Veszprém (lääni)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Veszprém
Sijainti
Flag of Hungary.svg Veszprém
Pääkaupunki: Veszprém
Pinta-ala: 4 430 km²
Asukasluku: 370 000 (2001)
Lääninkirjasto Veszprémissä

Veszprém on lääni Länsi-Unkarissa. Lääni on saanut nimensä pääkaupunki Veszprémin mukaan. Lääni rajautuu Győr-Moson-Sopronin, Komárom-Esztergomin, Fejérin, Somogy'in, Zalan ja Vasin lääneihin.

Läänin keskiosassa kohoaa Bakony-kukkulaseutu. Läänin eteläosassa on Balaton-järvi, jonka pohjoisrannan paikkakunnat kuuluvat Veszprémin lääniin. Tärkeimmät joet ovat Rába ja Rábca.

Suuri osa läänin alueesta sopii huonojen maalaatujen takia heikosti maanviljelyyn lukuun ottamatta läänin pohjoisosasta alkavaa Unkarin Pientä alankoa. Kuitenkin laaksojen ja Balatonin rannan mikroilmastot soveltuvat hyvin viinirypäleitten viljelyyn. Tästä syystä läänin alueella on useampia viinialueita.

Maaperässä on runsaasti mineraaleja, ja raaka-aineiden tuotanto on vilkasta. Tärkein näistä on bauksiitti. Läänin tuottaman bauksiitin ansiosta Unkari on yksi Euroopan suurimmista bauksiitin tuottajamaista. Ruskohiilellä on suuri merkitys energiantuotannon kannalta. Muita tärkeitä mineraaleja ovat mangaanimalmi, basaltti, travertiini, kalkkikivi, dolomiitti ja merkeli.

Läänin infrastruktuuri on Unkarin mittakaavassa korkealla tasolla.lähde?

Yksi maan historian pahimmista ympäristö- ja teollisuusonnettomuuksista sattui, kun Ajkan kaupungin lähistöllä alumiinitehtaan lieteallas murtui ja ympäristöön valui lähes miljoona tonnia raskasmetalleja sisältävää ruosteenpunaista lietettä.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reuters, AP: Unkarissa myrkkylieteallas uhkaa romahtaa uudestaan 9.10.2010. YLE Uutiset. Viitattu 9.10.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]