Hank Garland

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Walter Louis ”Hank” Garland (11. marraskuuta 193027. joulukuuta 2004) oli yhdysvaltalainen studiomuusikko, joka soitti muun muassa Elvis Presleyn, Patsy Clinen, Roy Orbisonin ja The Everly Brothersin levytyksissä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hank Garland syntyi Cowpensissä Etelä-Carolinassa. Hän aloitti kitaran soittamisen kuusivuotiaana, esiintyi radiossa kuusi vuotta myöhemmin ja työskenteli levykaupassa kaksi vuotta myöhemmin. Hank muutti 16-vuotiaana Nashvilleen, jossa tapasi basisti Bob Mooren ja viulisti Dale Potterin.

Vuonna 1949 Garland levytti säveltämänsä kitarainstrumentaalin ”Sugarfoot Rag”, jota myytiin miljoona kappaletta. Edellinen instrumentaalihitti oli kaksi vuotta aikaisemmin levytetty Bernie B. Smithin ”Bernie’s Reel”.

Parhaiten Garland soitti Elvis Presleyn levytyksissä, joista mainittakoon ”Little Sister”, ”I Need Your Love Tonight” ja ”A Big Hunk O’Love”. Muita Garlandin kanssa levyttäneitä artisteja olivat muun muassa Patsy Cline, Brenda Lee, Mel Tillis, Marty Robbins, The Everly Brothers, Boots Randolph, Roy Orbison ja Conway Twitty.

Garlandilla oli myös suhteita Gibsonin johtajaan Ted McCartyyn. Garland ja hänen muusikkoystävänsä Billy Byrd kehittivät yhdessä Gibson Byrdland -kitaran, jota Garland myös itse soitti.

Syyskuussa 1961 Garland joutui auto-onnettomuuteen ja oli viikon koomassa. Vaimonsa tuen avulla hän kykeni taas liikkumaan, puhumaan ja soittamaan. 1960-luvun puolessa välissä Garland kärsi mielenterveydenongelmista, ja sähköhoito vaurioitti hänen aivojaan.

Hank Garland kuoli stafylokokkitartuntaan 27. joulukuuta 2004 Orange Parkissa Floridassa.

Garlandin muistolle omistettu elokuva Crazy sai ensi-iltansa 10. joulukuuta 2007. Siinä häntä näyttelee Waylon Payne.

Diskografiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • After the Riot at Newport (mukana The Nashville All-Stars) (1960)
  • Velvet Guitar (1960)
  • Jazz Winds From a New Direction (1961)
  • The Unforgettable Guitar of Hank Garland (1962)
  • Holiday for the Harp (mukana the Daphne Hellman Quartet)