Haikola (Vienan Karjala)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haikola
Хайколя, Haikolja

Haikola

Koordinaatit: 65°09′30″N, 32°01′50″E

Valtio Venäjä
Tasavalta Karjalan tasavalta
Piiri Kalevalan piiri
Kunta Jyskyjärvi
Hallinto
 – Asutustyyppi entinen kylä
Väkiluku 0











Haikolan rantaa vuonna 2007

Haikola (ven. Хайколя) on Karjalan tasavallassa Kalevalan piirissä sijaitseva kylä. Kotijärven saaressa noin neljäkymmentä kilometriä Uhtualta itään sijaitseva Haikola on Vienan Karjalan parhaiten säilyneitä kyläkokonaisuuksia. Haikola autioitettiin tarkoituksellisesti 1960-luvulla neuvostovallan perspektiivittömien kylien likvidoimiskampanjan myötä. Kesäisin Haikola on kuitenkin ollut aina asuttuna. Seitsemän kylän yhdestätoista talosta on säilynyt.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas kylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pieni Haikolan kylä on kulttuurihistoriallisesti arvokas. A. A. Borenius tallensi siellä Karpan Muarielta ja Kalaskan Vaskelta eeppisiä runoja vuonna 1872. Kirjailija Ortjo Stepanov (sai Karjalan kansankirjailija -arvonimen vuonna 1990) oli kotoisin Haikolasta. Siellä hän kirjoitti pääosan Karjalan kirjallisuuden klassikkoihin kuuluvasta kuusiosaisesta romaanisarjastaan Kotikunnan tarina. Haikolan kalmismaalla näkyy elämän kiertokulku. Vanhan vienalaisen perinteen mukaan kalmisto on koskematon. Mihin puu kaatuu, siihen se maatuu. Haikolan kalmistossa on myös Ortjo Stepanovin hauta. Kylässä eleli 1900-luvulla myös kirjailija Iivana Kusmin.

Haikolan etnokulttuurikeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haikola kuuluu Juminkeko-säätiön Vienan runokylien elvytysohjelmaan. Yhteistyökumppanina Haikolan elvyttämisessä on paikallinen Ortjo Stepanovin säätiö. Osa elvytystoimintaa on Haikolan etnokulttuurikeskuksen luominen. Suomen Kulttuurirahasto myönsi tätä tarkoitusta varten Juminkeko-säätiölle apurahan vuonna 2008.

Etnokulttuurikeskukseen on perustettu kaksi museota: Kirjailija Ortjo Stepanovin kotimuseo ja etnografinen museo. Koko kylää voi pitää elävänä museona. Siellä sijaitsee esimerkiksi yksi Vienan Karjalan vanhimpia rakennuksia: 1700-luvulla rakennettu ranta-aitta. Se entisöitiin kesällä 2007.

Haikolasa on järjestetty myös useita kertoja dokumenttielokuvien festivaali. Se on erikoinen tapahtuma kyslässä, joka ei ole sähköistetty.[1]

Sommelo - kylän praasniekan uusi herääminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesästä 2006 alkaen Haikola on ollut Kainuussa ja Vienan Karjalassa toteutettavan kansanmusiikkijuhlan Sommelon yksi tapahtumapaikka. Sommelon Haikolan ohjelma keskittyy akustiseen ja alkuperäismusiikkiin. Sommeloa vietetään Haikolassa Lehti-Iivanan päivänä seitsemäs heinäkuuta, joka on kylän perinteinen praasniekkapäivä. Haikolassa on järjestetty myös elokuvafestivaali neljästi, vaikka kylässä ei ole sähköjäkään. Tapahtuma on tarkoitus uusia syyskuussa 2016.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.