Hallgrímur Pétursson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hallgrímur Pétursson

Hallgrímur Pétursson (161427. lokakuuta 1674) oli islantilainen runoilija ja pappi. Islannin korkein rakennus, Hallgrímskirkja (Hallgrímurin kirkko) Reykjavíkissa on nimetty hänen mukaansa. Lisäksi samanniminen kirkko sijaitsee ainakin Saurbærissa.

Hallgrímur syntyi Hólarissa, Pohjois-Islannissa, ja jätti kotimaansa nuorena. Hän sai Saksassa tapaamansa Brynjólfur Sveinssonin avustuksella opiskelupaikan Kööpenhaminassa. Myöhemmin Hallgrímur meni naimisiin Guðríður Símonardóttirin kanssa ja palasi Islantiin.

Lepran vaivaama Hallgrímur menehtyi 27. lokakuuta 1674.

Hallgrímurin kirjalliseen tuotantoon kuuluu mm. Passíusálmar, 50 laulettavaksi tarkoitetun virren kokoelma. Muita teoksia ovat Aldarháttur, Rímur af Lykla-Pétri og Magellónu ja Króka-Refs rímur. Islannin kirkon virsikirjassa on noin 70 hänen virttään.[1]

Yksi hänen virtensä, hautajaisvirsi Allt eins og blómstrið eina on käännetty suomeksi[2], Suomen evankelis-luterialisen kirkon virsikirjan virsi 616 Puhtaana niityn kukka. Se on Maj-Lis Holmbergin ja Niilo Rauhalan käännös vuodelta 1981. Suomenruotsalaisessa virsikirjassa se on virsi 556 Lik ängens sköna blomma, Ulla-Britt Gustavsson-Pensarin 1971 ja 1982 tekemänä käännöksenä. Molemmat nämä käännökset ovat myös Ruotsin kirkon virsikirjassa, numerolla 746.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sálmabók íslensku kirkjunnar. Reykjavík: Skálholtsútgáfan i úmboði kirjuráðs, 1997. ISBN 9979-826-77-0.
  2. Väinölä, Tauno: Virsikirjamme virret. Kirjapaja, 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.