Hankehaavi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hankehaavin logo.

Hankehaavi on tutkimushankekuvausten verkkohakemisto. Se sisältää tiedot keskeisimpien suomalaisten luonnonvaroja tutkivien organisaatioiden tutkimushankkeista – sekä päättyneistä että meneillään olevista.

Yleensä hankerekisterit ovat organisaatiokohtaisia, mutta Hankehaavi-hakemistosta tietoa voi etsiä aiheen mukaan ja yhtä aikaa kuuden eri organisaation rekistereistä. Sen tietoa tuottavat organisaatiot ovat maa- ja metsätalousministeriön alaiset tutkimuslaitokset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira (1.1.2019 lähtien Ruokavirasto), Geologian tutkimuskeskus GTK, Luonnonvarakeskus Luke, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI ja Suomen ympäristökeskus SYKE. Mukana on myös neljä Helsingin yliopiston tiedekuntaa: maatalous-metsätieteellinen, eläinlääketieteellinen, bio- ja ympäristötieteellinen ja farmasian tiedekunta sekä Helsingin yliopiston kirjaston Viikin kampuskirjasto. [1]


Tutkimushankkeen kuvaus Hankehaavissa on tiedontuottajan laatimassa muodossa. Kuvaus on linkitetty suoraan tiedontuottajan omassa www-sivustossa olevaan, useimmiten laajempaan hankekuvaukseen. Hankehaavi ei muokkaa tiedontuottajien laatimia hankekuvauksia, vaan tuottaa ainoastaan niiden tietokenttien avulla hakemistoja tiedonhakijan avuksi. Muutokset ja uudet hankkeet tiedontuottaja tallentaa organisaation omaan rekisteriin, tietokantaan tai www-sivulle, josta ne automaattisesti päivittyvät Hankehaaviin sovituin aikavälein.

Hankehaavin tarkoituksena on edistää luonnonvara-alan tutkimustiedon löytyvyyttä, saatavuutta ja käytettävyyttä. Usein hanketieto linkittyy hankkeessa tuotettuihin julkaisuihin. Julkaisujen verkkohakemistoja on runsaasti, mutta näin laajoja monialaisia hankekuvauksien hakuportaaleja ei Suomessa Hankehaavin lisäksi ole muita. Hanketieto saattaa olla ensimmäinen tai jopa ainoa lähde uudesta tutkimusaiheesta vaiheessa, jossa yhtäkään aiheeseen liittyvää julkaisua ei vielä ole saatavilla.

Etenkin tutkijat, tutkimusrahoittajat, asiantuntijat, tutkimushallinto, päättäjät, yritykset ja viestinnän ammattilaiset tarvitsevat tietoa tutkimushankkeista. Hankehaavi-hakemiston kautta voidaan nopeasti selvittää, mitä luonnonvara-alalla tutkitaan, kuka tai ketkä tutkivat ja missä organisaatioissa. Esimerkiksi ilmastonmuutosta tai bioenergiaa tutkitaan useissa paikoissa eri näkökulmista eikä tiedonhakija välttämättä osaa arvioida, mistä organisaatioista tietoa tulisi ensisijaisesti etsiä.

Hankehaavissa on noin 9 000 tutkimushankekuvausta (2018). Määrä karttuu sitä mukaa kuin uusia tutkimuksia käynnistetään. Hankehaavin rinnalla on englanninkielinen hankekuvausten hakemisto Projectnet. Tavoitteena on saada Hankehaaviin lisää muita luonnonvara-alan tutkimustiedontuottajia.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankehaavi on avattu tammikuussa 2008 ja Projectnet vuoden 2010 lopussa. Hankehaavi tuotettiin maa- ja metsätalousministeriön ja Viikin tiedekirjaston (nykyisin Helsingin yliopiston kirjaston Viikin kampuskirjasto) pitkäaikaisessa tutkimustietopalvelujen Matri-yhteistyössä. Järjestelmän on suunnitellut ja toteuttanut MI Tietorakenteet Oy.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Opasteet - Hankehaavi www.mitietorakenteet.fi. Viitattu 18.9.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnonvara-alan tutkimushankerekistereitä Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]