Hamza ibn-'Ali ibn-Ahmad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hamza ibn-'Ali ibn-Ahmad (s. 985–k. vuoden 1021 jälkeen) oli yksi druusilaisuuden perustajista. Hänet tunnetaan myös nimellä az-Zuzani.

Hamza ibn-'Ali saapui Egyptiin vuonna 1017, jota tuolloin hallitsi Fatimidien dynastiaan kuulunut kalifi Al-Hakim bi-Amr Allah. Al-Hakim oli kalifin ohella myös imaami ja Hamza ibn-'Ali alkoi saarnata tämän uskonnollisten näkemysten puolesta. Myöhemmin Al-Hakim julistautui uudestisyntyneeksi Jumalaksi ja Hamza ibn-'Alista tuli puolestaan hänen imaaminsa. Hamza ibn-'Ali vaikutti sittemmin Kairossa, jossa hän aloitti lähetyssaarnaustoiminnan uskonnon levittämiseksi. Hamza ibn-'Alin omien uskomusten mukaan hänen levittämässään uskonnossa oli kyse kokonaan uudesta uskonnosta, joka korvaisi perinteisen islamin uskon. Vuonna 1021 kalifi Al-Hakim kuitenkin katosi epäselvissä olosuhteissa ja druusilaisuutta alettiin vainota sen hävitessä Egyptistä lopulta kokonaan. Hamza itse piiloutui julkisuudesta ja väitti Al-Hakimin kadonneen vain koetellakseen seuraajiensa uskoa. Myöhemmin Hamzan uskonnolliset opetukset inspiroivat useita talonpoikaiskapinoita Syyriassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Britannica Encyclopedia of World Religions, s. 409. Encyclopædia Britannica, 2006. ISBN 978-1-59339-491-2. (englanniksi)