Hän (J. Karjalaisen kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hän on kappale, jonka on säveltänyt ja sanoittanut J. Karjalainen[1]. Se julkaistiin ensimmäisen kerran levyllä Lumipallo syyskuussa 1988[2][3][4]. Se julkaistiin myös singlenä "Hän / Sudenkorento"[5].

"Hän" oli Suomen kaupallisten radioasemien eniten soitettu kappale aikavälillä 1985–2020, mistä hyvästä J. Karjalaiselle myönnettiin erikoispalkinto vuonna 2020[6][7]. Kappale sijoittui Radiomafian top 500 -äänestyksessä kaikkien aikojen parhaista kappaleista sijalle 116[8].

Sävel ja sanat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappale sai alkunsa 1980-luvun alkupuolella. Karjalaisen näppäillessä vanhaa kitaraa syntyi sointukierto, joka ei Karjalaisen mielestä ollut sinällään poikkeuksellinen. Lumipallo-levyn aikoihin hän palasi melodiaan kehittääkseen sitä edelleen.[9]

Karjalainen erottaa kappaleesta kaksi melodiaa: ensimmäinen on näppäilemällä soitettu ja toinen sähkökitaralla soitettu hitaampi melodia[9].

Varhaisen version sanat kuuluivat: "Mä aion voittaa Euroviisut / kun siellä pärjää biisit pliisut / ja tästä tuli juuri sellainen"[10].

Sanoituksen eräs versio kertoi "Laura Häkkisen silmät" -kappaleesta tuttua tarinaa, mutta se olisi tehnyt kappaleesta liian pitkän. Karjalainen päätyi siihen tulokseen, että kappaleessa olisi mahdollista käyttää vain muutamia sanoja, jolloin sanoitus typistyi yhteen sanaan: "hän".[9][10]

Ensin sanat olivat preesens-muodossa: "saa mut uskomaan", mutta sellaisenaan kappale ei ollut Karjalaisen mielestä koskettava. Kun Karjalainen muutti sanat imperfektimuotoon "sai mut uskomaan", hän ymmärsi löytäneensä kappaleen perimmäisen ajatuksen: surun[9][10]. Hän uskoi, että kappaleesta tulisi menestys[10].

Äänitys ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Hän" äänitettiin Finnvoxin studioilla välillä joulukuu 1987 – kesäkuu 1988. Levytyksen tuottajana toimi J. Karjalainen[4]. Kappaleen sovitti Jukka Tuovinen. Sen esittivät J. Karjalainen (laulu, kitara, ym) ja yhtye Mustat Lasit.[1] Yhtyeessä soittivat Mikko Lankinen (kitara), Mikko Kivikari (kosketinsoittimet, taustalaulu), Jukka Tuovinen (saksofoni), Antero Priha (trumpetti), Pekka Lehti (basso, taustalaulu), Janne Haavisto (rummut) ja Mongo Aaltonen (lyömäsoittimet). "Hän"-kappaleessa soittivat lisäksi Erkki Palola (viulu), Jouni Heinonen (viulu), Karri Koivukoski (alttoviulu) ja Ilmo Saaristo (sello).[4] Levyllä kappale soitetaan nopeudella 79 iskua minuutissa[11]. Se kestää 3 minuuttia ja 26[1] tai 28 sekuntia[4]. Levyn julkaisi Poko Rekords.[4]

Nuotit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]