Höyryvene Ajax

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Höyryvene Ajax oli suomalainen matkustaja-alus, joka törmäsi yhteen siipirataslaiva Runebergin kanssa yöllä 8. elokuuta 1892 Kruunuvuorenselällä Helsingissä. Turmassa menetti henkensä 38 Ajaxin matkustajaa.

W. A. Svenssonin omistama kanneton ja katoksella varustettu höyryvene Ajax toimi sekä hinaajana että matkustaja-aluksena.

Onnettomuuden tapahtuessa Ajax oli tilausajossa tuomassa Porvoossa kesäjuhlilla ollutta yleisöä Helsinkiin. Koirasaaren (Hundholmen) luona Ajax kohtasi Helsingistä Porvooseen matkalla olleen siipiratasmatkustajalaiva Runebergin. Ajax ajoi niin lähellä Vasikkasaaren rantakarikkoa, että Runeberg ei mahtunut Ajaxin ja rannan väliin. Runeberg väisti Ajaxia vasemmalle. Samalla Ajax kääntyi tuntemattomasta syystä poikittain Runebergin kurssille. Runebergin koneet pysäytettiin heti, mutta alukset olivat jo niin lähellä toisiaan, että ne törmäsivät noin kello 0.40 yöllä.

Runebergin keula osui höyryveneen rungon keskiosaan ja repi veneen kylkilevyt rikki. Onnettomuutta pahensi se, että Ajaxin koneenhoitaja avasi höyryhanat, jolloin kaatuvasta aluksesta paineella purkautunut tulikuuma höyry surmasi monia veden varaan joutuneita Ajaxin matkustajia. Runebergiltä heitettiin pelastusrenkaita ja köysiä vedessä olijoille. Myös Runebergin pelastusveneet laskettiin vesille, mutta tähän meni aikaa.

Ajaxin kapteeni F. W. Grön sai myöhemmin sakkotuomion, koska Ajaxissa oli onnettomuuden tapahtuessa ollut noin 100 matkustajaa, vaikka suurin sallittu matkustajamäärä olisi ollut 75. Ajaxin hajonnut hylky sijaitsee 12 metrin syvyydessä Laajasalon lähellä Koirasaaren ja Vasikkasaaren välisessä salmessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]