Heavy metal -umlaut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mötley Crüen tähti Hollywood Walk of Famella.

Heavy metal -umlaut (englanniksi myös röck döts) tarkoittaa metalliyhtyeiden nimissään visuaalisina tehosteina käyttämiä tarkkeita ilman, että niiden käytön olisi tarkoitettu vaikuttavan nimen lausumiseen millään tavoin. Tunnettuja heavy metal -umlautia käyttäneitä yhtyeitä ovat muun muassa Blue Öyster Cult, Mötley Crüe, Queensrÿche, Motörhead sekä Crashdïet. Asiaa on parodioitu elokuvassa This Is Spıal Tap, jossa fiktiivinen muusikko David St. Hubbins perusteli umlautin käyttämistä yhtyeen nimessä n-kirjaimen päällä seuraavasti: ”Ne ovat kuin silmäpari. Sinä katsot umlautia ja umlaut katsoo sinua.”

Ensimmäinen tietoinen heavy metal -umlautin käyttö tapahtui 1970, kun Blue Öyster Cult sijoitti sen O-kirjaimen päälle. On jäänyt epäselväksi, oliko kyseessä yhtyeen kitaristin Allen Lanierin vai manageri Sandy Pearlmanin ajatus, mutta lähtökohtana pidetään joka tapauksessa metallin wagneriaanista ulottuvuutta.

Mötley Crüe pani nimeensä pisteet ”näyttääkseen eurooppalaiselta”. Idea syntyi Löwenbräu-olutta juodessa. Yhtyeellä ei ollut aavistustakaan, että kirjainten päällä olevilla pisteillä olisi jotain tekemistä ääntämisen kanssa. Kun Saksan vierailulla yleisö huusi Mötley Crüen nimeä umlautien mukaisesti, yhtye ei voinut käsittää miksi.[1]

  1. Spitznagel, Eric: Motley Crue's Vince Neil is Finally Bored With Boobs Vanity Fair. 27.11.2009. Viitattu 1.11.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]