Hampuri-Altonan rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hampuri-Altonan rautatieasema
Bahnhof Hamburg-Altona
Perustiedot
Lyhenne AA
Sijainti 53°33′07″N, 009°56′06″E
Kunta Hampuri
Avattu 1844
Liikenne
Kaukoliikenne kyllä
Paikallisjunat S1, S11, S2, S3, S31
Asemarakennus
Tyyppi pääteasema
Ratapiha
Raiteisto 12 laituriraidetta

Hampuri-Altonan rautatieasema on rautatieasema Saksassa Hampurin Altonan kaupunginosassa. Se on lähtöasema monelle etelään päin kulkevalle kaukojunalle. Ensimmäinen asema paikalla avattiin Tanskan hallitessa Schleswigiä ja Altonaa vuonna 1844, kun Altona–Kiel-radan ensimmäinen osuus Elmshorniin otettiin käyttöön[1][2]. Asema on remontoitu useaan otteeseen, viimeksi vuonna 2005.

Kaukoliikenteen raiteille Altonan asema on pääteasema, ja useimmat etelään kulkevat ICE-junat lähtevät sieltä. S-Bahnin asema on läpiajettava, ja se sijaitsee maanpinnan alapuolella. Asemalta on myös autojunayhteyksiä Etelä-Saksaan, Itävaltaan ja Italiaan[3].

Kaukoliikenne aiotaan siirtää vuonna 2023 pois Altonan rautatieasemalta uudelle Diebsteichiin, pari kilometriä nykyasemalta pohjoiseen sijaitsevalle asemalle. Tällöin Altonan rautatieasemalla kulkisi vain S-Bahn.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bahnhof Altona: Vom Prachtbau zum Betonklotz NDR. Viitattu 8.7.2016. (saksaksi)
  2. Bracke, Sven: Eisenbahn (Schleswig-Holsteinin rautateiden historiaa historiallisen yhdistyksen verkkosivuilla) Gesellschaft für Schleswig-Holsteinische Geschichte. Viitattu 24.9.2017. (saksaksi)
  3. Reschke, Jürgen: Autoreisezug-Planer, Hamburg-Altona (Saksalainen matkailusivusto) autoreisezug-planer.de. 2017. Viitattu 24.9.2017. (saksaksi)
  4. Bahn legt Pläne für Bahnhof Diebsteich aus ndr.de. Viitattu 8.7.2016. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.