Hagar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Raamatun henkilöä. Etunimestä kerrotaan artikkelissa Hagar (nimi).
Pieter Lastman: Abschied Hagars, 1612

Hagar (arab. هاجر‎, hepr. ‏הָגָר‎) oli Raamatun Vanhan testamentin ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kuvattu henkilö. Hän on Abrahamin vaimon Saaran egyptiläinen orjatar.[1] Saara ei voinut enää tulla raskaaksi, joten hän antoi Hagarin miehelleen sivuvaimoksi.

Hagar tuli raskaaksi ja alkoi ylenkatsoa Saaraa, jonka luota tämä pakeni. Kertomuksen mukaan enkeli saa Hagarin palaamaan ja synnyttämään Abrahamille Ismael-pojan. Ismaelin syntymän aikaan Abrahamin kerrotaan olleen 86-vuotias. Saaran saatua myöhäisellä iällä oman pojan Iisakin sanoi hän Abrahamille "Aja pois tuo orjatar ja hänen poikansa. Orjattaren poika ei saa periä yhdessä minun poikani Iisakin kanssa". Ja Abraham ajoi Hagarin ja tämän pojan leivän ja vesileilin kera Beerseban erämaahan[2].

Hagar islamissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hagarilla on islamissa paljon tärkeämpi rooli kuin juutalaisuudessa tai kristinuskossa. Islamiuskossa katsotaan, että arabit polveutuvat Hagarin pojasta Ismaelista. Nämä seurasivat Abrahamia, joka vaelsi Arabian autiomaassa sijaitsevaan laaksoon ja rakensi sinne - tai rakensi uudelleen - Kaaban temppelin. [3] Islamissa katsotaan myös, että Abraham ei edustanut juutalaisuutta, vaan hän oli monoteismiin uskova hanif, ja todellisuudessa muslimi.

R. M. Kerr on esittänyt teorian, jonka mukaan kreikkalaiset kutsuivat Syyrian arabeja "hagareeneiksi" eli kaupunkilaisiksi, ja arabit ottivat tämän nimityksen käyttöönsä yhdistäen sanan virheellisesti Abrahamin jalkavaimoon Hagariin, josta he sitten katsoivat polveutuvansa. [4] Reynoldsin mukaan 300-luvulta alkaen Syyrian arabit olivat jo omaksuneet kristityiltä saamansa nimityksen "ismaeliitit", ja alkoivat sen mukaisesti pitää itseään "Abrahamin lapsina".[5] Asia muuttui entistä ilmeisemmäksi, kun Koraanissa profeetta Abraham esiintyy peräti 98 kertaa.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nevo, Y. E. & Koren, J: Crossroads to Islam. The origins of the Arab religion and the Arab state. Amherst, NY: Prometheus Books, 2003). ISBN 1-59102-083-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Read the Finnish 1938 Genesis Chapter 16:1-16 Online. BibleDatabase. Arkistoitu 30.8.2010. Viitattu 7.11.2023.
  2. 1. Moos. 22:8–14
  3. Gabriel Said Reynolds: The Emergence of Islam, s. 13. Fortress Press, 2012.
  4. R. M. Kerr: Empire Annus Hegiræ vel Annus (H)Agarorum? Etymologische und vergleichende Anmerkungen zum Anfang der islamischen Jahreszählung Teoksessa: Markus Gross & K-H- Ohlig (toim) Die Entstehung einer Weltreligion III, s. 14–38. Schiler, 2014.
  5. Reynolds, 2012, 161–162
  6. Nevo, Y. E. & Koren, J.: Crossroads to Islam. The origins of the Arab religion and the Arab state, s. 258. Prometheus, 2003.
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.