Hasan ibn Talal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinssi Hasan ibn Talal

Prinssi Hasan ibn Talal (arab. حسن بن طلال‎, s. 20. marraskuuta 1947 Amman, Jordania) on kuningas Talalin poika ja Husseinin veli ja Abdullah II:n setä. Hän oli Jordanian kruununprinssi vuosina 19651999.

Husseinin vanhin poika Abdullah nousi kruununprinssiksi vuonna 1999 korvaten setänsä Hasanin. Päätös ei ollut välttämättä suosittu, koska Abdullahin äiti, Antoinette Avril Gardiner (Muna al-Hussein) oli englantilaissyntyinen. Monet pitivät ihmisläheisen naisen poikaa sopimattomana hašimidien valtaistuimelle, jonka lasketaan periytyvän suoraan Muhammadista (kuningas Abdullahin väitetään olevan hänen jälkeläisensä 43. polvessa).

Vuonna 1968 Hasan nai pakistanilaissyntyisen Sarvath Ikramullahin. He tapasivat Oxfordin yliopistossa.

Hasan on koulutettu Ammanissa ja Britanniassa. Englannissa Hasan oli Summerfieldsin koulussa ja Harrow collegessa ja Oxfordin yliopistossa. Hän puhuu sujuvasti arabiaa, englantia, ranskaa ja saksaa. Hän opiskelee turkkia ja espanjaa. Hasan suoritti yliopisto-opintonsa hepreaksi.

Prinssi Hassan ibn Talal on kiinnostunut ympäristöasioista ja on muun muassa toiminut Rooman Klubin puheenjohtajana. Vuoden 2008 alussa hän sai juutalaisen Abraham Geiger -palkinnon työstään globaalin kestävän kehityksen ja uskontojen välisen dialogin ylläpitämisestä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2008 Geiger award goes to Jordan's prince Hassan (Newsletter numero 302) Maaliskuu 2008. World Union for Progressive Judaism. Arkistoitu 10.3.2016. Viitattu 10.8.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]