Villa Erik

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hämeen luontokeskus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Villa Erik (entinen nimi Hämeen luontokeskus) on luontokeskus Tammelassa. Luontokeskuksesta saa vinkkejä Hämeen järviylängön retkeilymahdollisuuksista ja tietoa luonnosta, Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoista sekä lähikuntien palveluista. Luontokeskuksen tiloissa on pysyvä näyttely, joka kertoo Etelä-Suomen keidassoiden, korpien ja pikkurämeiden elämästä kuvin, tekstein, äänin ja esinein. Luontokeskukseen tutustuminen on maksutonta. Luontokeskusta ylläpitää Eerikkilän urheiluopisto.

Hämeen luontokeskukseen on lyhyt matka lounaispuolella sijaitsevalta Liesjärven kansallispuistosta. Kuva Kaksvetisen kodan eteläpuolelta, josta on opastein Ilvesreittiä pitkin 5,4 kilometriä luontokeskukselle.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luontokeskus sijaitsee Lounais-Hämeessä Tammelassa, Letkun kylässä. Autolla luontokeskukselle pääsee Helsingin tai Forssan suunnasta Valtatie 2:lta (Helsinki–Pori-tieltä), jolta käännytään opasteiden mukaisesti Hämeen luontokeskukseen, ajetaan 1,5 kilometriä ja käännytään vasemmalle pysäköintialueelle. Hämeenlinnan suunnasta tullaan Härkätielle ja Portaan kylän suunnasta tultaessa ajetaan opasteiden mukaan luontokeskuksen parkkipaikalle. Myös bussilla pääsee 1,5 kilometrin päähän luontokeskukselta Eerikkilän pysäkille.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pysyvän näyttelyn lisäksi Luontokeskuksella on erilaisia vaihtuvia näyttelyitä sekä tapahtumia. Näyttelyihin tutustuminen ja useimpiin tapahtumiin osallistuminen on maksutonta. Opastukset ryhmille ovat maksullisia, ja ne on varattava etukäteen luontokeskuksesta.

Luontokeskuksen 60-paikkaisessa auditoriossa on nähtävissä esityksiä, joita luontokeskuksen henkilökunta käynnistää pyydettäessä. Esitykset ovat maksuttomia, ja niitä voi varata ryhmille myös etukäteen.

Luontokeskuksen sisäpihalla voi kesällä kävellä vaikka puujaloilla tai syödä eväitä. Sisäpihalta lähtee Muurahaispolku (500 m), joka on suunnattu lapsille ja lapsenmielisille. Lapinniemen polku (800 m) lähtee myös keskuksen kulmalta. Kurjenpolku (1,2 km) lähtee keskuksen pysäköintialueelta. Ruostejärven virkistysalueeseen kuuluva Ruostejärven luonnonhiekkaranta sijaitsee vain 100 metrin päässä luontokeskuksesta ja houkuttelee virkistäytymään kesäpäivänä.

Kävijöitä palvelee myös keskuksen tiloissa toimiva lounaskahvio Lounashelmi, joka on avoinna luontokeskuksen aukioloaikoina. Kahvioon voi piipahtaa nauttimaan kahvit tai lounaan kesäaikana. Kahviosta voi myös tilata ruuat tai kahvituksen yksityistilaisuuksiin sekä ryhmäruokailuja vaikkapa koululaisryhmille.

Luontokeskuksen tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammelassa toimiva Eerikkilän Urheiluopisto ja Metsähallitus solmivat sopimuksen Hämeen luontokeskuksen toiminnan jatkamisesta Eerikkilän Urheiluopiston hallinnoimana. Luontokeskuksen palveluita kehitetään monipuolisemmaksi, tarkoituksena tehdä Hämeen luontokeskuksesta keskeinen paikka, josta matkaajat saavat tietoa alueen luontokohteista ja luontopalveluyrityksistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]