Veszprém (lääni)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veszprémin lääni
Veszprém megye
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Unkari
Alue Közép-Dunántúl
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Veszprém
Pinta-ala 4 463 km²
Väkiluku (2015) 346 647
 – väestötiheys 77,7 as./km²
Veszprém megye

Veszprém on lääni Länsi-Unkarissa. Lääni on saanut nimensä pääkaupunki Veszprémin mukaan. Lääni rajautuu Győr-Moson-Sopronin, Komárom-Esztergomin, Fejérin, Somogy’in, Zalan ja Vasin lääneihin. Läänin pinta-ala on 4 463 km² ja sen väkiluku arviolta 346 647 (vuonna 2015).[1]

Läänin keskiosassa kohoaa Bakonyn kukkulaseutu. Läänin eteläosassa on Balaton-järvi, jonka pohjoisrannan paikkakunnat kuuluvat Veszprémin lääniin. Tärkeimmät joet ovat Rába ja Rábca.

Suuri osa läänin alueesta sopii huonojen maalaatujen takia heikosti maanviljelyyn lukuun ottamatta läänin pohjoisosasta alkavaa Unkarin Pientä alankoa. Kuitenkin laaksojen ja Balatonin rannan mikroilmastot soveltuvat hyvin viinirypäleiden viljelyyn. Tästä syystä läänin alueella on useampia viinialueita.

Maaperässä on runsaasti mineraaleja, ja raaka-aineiden tuotanto on vilkasta. Tärkein näistä on bauksiitti. Läänin tuottaman bauksiitin ansiosta Unkari on yksi Euroopan suurimmista bauksiitin tuottajamaista. Ruskohiilellä on suuri merkitys energiantuotannon kannalta. Muita tärkeitä mineraaleja ovat mangaanimalmi, basaltti, travertiini, kalkkikivi, dolomiitti ja merkeli.

Yksi Unkarin historian pahimmista ympäristö- ja teollisuusonnettomuuksista sattui lokakuussa 2010, kun alumiinitehtaan lieteallas murtui Ajkan kaupungin lähistöllä ja ympäristöön valui lähes miljoona tonnia raskasmetalleja sisältävää ruosteenpunaista lietettä.[2] Onnettomuudessa kuoli 10 ihmistä ja noin 200 loukkaantui.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hungary: Major Cities & Towns Citypopulation.de. Viitattu 11.9.2015.
  2. Unkarissa myrkkylieteallas uhkaa romahtaa uudestaan Yle Uutiset. 9.10.2010. Viitattu 9.10.2010.
  3. Suvi Turtiainen: Punainen katastrofi ei jätä unkarilaista pikkukaupunkia rauhaan – myrkkymuta syövytti Károlyné Törőn kumisaappaat jalkoihin kiinni Helsingin Sanomat. 21. huhtikuuta 2016. Viitattu 16.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]