Haiphong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haiphong
(Hải Phòng)
Cấm-joki Haiphongissa.
Cấm-joki Haiphongissa.

Haiphong
Valtio  Vietnam
Alue Đồng Bằng Sông Hồng
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1 508 km²
Väkiluku (2009) 847 058
 – Väestötiheys 561,7 as./km²
Aikavyöhyke UTC+7

Haiphong (vietn. Hải Phòng)[1] on Vietnamin kolmanneksi suurin kaupunki. Vuonna 2009 kaupungissa arvioitiin olevan 847 058 asukasta.[2] Hải Phòng sijaitsee Đồng Bằng Sông Hồngin hallintoalueella Punaisenjoen suistossa noin sadan kilometrin päässä Hanoista. Haiphong on Vietnamin pohjoisen osan tärkein satama.

Haiphong on ollut merkittävä satamakaupunki jo usean vuosisadan ajan. Ranskan vallattua Vietnamin kaupungista tuli Ranskan Indokiinan tärkein laivastotukikohta.

Kun Vietnam yritti itsenäistyä toisen maailmansodan jälkeen, Haiphong oli ensimmäinen paikka, jossa Ranska käynnisti sotilastoimenpiteet itsenäistymistä vastaan. Ranskan laivasto pommitti kaupunkia. Vietnamin sodassa Yhdysvallat pommitti 29. kesäkuuta 1966 rankasti kaupungin öljyvarastoja ja satamaa, sillä se oli Pohjois-Vietnamin ainoa merkittävä satama. Uskottiin, että öljyvarastojen laajamittainen tuhoaminen tekisi vietkong-armeijan huollon erittäin vaikeaksi ja samalla taivuttaisi myös Hanoin hallituksen suostuvaiseksi neuvotteluihin.[3] Sodan jälkeen Haiphong rakennettiin merkittävä teollisuuskeskus.

  1. Kerkko Hakulinen, Sirkka Paikkala: Eksonyymit : Haiphong Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja 58. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 18.11.2020.
  2. Vietnam Citypopulation.de. Viitattu 24. tammikuuta 2009.
  3. Käki, Matti & Kojo, Pauli & Räty, Ritva: Mitä Missä Milloin 1967. Kansalaisen vuosikirja, s. 47, 94. Otava, 1966.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]