

Ennen Hepoa ja Polkupyöräilijäliittoa Suomessa ei ollut yhtään puhtaasti pyöräilijöiden etua ajavaa järjestöä. Kun Polkupyöräilijäliiton toiminta pian perustamisen jälkeen tyrehtyi, jäljelle jäi vain Hepo.

Vuonna 1983 Hepo oli 12 muun eurooppalaisen pyöräilyjärjestön kanssa perustamassa Euroopan laajuista pyöräilyliittoa, European Cyclists’ Federationia (ECF)[6], jonka tarkoituksena oli edistää pyöräilyä ja parantaa pyöräliikenteen asemaa yleiseurooppalaisella tasolla. Nykyisin ECF työskentelee pyöräliikenteen puolesta Euroopan komission ja parlamentin suuntaan.

Hepo oli ECF:n täysjäsen vuoteen 2014 asti, jolloin Suomeen perustettiin valtakunnallinen pyöräilijöiden edunvalvoja Pyöräliitto jatkamaan Polkupyöräilijäliiton 1980-luvulla keskeytynyttä työtä. Samalla Hepon ECF-jäsenyys vaihtui jäsenyyteen Pyöräliitossa. Nykyisin Pyöräliitto edustaa suomalaisia pyöräilijöitä täysjäsenenä ECF:ssä.

Vuodesta 1989 Hepo on julkaissut Polkija-lehteä, jota on ilmestynyt 1–5 numeroa vuodessa. Vähäisten resurssien vuoksi lehden ilmestyminen on ollut epäsäännöllistä. Nykyään sähköinen tiedottaminen on merkittävämmässä roolissa, ja Polkija-lehden tekeminen on lopetettu. Viimeinen numero julkaistiin vuonna 2012.

Pyöräretkien järjestäminen on ollut alusta alkaen näkyvä ja merkittävä osa Hepon toimintaa. Retkiä tehtiin säännöllisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös ulkomaille aina Krimiä myöten. 1990-luvulle tultaessa retkitoiminta muuttui monen vuoden ajaksi Hepon pääasialliseksi toimintamuodoksi, ja vaikuttaminen jäi taka-alalle.

Liikennepoliittinen toiminta ei sentään tyrehtynyt kokonaan. Hepon edustaja on ollut alusta asti mukana Sykkeli-työryhmässä, jonka Helsingin kaupunki perusti 1990-luvun alussa laatimaan pyöräilyn kaksinkertaistamisohjelmaansa. Lisäksi Hepo on jäsenenä Helsingin Liikenneturvallisuusyhdistyksessä ja Suomen Liikenneliitossa. 2000-luvun alusta alkaen liikennepoliittinen toiminta on jälleen vilkastunut niin paikallisella, kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Vuonna 2007 Hepo liittyi Pyöräilykuntien verkoston jäseneksi ja oli samalla kyseisen yhteisön ensimmäinen pyöräilijöitä edustava jäsenjärjestö.

Hepon jäsenmäärä pysyi pitkään noin 200-300 jäsenessä, mutta alkoi hiljalleen kasvaa 2000-luvulla. Tällä hetkellä jäseniä on noin 1500. Kasvava jäsenmäärä toi samalla lisää resursseja, mikä 2010-luvulla mahdollisti ensimmäistä kertaa palkatun työvoiman käytön. Nykyään Hepossa työskentelee pysyvästi osa-aikainen toiminnanjohtaja.

Resurssien kasvu mahdollisti myös yhdistyksen ensimmäisen toimitilan vuokraamisen toukokuussa 2012. Kyseessä oli Helsingin Kalliossa Siltasaarenkadulla sijaitseva yhteistoimisto Kulmahuone, jossa pystyttiin järjestämään kokouksia ja muita tilaisuuksia. Nykyisiin toimitiloihin Isolle Roobertinkadulle Hepo muutti elokuussa 2016 yhdessä Pyöräliiton ja Pyöräilykuntien verkoston kanssa. Yhteinen toimitila sai nimen Polkimo.

Strategia 2018-2023[7] määrittelee Helsingin seudun pyöräilijöiden

 • tarkoituksen ja toiminta-ajatuksen,
 • vision,
 • arvot ja periaatteet,
 • viestinnän ydinviestit sekä
 • strategiakauden tavoitteet ja toimenpiteet.

Tarkoitus ja toiminta-ajatus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen tavoitteena on pyöräilyn edellytyksiä parantamalla tehdä koko pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua. Tavoite kiteytyy iskulauseessa "Parempaa kaupunkia pyöräillen".

Helsingin seudun pyöräilijöiden vision mukaan vuonna 2023:

 1. Hepo nähdään kaikkien pyörällä liikkuvien edustajana ja etujen ajajana.
 2. Hepo on järjestönä ja jäsentensä yhteisönä avoin ja kaikkien helposti lähestyttävä.
 3. Hepo vaikuttaa vahvasti laadukkaan ja kattavan pyöräväyläverkon rakentumiseen sekä paremman liikennekulttuurin kehittymiseen koko pääkaupunkiseudulla.
 4. Hepo on aktiivinen ja arvostettu yhteistyökumppani.

Arvot ja periaatteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen arvoina ja periaatteina on olla

 • jäsenlähtöinen, osallistava ja kannustava,
 • asiantunteva ja riippumaton,
 • monipuolinen sekä
 • yhteistyökykyinen ja luotettava.

Yhdistyksen pääviesti kiteyttää yhdistyksen olemassaolon tarkoituksen ja toiminnan keskeiset elementit kaikille sen sidosryhmille. Lisäksi strategiassa on määritelty erikseen kohderyhmäkohtaiset ydinviestit.

Helsingin seudun pyöräilijät on kaikkien pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisö ja edunvalvoja. Yhdistyksen tavoitteena on pyöräilyn edellytyksiä parantamalla tehdä koko pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua. Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste ja pyöräily on osa ratkaisua.

Strategiakauden tavoitteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Strategiakauden tavoitteet on jaettu viiteen osa-alueeseen:

 1. Toimintamuotojen kehittäminen
 2. Liikennepoliittisen toiminnan vahvistaminen ja monipuolistaminen
 3. Viestinnän ja toiminnan markkinoinnin kehittäminen
 4. Jäsenmäärän ja vapaaehtoisresurssien kasvattaminen
 5. Varainhankinnan kehittäminen

Vaikuttaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo) pyrkii aktiivisesti edistämään polkupyöräilyn edellytyksiä ja liikenneturvallisuutta. Yhdistys tekee yhteistyötä kaupunki- ja liikennesuunnittelijoiden kanssa.

Hepossa edistetään pyöräilyä ja pyöräilyn olosuhteita monin tavoin. Liikennepoliittinen ohjelma on suunnitelma siihen, minkälaisin keinoin päästään tavoitteista ja visioista kohti käytännön toteutusta. [8]

Yhdistyksen jäsenet voivat vaikuttamisryhmään, joka laatii kannanottoja, kommentteja, mielipidekirjoituksia ja blogeja yhdistyksen puolesta. Lisäksi vaikuttamisryhmä tapaa virkamiehiä ja poliitikkoja, toteuttaa kampanjoita ja tarvittaessa mielenosoituksiakin. [9]

Yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin kuuluvat mm. Pyöräilyviikon tapahtumakokonaisuus pääkaupunkiseudulla, aamupalatapahtumat ja Pyöräliiton Pyöräilytalvi-kampanjan osana järjestettävät Light Heroes -tempaukset.

Kaikki pyörällä liikkumisesta sekä pyöräliikenteen kehittämisestä ja pyöräretkistä kiinnostuneet ovat tervetulleita Hepon järjestämiin tapahtumiin.[10]

Tapahtumista ilmoitetaan yhdistyksen nettisivuilla tapahtumakalenterissa sekä Facebook-sivulla ja Facebook-ryhmässä.

Pyöräretket

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen järjestämät pääkaupunkiseudun pyöräretket keräävät runsaasti osallistujia, myös jossain määrin jäsenten ulkopuolelta. Yhdistys on harjoittanut ohjattua retkitoimintaa toimintansa alusta alkaen. Kesäkauden retket ovat ohjattuja ja jatkuvat huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Kesäkauden pyöräretket ovat 30-80 kilometriä pitkiä. Yhdistys järjestää aktiiviharrastajille pyöräilyretkiä myös talvikaudella ja pitempiä kuntopyöräilyjä lauantaisin.

Helsingin seudun pyöräilijät järjestää kesäkaudella kuntoilijoille suunnattuja ja maanteillä ajettavia kuntolenkkejä. Kuntolenkkien tavoitteena on pyöräilemällä kehittää ja ylläpitää osallistujien kuntoa, sekä totuttaa osallistujia sujuvaan ja turvalliseen ryhmäajoon. Lenkit ovat maksuttomia ja avoimia kaikille halukkaille yhdistyksen jäsenyydestä riippumatta.

Yhdistyksen järjestämä kuntolenkkitoiminta ei ole kilpailullista urheiluseuratoimintaa, vaan tarkoituksena on tarjota osallistujille mahdollisuus tutustua uuteen lajiin ja kannustaa säännöllisen pyöräilyharrastuksen pariin. Kuntolenkkien keskinopeudet vaihtelevat ja ovat yleensä noin 25-36 km/h. [11]

Kuntolenkkitoimintaan liittyen yhdistys järjestää ryhmäajo- ja vetäjäkoulutuksia.

Helsingin seudun pyöräilijöillä on nykyään noin 1500 jäsentä (tilanne lokakuussa 2021) ympäri Suomea, joskin heistä valtaosa asuu pääkaupunkiseudulla.[12] Suuri osa yhdistyksen toiminnasta toteutetaan vapaaehtoisvoimin jäsenten toimesta. Jäseneksi voi liittyä kuka vaan pyöräilystä ja/tai pyöräliikenteestä kiinnostunut. Yritykset ja yhdistykset voivat myös ryhtyä kannatusjäseniksi ja tukea pyöräilyn edistämistoimintaa. [13]

Helsingin seudun pyöräilijät on seuraavien yhdistysten jäsen:

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]