Hankehaavi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hankehaavin logo.

Hankehaavi on tutkimushankekuvausten verkkohakemisto. Se sisältää tiedot keskeisimpien suomalaisten luonnonvaroja tutkivien organisaatioiden tutkimushankkeista – sekä päättyneistä että meneillään olevista.

Yleensä hankerekisterit ovat organisaatiokohtaisia, mutta Hankehaavi-hakemistosta tietoa voi etsiä aiheen mukaan ja yhtä aikaa kuuden eri organisaation rekistereistä. Sen tietoa tuottavat organisaatiot ovat Geologian tutkimuskeskus GTK, Luonnonvarakeskus Luke, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI, Ruokavirasto ja Suomen ympäristökeskus SYKE. Mukana on myös neljä Helsingin yliopiston tiedekuntaa: maatalous-metsätieteellinen, eläinlääketieteellinen, bio- ja ympäristötieteellinen sekä farmasian tiedekunta [1]

Tutkimushankkeen kuvaus Hankehaavissa on tiedontuottajan laatimassa muodossa. Kuvaus on linkitetty suoraan tiedontuottajan omassa www-sivustossa olevaan, useimmiten laajempaan hankekuvaukseen. Hankehaavi ei muokkaa tiedontuottajien laatimia hankekuvauksia, vaan tuottaa ainoastaan niiden tietokenttien avulla hakemistoja tiedonhakijan avuksi. Muutokset ja uudet hankkeet tiedontuottaja tallentaa organisaation omaan rekisteriin, tietokantaan tai www-sivulle, josta ne automaattisesti päivittyvät Hankehaaviin sovituin aikavälein.

Hankehaavin tarkoituksena on edistää luonnonvara-alan tutkimustiedon löytyvyyttä, saatavuutta ja käytettävyyttä. Usein hanketieto linkittyy hankkeessa tuotettuihin julkaisuihin. Julkaisujen verkkohakemistoja on runsaasti, mutta näin laajoja monialaisia hankekuvauksien hakuportaaleja ei Suomessa Hankehaavin lisäksi ole muita. Hanketieto saattaa olla ensimmäinen tai jopa ainoa lähde uudesta tutkimusaiheesta vaiheessa, jossa yhtäkään aiheeseen liittyvää julkaisua ei vielä ole saatavilla.

Etenkin tutkijat, tutkimusrahoittajat, asiantuntijat, tutkimushallinto, päättäjät, yritykset ja viestinnän ammattilaiset tarvitsevat tietoa tutkimushankkeista. Hankehaavi-hakemiston kautta voidaan nopeasti selvittää, mitä luonnonvara-alalla tutkitaan, kuka tai ketkä tutkivat ja missä organisaatioissa. Esimerkiksi ilmastonmuutosta tai bioenergiaa tutkitaan useissa paikoissa eri näkökulmista eikä tiedonhakija välttämättä osaa arvioida, mistä organisaatioista tietoa tulisi ensisijaisesti etsiä. Hankehaavissa on myös ajankohtaisista tutkimusteemoista päivittyviä hankekuvauslistauksia tiedonhakijan avuksi. Näitä aihehakemistoja on yhteensä 40 (2021), esimerkkeinä pölyttäjät, antibiootit ja resistenssi, Itämeri, kiertotalous ja cleantech.

Hankehaavissa on yli 10 000 tutkimushankekuvausta (2021). Määrä karttuu sitä mukaa kuin uusia tutkimuksia käynnistetään. Hankehaavi-käyttöliittymästä on myös englanninkielinen versio. Tavoitteena on saada Hankehaaviin lisää muita luonnonvara-alan tutkimustiedontuottajia.

Hankehaavi on avattu tammikuussa 2008. Hankehaavi tuotettiin maa- ja metsätalousministeriön ja Viikin tiedekirjaston (nykyisin Helsingin yliopiston kirjaston Viikin kampuskirjasto) pitkäaikaisessa tutkimustietopalvelujen Matri-yhteistyössä. Järjestelmän on suunnitellut ja toteuttanut MI Tietorakenteet Oy.

  1. Opasteet - Hankehaavi www.mitietorakenteet.fi. Viitattu 18.9.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnonvara-alan tutkimushankerekistereitä Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]