Harpyija (lintu)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Harpyija
DirkvdM big bird.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Silmälläpidettävä [1]
Silmälläpidettävä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Päiväpetolinnut Accipitriformes
Heimo: Haukat Accipitridae
Suku: Harpyijat Harpia
Laji: harpyja
Kaksiosainen nimi
Harpia harpyja
Carolus Linnaeus, 1758
Levinneisyyskartta
Harpy Eagle Range.svg
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Harpyija (lintu) Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Harpyija (lintu) Commonsissa

Harpyija (Harpia harpyja) on kotka, jota yleensä tavataan trooppisten alankojen sademetsien latvuskerroksissa. Se on sukunsa Harpia ainoa laji sekä suurin ja voimakkain Amerikan mantereen kotkista.

Koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naaraspuoliset harpyijat ovat keskimäärin 100–110 cm pitkiä, niiden siipienväli on 200 cm sekä yleensä ne painavat noin 7,5 kg. Poikkeukselliset naaraat ovat painaneet yli 9 kg ja yksi vankeudessa ollut naaras, "Jezbel", painoi 12,3 kg. Ainoastaan filippiinienkotka ja kuningasmerikotka lähentelevät harpyijan kokoluokkaa. Koiraat ovat naaraisiin verrattuna pieniä, ne painavat vain noin 4,75 kg. Harpyija on tumman harmaa, mutta vatsa on valkoinen ja pää on tuhkanharmaa. Harpyija on suurin kaikista kotkista.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harpyija on aktiivisesti metsästävä lihansyöjä. Se metsästää puissa asuvia nisäkkäitä kuten apinoita, koateja ja laiskiaisia, mutta voi myös hyökätä toisten lintulajien kimppuun. Sen kynnet ovat erittäin voimakkaat, mahdollisesti kaikista petolinnuista voimakkaimmat.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harpyijapariskunta saa yhden poikasen 2–3 vuoden aikana. Pariskunta munii kaksi valkoista munaa suureen korkealla puussa olevaan risupesään. Ensimmäisen poikasen kuoriuduttua toinen muna jää huomiotta eikä kuoriudu. Poikanen oppii lentämään kuuden kuukauden ikään mennessä, mutta vanhemmat jatkavat sen ruokkimista vielä 6–10 kuukauden ajan. Harpyija voi olla vihamielinen ihmisiä kohtaan, jos sen pesintäpaikkaa häiritään tai se kokee ihmisen olevan uhka sen poikaselle. Harpyija on poikkeuksellinen eläin eläinmaailmassa sillä se ei siedä reviirillään edes omia lajikumppaneitaan (paitsi paritteluaikana) ja se saattaa tappaa jopa huvikseen.

Suojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harpyijaa uhkaavat hakkuut ja metsästys sen elinalueella. Harpyijasta on tullut harvinainen näky suuressa osassa sen elinaluetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Harpia harpyja IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:American Harpy Eagle