Gustaf Aulén

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gustaf Aulén

Gustaf Emanuel Hildebrand Aulén (15. toukokuuta 187916. joulukuuta 1977) oli ruotsalainen teologi ja luterilaisen kirkon piispa. Hän opiskeli Uppsalan yliopistolla, ja hänestä tuli vuonna 1913 Lundin yliopiston systemaattisen teologian professori. Vuosina 1933–1952 hän johti Strängnäsin hiippakuntaa. Hän oli lundilaisen teologian edustaja yhdessä Anders Nygrenin ja Ragnar Bringin kanssa. Lundilaista teologiaa voi verrata lähinnä saksan- ja englanninkielisessä maailmassa vaikuttaneeseen ”uusortodoksiseen teologiaan”, joka korosti teologian teosentrisyyttä liiallista antroposentrismiä vastaan.

Aulénin ajatteluun vaikuttivat erityisesti Martti Luther ja Friedrich Schleiermacher. Schleiermacheria hän myös arvosteli, koska pyrki palaamaan klassiseen sovitusoppiin, josta katsoi muun muassa Schleiermacherin edustaman antroposentrisen kulttuuriprotestantismin poikkeavan. Hänen tunnetuin teoksensa on Den kristna försoningstanken (1930, englanniksi Christus Victor 1931). Teoksessa Aulén puolustaa sovitusopillista teoriaa, johon hän viittaa ”klassisena” näkemyksenä. Siinä sovitus tulkitaan jumalallisen kamppailun tulokseksi; Jeesus taistelee ihmiskunnan orjuuteen ja kärsimykseen alistaneita pahoja voimia vastaan ja voittaa ne. Aulén nimesi kaksi muuta sovitusteoriaa, jotka ovat skolastinen (muun muassa Anselm Canterburyläinen) ja subjektiivinen (muun muassa Pierre Abélard).

Aulén sai työllään kansainvälistä tunnustusta, ja useimmat hänen myöhemmistä teoksistaan käännettiin pian julkaisun jälkeen englanniksi. Aulén oli myös säveltäjä, jonka panos virsikirjaan oli huomattava. Hän toimi Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian puheenjohtajana vuosina 1944–1950. Vetäydyttyään hiippakuntansa johdosta hän palasi Lundiin ja omistautui akateemiselle työlleen. Hän julkaisi omaelämäkerran vuonna 1975.

Aulén kuului Samfundet Nordens Frihetin johtokuntaan ja sai vuonna 1946 Pyhän Olavin ritarikunnan suurristin. Hänet on haudattu Lundin Norra kyrkogårdenille.

Tämä pappiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.