Harmiot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harmiot
Idänharmio (Berteroa incana)
Idänharmio (Berteroa incana)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Harmiot Berteroa
DC.
Katso myös

  Harmiot Wikispeciesissä
  Harmiot Commonsissa

Harmiot (Berteroa) on ristikukkaiskasvien (Brassicaceae) heimoon kuuluva pieni kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi viisi lajia[1].

Harmiot ovat monivuotisia ruohovartisia kasveja, joissa on tähtikarvoja. Harmioiden varret ovat tanakoita sekä pystyjä ja lehdet suikeita ja ruodittomia. Tyvilehdet ovat yleensä mutkalaitaisia. Harmioiden kukat ovat tertuissa. Kukkien teriöt ovat muodoltaan ristimäisiä ja terälehdet lähes tyveen asti kahtia liuskoittuneita sekä väriltään valkoisia.[2]

Suvun lajeista Suomessa[3] ja Ruotsissa[2] kasvaa vain harmio eli idänharmio (Berteroa incana). Sitä tavataan Suomessa lähinnä etelärannikon tuntumassa sekä paikoitellen siellä täällä muualla maassa[3].

Harmioiden (Berteroa) suvun tieteellinen nimi viittaa 1789–1831 eläneeseen italialaiseen kasvitieteilijään Carlo Giuseppe Berteroon.[2]

  1. The Plant List (Berteroa) The Plant List. 2013. Viitattu 22.10.2017. (englanniksi)
  2. a b c Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Sandvitor (Berteroa) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 22.10.2017. (ruotsiksi)
  3. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Harmio (Berteroa incana) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 22.10.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]