Hanns Heinz Ewers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hanns Heinz Ewers nuorena miehenä.

Hanns Heinz Ewers (18711943) oli saksalainen kirjailija, näyttelijä ja filosofi. Hänet tunnetaan kauhutarinoistaan ja yhteyksistään natseihin.

Ewers kirjoitti paljon näytelmiä, novelleja, runoja ja käsikirjoituksia elokuviin. Monien päähenkilö on Frank Braun, Ewersin kirjallinen omakuva. Hänen tunnetuin romaaninsa on Frankenstein-myyttiin pohjautuva teos nimeltä Alraune (1928), jonka pohjalta on tehty myös elokuva.[1] Hänen tarinansa Der Student von Prag on sovitettu kahdesti elokuvaksi; tämä kaksoisolentotarina on kiehtonut myös psykoanalyytikkoja.

Weimarin tasavallan viimeisinä vuosina Ewers kiinnostui natsipuolueesta, sen nationalismista ja teutonien kulttuurin palvonnasta. Hän kirjoitti kansallissosialistien marttyyrista Horst Wesselistä elämäkerran Horst Wessel: eräs saksalainen kohtalo (1932), jonka Mika Waltari suomensi vuonna 1933.[2] Teoksen pohjalta valmistui elokuva, jonka nimeksi tuli eräiden vaiheiden jälkeen Hans Westmar (1933)[3].

Ewers ei kuitenkaan koskaan liittynyt puolueeseen. Hän joutui natsien epäsuosioon, koska hän suhtautui myönteisesti juutalaisiin ja homoseksuaaleihin, ja hänen kirjojaan kiellettiin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elonet
  2. Saviniemi, Kari: Mika Waltari ja sakea 30-luku. KirjaIN, 2008, nro 2, s. 49.
  3. Conradi, Peter: Hitlerin uskottu, Rooseveltin avustaja. Ernst Hanfstaenglin uskomaton elämä, s. 188–189. (Hitler’s Piano Player. The Rise and Fall of Ernst Hanfstaengl, Confidante of Hitler, Ally of FDR, 2004.) Suom. Maikki Soro. Helsinki: Minerva, 2015. ISBN 978-952-312-129-4.
  4. Triangles Roses (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]