Guy (Final Fight)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guy
Taideteos Guysta Final Fight 3 -pelissä.
Taideteos Guysta Final Fight 3 -pelissä.
Pelisarja Final Fight
Street Fighter
Ensimmäinen peli Final Fight (1989)
Suunnittelija Akira Yasuda
Ääninäyttelijä
(englanti)
Jim Byrnes
J. C. Miller
Ääninäyttelijä
(japani)
Tetsuya Iwanaga
Tsugo Mogami
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Guy (jap. ガイ, Gai) on Akira Yasudan suunnittelema videopelihahmo Capcomin Final Fight ja myöhemmin myös Street Fighter -pelisarjassa. Hahmo teki ensi esiintymisensä Final Fightissa vuonna 1989.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Final Fight[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guy esiintyi Final Fightin ensimmäisessä osassa, jossa Metro Cityn pormestari Mike Haggar kutsuu Codyn ja hänet kaupunkiinsa pelastaakseen tyttärensä Jessican Mad Gear jengin käsistä. Kolmikko suuntaa kaduille ja päättää hajaantua nopeuttaakseen etsintöjä. Guy kohtaa matkallaan yhden Mad Gearin korkea-arvoisen rikospomon Sodomin. Hän ottaa mittaa eräänlaiseksi samuraiksi pukeutuneesta roistosta sen pitämässä underground kehässä. Voitokkaan kaksin kamppailun päätteeksi Guy jatkaa matkaansa Metro Cityn teollisuusalueelle, jossa hän taistelee itsensä läpi vastaan tulevia roistoja. Lopulta Guy kohtaa toisen rikospomon Rolenton, joka on vakuuttunut hänen taidoistaan ja tarjoaa paikkaa Mad Gear organisaatiossa. Guy kieltäytyy ja haastaa Rolenton kaksintaistoon, joka päättyy lopulta Guyn voittoon. Hän jatkaa matkaansa ja tapaa Codyn, jonka kanssa Guy matkaa kohti satama-aluetta, jossa he kohtaavat painijan Abigalen. Roisto kiusoittelee Codya sanomalla hänen pomonsa pitävän "hauskaa" Jessican kanssa, jonka seurauksena Cody ryntää Belgerin perään. Guy jää kahdestaan Abigailin kanssa ottamaan mittaa toisistaan. Guy onnistuu kuitenkin voittamaan hankalan tappelun.

Myöhemmin Guy tapaa Haggarin ja Codyn, jotka löytävät yhdessä tiensä Belgerin olinpaikan, jossa myös Jessicaa pidetään vankina. Saapuessaan paikalle Guy seuraa kuinka Cody lyö yläkoukulla Belgerin ikkunasta ulos, sillä välin kun Haggar vapauttaa tyttärensä. Guyn päättää kadota kaupungista ja jättää Codyn taakseen Jessican kanssa.

Final Fight 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guy ei esiinny Final Fight pelisarjan toisessa osassa, vaan on kerrottu matkanneen Japaniin harjoittelemaan lisää kamppailutaitojaan. Mad Gear on kuitenkin palannut takaisin, mutta tällä kertaa laajentanut organisaatiotaan ympäri Euraasiaa. He ovat siepanneet Guyn morsiamen Renan ja sensein. Maki, Renan sisko ottaa tilanteen käsittelyynsä, kun ei saa yhteyttä Guyhin. Hän kutsuu Haggarin ja Carlosin suorittamaan pelastustehtävää. Onnistuneen tehtävän päätyttyä Guy kuulee tarinan ja lähettää kirjeen, kiittäen kaikkia ja aikovansa pian palata takaisin.

Street Fighter Alpha 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Street Fighter Alpha -pelisarja seuraa Guyn harjoittelua ja pelisarjan toisessa osassa Guy on harjoittelun loppusuoralla ja Bushinryu -taistelutyylin mestari. Myös Zeku huomaa tämän ja pitää Guyta kelpo vastustajana ja tyylin jatkajana. Zekun mielestä mestareita voi kuitenkin olla vain yksi kerralla ja haastaa Guyn kaksinkamppailuun. Guy hyväksyy haasteen ja voittaa lopulta tappavan vaaralliseksi osoittautuneen kamppailun. Zeku nimittää Guyn 39. Bushinryun jatkajaksi ja varoittaa häntä pahaenteisestä uhkasta, joka aikoo korruptoida maailman.

Street Fighter Alpha 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guy jatkaa siitä mihin jäi. Hän saa selville Zekun puhumasta uhkasta, joka on rikosorganisaatio Shadaloo. Guy päättää tuhota organisaation ja aloittaa tutkimuksensa. Hän tapaa matkallaan Rosen, joka on päättänyt tuhota Shadaloon johtajan M. Bisonin. Guy yrittää saada Rosea luopumaan aikeistaan suojellakseen naista, joka siitä huolimatta aikoo toteuttaa suunnitelmansa. Guy päättää jatkaa myös omia etsintöjään ja tapaa matkalla vankilasta karanneen Codyn, joka on sekaantunut yhä syvemmälle katutappeluun ja toimii armottomana kostajana rikollisille. Guy tajuaa pian että kaikki rikollisia vastaan käydyt tappelut Metro Cityssä eivät olleet vain oikeuden ylläpitämistä vaan intohimosta tappelemiseen. Suutuspäissään Guy ja Cody tappelevat keskenään, mutta tunteiden viilennettyä kaksikko sopii riitansa ja Guy jatkaa matkaansa.

Maki asettuu Guyta vastaan ja haastaa miehen bushinryu mestarin tittelistä kuolemaan saakka. Guy ei kuitenkaan pidä naista varteenotettavana, mutta ottelee häntä vastaan. Voitokkaan ottelun jälkeen Maki toteaa ettei aio luovuttaa ja haastaisi Guyn seuraavan kerran. Lopulta Guy löytää käsiinsä Bisonin, mutta huomaa kauhukseen Rosen ehtineen ennemmin paikalle ja löytää naisen pahasti loukkaantuneena tappelun jäljiltä. Guy vie tajuttomana olevan Rosen hoitoon.

Final Fight 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mad Gearin lopullisen hajoamisen jälkeen Metro Cityssä puhkesi jengisota ja rikolliset taistelivat keskenään kaupungin vallasta, kunnes Skull Cross jengi nousi valta-asemaan. Guy on juuri palannut takaisin Metro Cityyn ja käy kaupungin pormestarin Haggarin luona. Hetkeä myöhemmin Skull Cross jengi räjäyttää pommin keskustassa, joka saa aikaan mellakan Metro Cityyn. Tämän seurauksena heidän johtajansa herra Black karkaa vankilasta. Etsivä Lucia Morgan ilmoittaa tapahtumasta Haggarille, joka pyytää Guyta mukaansa. He saavat mukaansa salaperäisesti paikalle ilmestyneen katutappelijan Deanin. Kolmikko taistelee uutta rikosjengiä vastaan ja onnistuu pääsemään aina Skull Cross jengin päämajaan. Guy kohtaa jengin pomon herra Blackin, jonka hän tappaa tappelun päätteeksi iskemällä hänet sähkögeneraattoriin. Kuoleman myötä kaatui myös Skull Cross jengi.

Super Street Fighter IV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guy päättää pelastaa Metro Cityn vielä kerran, kun hän saa kuulla Shadaloo organisaation sivuliikkeen SIN:n myyvän laittomia aseita kaupunkiin. Guy tapaa pian matkallaan jälleen vankilasta karanneen Codyn, jonka kanssa hän ottaa yhteen. Cody ei suostu auttamaan Guyta, joka päättää yksin pelastaa kaupungin. Hän osallistuu SIN:n järjestämään turnaukseen, jossa Guy etenee aina päämajaan asti. Paikalla hän huomaa Bisonin kantavan tajuttomana olevaa Rosea. Guy uhkaa tuhota Bisonin letokoneen mikäli hän ei luovuta Rosea hänelle. Tilannetta ei kuitenkaan näytetä pelissä tappeliko Bison Guyta vastaan vai antoiko hän vapaaehtoisesti Rosen Guylle.

Myöhemmin Guy tapaa lyhyen ajan sisällä toistamiseen Codyn, jolle Guy huomauttaa Codyn intohimosta tappeluun, joka siitä huolimatta kohdistuu vain rikollisiin. Guy pitää kaveriaan tästä huolimatta sankarina, vaikka Cody näkee asian toisin. Guy pyytää Codya palaamaan takaisin Metro Cityyn, mutta Codyn mielestä hänen ainoa oikea paikka on palata takaisin vankilaan.

Muut pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Final Fight: Streetwise[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guy esiintyy toisessa yhdysvaltalaisessa Final Fightin jatko-osassa Final Fight: Streetwise. Alkuperästä poiketen Guy esiintyy pelissä aasialaisena rikospomona, joka vaikuttaa Metro Cityn Japan Town kaupunginosassa. Guy on kuitenkin pelattavana hahmona arcadetilassa, jossa ovat kaikki kolme alkuperäistä hahmoa (Haggar, Cody ja Guy) pelattavana.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gyun ulkonäkö on vaihdellut peleistä ja sarjoista riippuen. Ensimmäisessä pelissä hänellä oli mustat hiukset, ruskeat taistelusormikkaat ja ruskeat jika-tabi jalkineet. Guy pukeutui oranssin väriseen hihattomaan jujutsu pukuun. Sittemmin vierailtuaan Street Fighter Alpha -pelisarjassa Guy sai uudenlaisen tyylin. Hahmon hiukset muutettiin ruskeiksi, jika-tabi jalkineet vaihtuivat punavalkoisiksi lenkkareiksi ja sormikkaat keltaisiksi. Lisäksi musta vyö vaihdettiin leveämpään ja kellertävään vyöhön. Muutos pysyi pitkältä samana hahmon palattua Final Fight 3:n, jossa Guylle tehtiin vielä pieniä muutoksia Alpha pelien ulkoasuun nähden. Vyö vaihtui takaisin normaaliksi mustaksi vyöksi ja sormikkaat olivat punaharmaat. Pelin hahmovalikossa Guyn asu on kuitenkin oranssi, kun taas pelin aikana se on punainen. Super Street Fighter IV peli käytti Alphassakin käytettyä asukokonaisuutta, mutta vei asun värin takaisin alkuperäiseen oranssiin väritykseen.

Guyn pituus on myös vaihdellut pelistä riippuen. Final Fight peleissä hänen kerrotaan olevan 174.5 senttimetriä pitkä ja painavan 71.7 kg.[1] Kun taas kolmannessa osassa hahmon kerrotaan olevan 178 senttimetriä pitkä ja painavan 72 kg.[2] Puolestaan Super Street Fighter IV pelissä hänen on ilmoitettu olevan 179 senttimetriä pitkä ja painavan 72 kg.[3]

Hahmon kansallisuus on vaihdellut pelistä riippuen. Final Fight peleissä Guyn kerrotaan olevan japanilainen, kun taas Street Fighter peleissä hänet on merkitty yhdysvaltalaiseksi.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Street Fighter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guy esiintyi Street Fighter animaatiosarjan jaksossa "Final Fight", jossa hahmon äänenä toimi Jim Byrnes.[4] Jaksossa Guy pelastaa Jessican Mad Gear jengiltä yhdessä Codyn kanssa. He saavat apua Ryulta ja Keniltä.

Street Fighter Alpha: The Animation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guylla oli mykkä cameo-rooli animaatioelokuvassa Street Fighter Alpha: The Animation vuonna 1999. Hän esiintyi elokuvan loppupuolella ja oli yksi taistelijoista, jotka tulivat Ryun, Kenin ja Chun-Lin mukana professori Sadlerin tukikohtaan pelastaakseen Shunin. Tukikohdassa Guyn taistelee Dhalsimia vastaan. Myöhemmin hänet vangitaan ja teljetään selliin muiden ottelijoiden kanssa, josta Ken ja Chun-Li käyvät pelastamassa heidät.

Arvostelu ja vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilainen kolikkopeleihin erikoistunut videopelilehti Gamest listasi Guyn toiseksi laatimassaan vuoden 1990 50 parasta videopelihahmoa.[5] Kuusi vuotta myöhemmin samainen lehti listasi Guyn sijalle 26 samanlaisessa äänestyksessä.[6]

Vuonna 2010 UGO Networks sivusto listasi Guyn sijalle 30 laatimassaan 50 parasta Street Fighter hahmoa.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Final Fight Guy pelin hahmovalikossa ilmoitetaan hahmojen pituudet ja paino Viitattu 17.1.2011
  2. Final Fight 3 pelin hahmovalikossa ilmoitetaan hahmojen pituudet ja paino Viitattu 17.1.2011
  3. Guy capcom.co.jp Viitattu 17.1.2011 (japaniksi)
  4. Street Fighter The Animated Series Final Fight (TV episode ) IMDb Viitattu 17.1.2011 (englanniksi)
  5. Gamest (54) Gamest Viitattu 17.1.2011 (japaniksi)
  6. Gamest Magazine 188: sovu 46 joulukuu 1996 Viitattu 17.1.2011 (japaniksi)
  7. Top 50 Street Fighter Characters UGO 25.8.2010 Viitattu 17.1.2011 (englanniksi)