Hampuri-Altonan rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hampuri-Altonan rautatieasema
Bahnhof Hamburg-Altona
Kuva asemalta
Perustiedot
Lyhenne  AA
Sijainti  53°33′07″N, 009°56′06″E
Kunta  Hampuri
Avattu  1844
Liikenne
Kaukoliikenne  kyllä
Paikallisjunat  S1, S11, S2, S3, S31
Asemarakennus
Tyyppi  terminaaliasema
Ratapiha
Raiteisto  12 laituriraidetta

Hampuri-Altonan rautatieasema on rautatieasema Saksassa Hampurin Altonan kaupunginosassa. Se on lähtöasema monelle etelään päin kulkevalle kaukojunalle. Ensimmäinen asema paikalla avattiin Tanskan hallitessa Schleswigiä ja Altonaa vuonna 1844, kun Altona–Kiel-radan ensimmäinen osuus Elmshorniin otettiin käyttöön[1][2]. Asema on remontoitu useaan otteeseen, viimeksi vuonna 2005.

Kaukoliikenteen raiteille Altonan asema on pääteasema, ja useimmat etelään kulkevat ICE-junat lähtevät sieltä. S-Bahnin asema on läpiajettava, ja se sijaitsee maanpinnan alapuolella. Asemalta on myös autojunayhteyksiä Etelä-Saksaan, Itävaltaan ja Italiaan[3].

Kaukoliikenne aiotaan siirtää vuonna 2023 pois Altonan rautatieasemalta uudelle Diebsteichiin, pari kilometriä nykyasemalta pohjoiseen sijaitsevalle asemalle. Tällöin Altonan rautatieasemalla kulkisi vain S-Bahn.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bahnhof Altona: Vom Prachtbau zum Betonklotz NDR. Viitattu 8.7.2016. (saksaksi)
  2. Bracke, Sven: Eisenbahn (Schleswig-Holsteinin rautateiden historiaa historiallisen yhdistyksen verkkosivuilla) Gesellschaft für Schleswig-Holsteinische Geschichte. Viitattu 24.9.2017. (saksaksi)
  3. Reschke, Jürgen: Autoreisezug-Planer, Hamburg-Altona (Saksalainen matkailusivusto) 2017. Viitattu 24.9.2017. (saksaksi)
  4. Bahn legt Pläne für Bahnhof Diebsteich aus Viitattu 8.7.2016. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.