Halosenniemi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Pekka Halosen kotia, ateljeeta ja museota. Haukiputaalla on myös Halosenniemen kylä.
Halosenniemi

Halosenniemi oli alun perin taidemaalari Pekka Halosen koti ja ateljee, joka sijaitsee Tuusulassa Rantatien varrella aivan Tuusulanjärven rannassa. Nykyään Halosenniemi on galleria, kotimuseo ja paikallinen nähtävyys.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri hirsinen talo valmistui vuonna 1902 taidemaalari Halosen ateljeeksi.[1] Taloon suunnitellusta suuresta ikkunasta on näkymä Tuusulanjärvelle. Kyseinen näkymä ja muutenkin Tuusulanjärven ympäristö inspiroi Pekka Halosta töissään.

Arkkitehtonisesti rakennus edustaa kansallisromantiikkaa. Pekka Halonen suunnitteli rakennuksen yhdessä veljensä Antti Halosen kanssa.[2] Rakennuksesta löytyy myös Pekka Halosen itse luomia yksityiskohtia, kuten esimerkiksi rautaiset uuninluukut.

Tuusulan kunta osti Halosenniemen rakennuksen tontteineen vuonna 1949.[3] Rakennukseen sijoitettiin Tuusulan kotiseutumuseo, mutta Pekka Halosen poika Antti Halonen asui yhä kesäisin sen kivijalan huoneissa.[3] Kun kotiseutumuseo sai lahjoituksina yhä uusia esineitä, niitä oli lopulta vaikea saada mahtumaan samaan rakennukseen, jossa edelleen oli esillä myös Pekka Haloselta jäänyttä irtaimistoa. Niinpä vuonna 1976 kotiseutumuseo siirrettiin Tuusulan kirkon läheisyydessä olevaan viljamakasiiniin, ja Halosenniemi muutettiin kotimuseoksi. Sellaisena se avattiin 9. kesäkuuta 1977.[4]

Nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Halosenniemi on Tuusulan kunnan omistuksessa ja avoinna yleisölle. Niin ateljee kuin Halosenniemen puutarhakin on entisöity alkuperäiseen asuunsa.[3][5] Piha-alue julistettiin vuonna 1966 luonnonsuojelualueeksi.[3] Talo on eräs Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nähtävyyksistä. Halosenniemi toimii myös galleriana, jossa on esillä säännöllisesti vaihtuvaa maalaustaidetta.[6] Halosenniemi on myös suosittu paikka erilaisten pienimuotoisten konserttien ja tilaisuuksien järjestämiselle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Halosenniemi Tuusulan kunta, Halosenniemi. Viitattu 23.7.2014.
  2. Halosenniemi= Suunnittelu ja rakentaminen Tuusulan kunta, Halosenniemi. Viitattu 23.7.2014.
  3. a b c d Halosenniemi museona Tuusulan kunta, Halosenniemi. Viitattu 23.7.2014.
  4. Antti Rosenberg: ”Museo- ja muu kotiseututyö”, Tuusulan historia 1920–1985, s. 409. Gummerus, 1998. ISBN 952-91-0288-7.
  5. Halosten puutarha Tuusulan kunta, Halosenniemi. Viitattu 23.7.2014.
  6. Halosenniemi, näyttelyt Tuusulan kunta, Halosenniemi. Viitattu 23.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.