Győr-Moson-Sopron

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Győr-Moson-Sopron
Sijainti
Flag of Hungary.svg Győr-Moson-Sopron
Pääkaupunki: Győr
Pinta-ala: 4 062 km²
Asukasluku: 491 000 (2001)

Győr-Moson-Sopron on lääni Unkarin luoteiskulmassa. Se rajautuu Vasin, Veszprémin ja Komárom-Esztergomin lääneihin sekä lännessä Itävaltaan sekä pohjoisessa Slovakiaan. Läänin pääkaupunki on Győr. Muita tärkeitä kaupunkeja ovat Sopron ja Mosonmagyaróvár.

Lääni sai nykyisen muotonsa Unkarin Trianonin rauhansopimuksessa kärsimien aluemenetysten seurauksena. Vuonna 1923 muodostettiin lääni entisten Győrin, Mosonin ja Pozsony’in (Bratislavan) läänien rippeistä. 1950 tähän liitettiin pikkuruinen Sopronin lääni. Läänin nykyinen nimi on vuodelta 1990.

Lääni kuuluu Unkarin Pieneen alankoon (’’Kisalföld’’) ja se muistuttaa maastoltaan aroa. Tärkeimmät joet ovat Tonava ja Rába, joka laskee Tonavaan Győrissä. Sopronin lähellä, jossa Unkarin raja työntyy Itävallan sisään kuin sormi, sijaitsee Neusiedler See. Kolmasosa tästä järvestä on Unkarin valtion puolella. Neusiedler Seen eteläpuolella on Hanság-kosteikko, jossa asustaa harvinaisia lintulajeja. Alueella on Itävaltaan ulottuva kansallispuisto Fertő-Hanság (Neusiedler Seen kansallispuisto), jota valtiot hoitavat yhdessä.

Jokien laaksoihin on rakennettu autoteitä sekä tiheä rautatieverkko. Moottoritieosuudella Hegyeshalom-Budapest (Itävallan rajalta Budapestiin) nopeusrajoitus on 160 km/h.

Tärkeä nähtävyys on Eszterháza-linna.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]