S-Bahn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksassa ja Sveitsissä käytetty S-Bahnin tunnus.
Itävallassa käytetty S-Bahnin tunnus.

S-Bahn on yleisnimitys, jolla tunnetaan monien saksalaisten, itävaltalaisten ja sveitsiläisten kaupunkien paikallisjunajärjestelmä. Nimitys on lyhenne saksan kielen sanasta Stadtschnellbahn (suom. nopea kaupunkijuna). Tunnetuin S-Bahn-järjestelmä on Berliinin S-Bahn. Myös muualla maailmassa on S-Bahnia vastaavia järjestelmiä, esimerkiksi Kööpenhaminan S-tog ja Pariisin RER.

S-Bahn-nimitys otettiin käyttöön vuonna 1930 Berliinissä, missä oli jo aikaisemmin käytetty epävirallista lyhennettä SS-Bahn.

S-Bahn-järjestelmille on tunnusomaista, että ne ovat kehittyneet rautateistä ja ovat edelleen monissa tapauksissa rautatieyhtiöiden hoidossa. Niille on usein muusta rautatieliikenteestä erilliset raiteet, ne kulkevat kaupunkialueilla usein tunneleissa, mutta kaupunkien ulkopuolella yleensä maan päällä. S-Bahnit muistuttavat monissa suhteissa metrojärjestelmiä. Ero metroon verrattuna saattaa olla pelkästään juridinen: S-Bahn-liikenne on rautateitä koskevien säännösten alaista, kun taas metroliikenteelle on omat säännöt.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]