Hän tuli yöllä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hän tuli yöllä
The Talk of the Town
Ohjaaja George Stevens
Käsikirjoittaja
Perustuu Sidney Harmonin kertomukseen
Tuottaja
Säveltäjä Friedrich Hollaender
Kuvaaja Ted Tetzlaff
Leikkaaja Otto Meyer
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1942
Kesto 118 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Ronald Colman ja Jean Arthur elokuvassa.

Hän tuli yöllä (The Talk of the Town) on George Stevensin ohjaama yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 1942. Elokuva perustuu Hollywood-tuottaja ja -käsikirjoittaja Sidney Harmonin kertomukseen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliittisesti aktiivinen sahatyöläinen Leopold Dilg (Cary Grant) saa syytteen sahan tuhopoltosta ja työnjohtajan kuolemasta palon uhrina. Oikeudenkäynnin aikana Dilg karkaa vankilasta ja etsiytyy turvaan entisen koulukaverinsa, nykyisin opettajana työskentelevän Nora Shelleyn (Jean Arthur) omistamaan taloon. He ovat aikoinaan seurustelleet. Talon on kesäksi vuokrannut oikeustieteen professori Michael Lightcap (Ronald Colman), jolla on suunnitelmissa kirjan kirjoittaminen. Miehet saapuvat taloon melkein yhtä aikaa.

Shelley esittelee Dilgin puutarhurikseen. Miehet käyvät lakiaiheista keskustelua, jossa professori Lightcap esittää näkemyksiä tieteelliseltä kannalta, Dilg puolestaan käytännöllisempiä. He ystävystyvät mutta samalla heistä tulee kilpakosijoita, kun myös Lightcap rakastuu Shelleyyn.

Lightcap tulee Dilgin asianajajan ja Shelley puheista epäluuloiseksi ja ryhtyy tutkimaan asiaa. Hän alkaa seurustella oletetun murhan uhrin tyttöystävän kanssa ja saa selville, että sahan työnjohtaja on elossa ja piileskelee Bostonissa. työnjohtaja "taivutellaan" palaamaan kaupunkiin ja myöntämään oma ja sahan omistajan syyllisyys.

Lightcap saa Dilgin uskomaan lain noudattamisen tärkeyden ja ilmoittautumaan viranomaisille, ja niin tämä vapautetaan. Pian Lightcapista tulee korkeimman oikeuden tuomari, ja hän kosii Shelleytä, jonka tunteet kuitenkin suuntautuvat Dilgiin päin.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Cary Grant  Leopold Dilg - Joseph  
 Jean Arthur  Nora Shelley  
 Ronald Colman  professori Michael Lightcap  
 Edgar Buchanan  Sam Yates  
 Glenda Farrell  Regina Bush  
 Charles Dingle  Andrew Holmes  
 Emma Dunn  rouva Shelley  
 Rex Ingram  Tilney  
 Leonid Kinskey  Jan Pulaski  
 Tom Tyler  Clyde Bracken  
 Don Beddoe  poliisipäällikkö  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan nimeksi oli suunniteltu Mr. Twilight, mutta Grantin vaatimuksesta nimi muutettiin, koska hänen näkemyksensä mukaan nimi olisi viitannut siihen, että elokuva kertoo yhdestä miehestä ja Colman vie kaiken huomion. Yhtiö joutui tekemään vaihtokaupan Universalin kanssa saadakseen elokuvalle nimen The Talk of the Town. Elokuva on noussut klassikoksi.[1] Kuvausten alkaminen lykkääntyi, kun Carole Lombardin kuolema tuli julki.[2]

Elokuvan tekoaikaan oli poikkeuksellista, että merkittävissä roolissa oli kaksi miestä, ja kumpikin näyttelijä oli aiemmin ollut yksin pääosanäyttelijöitä. Tilanne näkyy myös juonessa siten, että katsoja pysyy loppuun asti tietämättömänä siitä, kumman miehen Shelley valitsee. Molemmat vaihtoehdot kuvattiin, ja valinta tehtiin vasta koenäytöksen jälkeen.[2]

Elokuva oli Oscar-ehdokkaana useissa sarjoissa, mutta jäi kuitenkin palkinnotta.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komediaksi luonnehdittua elokuvaa kiitettiin yhdysvaltalaisessa Varietyn arvioissa eskapistiseksi komediaksi.[3]

Elokuvassa on nähty vaikutteita niin Frank Capran elokuvien ihmisläheisyydestä kuin käsikirjoittaja Sidney Buchmanin maailmankatsomuksesta. Buchman joutui 1950-luvulla kommunistivainojen kohteeksi.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bernard F.Dick: The Merchant Prince of Poverty Row: Harry Cohn of Columbia Pictures (sivu 79) 1993. University Press of Kentucky. Viitattu 20.10.2013. (englanniksi)
  2. a b Thames, Stephanie: The Talk of the Town (1942) Turner Classic Movies – TCM. Arkistoitu 23.10.2013. Viitattu 20.10.2013. (englanniksi)
  3. Talk of the Town Variety. 1942. Viitattu 20.10.2013. (englanniksi)
  4. Timo Peltonen, Vankikarkuri piiloutuu vintille. Helsingin Sanomat 20.10.2013, s. C 40

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.