Kidō shin seiki Gundam X
Kidō shin seiki Gundam X | |
---|---|
機動新世紀ガンダムX (Kidō shin seiki Gundam X) | |
Genre | toiminta, science fiction |
TV-anime | |
Ohjaaja | Shinji Takamatsu |
Studio | Sunrise |
Lähetyskanavat | TV Asahi |
Alkuperäinen lähetyskierros | 5.4.1996 – 27.12.1996 |
Jaksojen määrä | 39 |
Kidō shin seiki Gundam X (jap. 機動新世紀ガンダムX, myös After War Gundam X) on 5. huhtikuuta 1996 alkanut ja 27. joulukuuta samana vuonna päättynyt 39-osainen japanilainen animaatiosarja. Sarjaa näytettiin Terebi Asahilla ja osalla sen ketjuun kuuluneista kanavista. Animaatio kuuluu Gundam-sarjaan. Sarja tunnetaan myös lyhenteellä GX. Sarjan tunnuslauseet olivat ”Tuleeko Kuu esille?” ja ”Mitä näet selvittyäsi hengissä?” (kunnianosoitus Kidō senshi Gundamille).
Tarina
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]On vuosi After War (A.W.) 15. Tarinan näyttämönä on Maapallo, joka on muuttunut suureksi joutomaaksi seitsemännen avaruussodan, jossa sekä planeetta että ihmiskunta kärsivät suuria tuhoja, jälkeen.
Sodassa orvoksi jäänyt poika Garrod Ran elää yritteliästä romukauppiaan ja mobile suit -metsästäjän elämää. Eräänä päivänä Garrod saa toimeksiannon: Hänen tulee etsiä ja palauttaa Korppikotka-alus Friedeniltä kaapattu tyttö Tiffa Adill. Garrod kuitenkin ihastuu Tiffaan ensi silmäyksellä ja lopulta pakenee Tiffan kanssa tämän oltua silminnähden kauhuissaan tavattuaan Garrodin toimeksiantajan onnistuneen pelastusoperaation jälkeen.
Tiffan johdattamana Garrod löytää arvoituksellisen Gundam X - mobile suitin. Erilaisten käänteiden kautta kaksikko päätyy lopulta matkalle etsimään newtypeiksi kutsuttuja ihmisiä yhdessä Friedenin kapteenin, Jamil Neaten kanssa.
Yleistä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Gundam X oli seuraava Gundam-sarja Shin kidō senki Gundam W:n jälkeen ja ensimmäinen Gundam-televisiosarja, joka lähetettiin stereoääniraidalla.
Gundam W:n ohjaaja Masashi Ikeda lopetti kesken sarjan teon, ja hänen tilalleen palkattiin kiireellä Ōgon yūsha Goldranin ohjannut Shinji Takamatsu. Takamatsun nimeä ei kuitenkaan missään vaiheessa lisätty sarjan tekijäluetteloon. Kun Takamatsu oli jossain määrin saanut itsensä vakiinnutettua Gundam W:n ohjaajana, hänelle tarjottiin seuraavankin Gundam-sarjan ohjaajan pestiä. Gundam-videoiden ja DVD-boksien lisäkkeenä julkaistuissa haastatteluissa Takamatsu kertoo, että ”vuoden 1995 marraskuussa Sunrise sanoi hänelle yllättäen ’tee Gundamia!’”. Sunrise-tuottaja Hideyuki Tomioka kertoo samaisessa DVD-boksin liitännäishaastattelussa suositelleensa tuolloin Takamatsua.
Takamatsulle annettiin vapaat kädet Gundamin tekoon, joten hän tutki erilaisia ideoita. Lopulta hän lähti työstämään sarjaa käyttäen inspiraationa tiukasti mielessään olevaa kuvaa yksinäisestä Gundamista, joka seisoo erämaassa selin katsojaan päin.
Kuten myöhemmin mainitaan, sarjan rakenteesta vastannut Hiroyuki Kawasaki työskenteli ajanpuutteen vuoksi lopulta jokaisen jakson käsikirjoituksen parissa.
Gundam W:n tavoin viiden komean nuorukaisen voidaan katsoa olevan yksi sarjan myyntivalteista, mutta Gundam X:n tyyli poikkea edeltäjänsä päähahmoja korostaneesta esityksestä.[1] Sarjan tunnuspiirteisiin kuuluu lopputekstien ja seuraavan jakson teaserin näyttö päällekkäin, samoin kun lopuksi seuraavassa jaksossa esiintyvän hahmon repliikin käyttö jakson nimenä. Erityisesti ensimmäisen jakson nimeä ”Tsuki wa dete iru ka?” (Onko kuu esillä?) on lainattu useasti Gundam X:ää käsiteltäessä eri medioissa.
Gundameja pohtiva Gundam
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Takamtsun mukaan sarjan suuri erityispiirre on sen asema ”Gundameita pohtivana Gundamina”. Kyse on seikkailutarinasta, jossa ”poika ja tyttö kohtaavat ja kumppaneineen muuttavat maailman”. Samalla kuitenkin Gundamiin liittyviä eri asioita käsitellään metafiktiivisellä tasolla.
Metafiktion käyttö oli läsnä jo Takamtsun aiemmassa Ōgon Yūsha Goldranissa, mutta Takamatsu ja sarjan skenaariovastaava/käsikirjoittaja Hiroyuki Kawasaki sanovat, että metafiktion suuntaan alettiin lähteä Carris-jaksoja tehtäessä, ja että suunnan valinta ei aluksi ollut tietoista, mutta lopulta metafiktion käyttäminen oli kuitenkin luonnollista. Haastatteluissa Takamatsu ja Kawasaki kertovat tuotannon taustoista ja mm. myöhempänä käsitellystä D.O.M.E.n ääninäyttelijän valintaan liittyneistä episodeista.[2] Jo tuotannon alkuvaiheissa tarkoituksellisesti pyrittiin seuraavaan:
- ”Kidō shin seiki” (mobiili uusi vuosisata) – Nimi pohjautuu vuonna 1981 Kidō senshi Gundamin elokuvien markkinointikampanjan yhteydessä Shinjukun aseman edustalla pidettyyn ”Anime shin seiki sengen” -tapahtumaan. Samaan juontaa myös sarjan fiktiivinen tapahtuma-aika A.W. 15 – sarjan alkaessa tapahtumasta oli tosimaailmassa kulunut 15 vuotta.
- Seitsemäs avaruussota – Gundam X oli seitsemäs Gundam-televisiosarja. Sota oli myös ”Gundam-ilmiön” metafora.
- Gundam X:n newtypet – Kawasaki esitteli Tiffan aluksi newtypenä saatuaan Takamatsulta määräyksen luoda päähahmoon rakastuva tyttö. Lopulta newtypestä tuli kuitenkin ”gundamiuden symboli”. Newtype-sanaan voidaan katsoa projisoituvan Gundam-tuotteiden olemus. Tässä mielessä sen käyttö poikkea Tominon newtypeistä.
Kawasaki pyrki myös välttämään alkuperäisen Gundamin ratkaisua newtypejen suhteen.
Ensimmäisen newtypen / D.O.M.E.n ääninäyttelijäksi ehdotettiin Kidō senshi Gundamin päähenkilö Amuro Raytä esittänyttä Tōru Furuyaa. Takamatsu oli kuitenkin sitä mieltä, että Furuyan käyttäminen ei vastaisi hänen tarkoittamaansa newtype-kuvaa. Ehdotus hylättiin, ja lopulta ääninäyttelijäksi otettiin sarjan kertoja Yūtarō Mitsuoka tarkoituksena antaa mielikuva minäkertojasta. Tämä siirsi tarinan kerronnan kolmannesta ensimmäiseen kerrontaan. Takamatsu on sanonut olevansa tyytyväinen lopputulokseen, vaikkei tämä ollutkaan tarkoituksena sarjan alusta lähtien.
Kauden lyhennys ja lähetysajan muutokset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuodesta 1993 Asahin Gundam-ohjelmalokeron katsojaluvut olivat tasaisesti laskeneet, mikä karkotti mainostajia ja sponsoreita. Katsojalukujen parantaminen olikin yksi Gundam X:n suurimmista tavoitteista, mutta kuten edellä kerrottiin, Takamatsu siirtyi sarjan tekoon suoraan Gundam W:n päätyttyä tultuaan ensin sen ohjaajaksi pikaisesti kesken sarjan. Tämä ei jättänyt aikaa tarkemman strategian luonnille. Sen vuoksi Takamatsu ja Kawasaki laativat juonen kaksistaan, ja hahmosuunnittelu annettiin tehtäväksi Takamatsun nopeaksi työskentelijäksi tietämälle Nobuyoshi Nishimuralle. [3]
Alusta alkaen hankalista olosuhteista liikkeelle lähtenyt Gundam X ei onnistunut synnyttämään katsojaluvuissa elähtymisen merkkejä, ja pienoismallien myyntikin laski 20 % edelliseen Gundam W:iin verrattuna. Tämän vuoksi lokakuun ohjelmauudistusten myötä sarjan pituudesta päätettiin leikata 3 kk ja sen lähetysaikaz siirtää. Lokakuusta sarjan lähetysaika Tv Asahilla siirtyi lauantain kello kuuteen, joskin osa verkostoiduista asemista jatkoi sen lähettämistä perjantaisin.
Monet asemat Osakan ABC etunenässä jatkoivat sarjan lähetystä iltapäivisin loppuun asti, jottei sen lähetysaika menisi päällekkäin alun perin paikallisen Shin buchō keiji – Urban Police 24 -sarjan kanssa. Kantōn Asahin siirryttyä aiempaan lähetysaikaan Gundamin katsojaluvut tipahtivat 3,5 %:sta 1,2 %:iin.
Koska tarinan lopettaminen kesken kauden lyhentämisen vuoksi ei käynyt päinsä, sarjan puolen vuoden mittaiseksi ajatellu loppupuoliskon juonta tiivistettiin rankasti, jotta se saataisiin käsiteltyä jäljellä olevassa kolmessa kuukaudessa. Esimerkiksi Gundam Air-Masterin ja Leopardin parannukset kesken sarjan ohitettiin nopeasti, ja G-Falconin ertyiskyvyt käsiteltiin maininnalla. Tarinan lopussakin turvauduttiin deus ex machina -tyyliseen ratkaisuun D.O.M.E.n tehtyä esiintymisensä. DVD-boksin haastattelussa Takamatsu sanoo, että sarjan lyhentämisestä päätettiin Gundam DX:n ensiesiintymisen aikoihin. Hänen mukaansa sarjan loppupuoliskolta ei kuitenkaan jätetty pois mitään oleellista ennalta suunniteltua.
Sarjan DVD-julkaisussa kesti pitkään, eikä se ole muutenkaan järin tunnettu Gundam-sarjojen keskuudessa. Banpreston Super robot taisen -sarjassakin Gundam X esiintyi ensimmäistä kertaa vasta vuoden 2001 Super robot taisen α gaiden, yli neljä vuotta tv-sarjan päättymisen jälkeen. Muut Gundam-sarjat olivat päätyneet peliin hitaimmillaankin noin vuodessa.
Gundam X on myös SD Gundamia lukuun ottamatta ainoa Gundam-sarja, jota ei ole julkaistu myös romaanimuodossa. Sarjan robotteja on myös heikosti julkaistua kalliimmissa pienoismallisarjoissa. Vastaavasti aikanaan heikosti myyneen Kidō senshi Gundam V:n robottejakin on viime aikoina julkaistu yhä enenevissä määrin, mutta Gundam Fix Figuration -sarjassa julkaistiin vain itse Gundam X, ja Kidō shin seiki Gundam X on ainoa Gundam-sarja, jonka robotteja ei ole julkaistu Master Grade -pienoismalleina.
Sarjan sarjakuvaversio, joka julkaistiin Comic Bonbon-lehdessä, sen sijaan sijoittui samaisen lehden kyselyssä kärkisijoille.
Sarja julkaistiin vuoden 2005 tammikuussa DVD:llä boksina ja yksittäisinä levyinä. DVD:iden myyntiä edistämään julkaistiin Gundam Ace -lehdessä Kidō shin seiki Gundam X – Under the Moonlight -sarjakuva, joka kertoo tapahtumista yhdeksän vuotta tv-sarjan päättymisen jälkeen.
Hahmot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Luettelo Kidō shin seiki Gundam X -sarjan hahmoista
- Garrod Ran (ääni: Wataru Takagi)
- Tiffa Adill (ääni: Mika Kanai)
- Jamil Neate (ääni: Ken’yū Horiuchi)
- Witz Sou (ääni: Kazuya Nakai)
- Roybea Loy (ääni: Takumi Yamazaki)
- Kid Salsamille (ääni: Makoto Kumai)
- Sala Tyrrell (ääni: Yumi Kakazu)
- Shingo Mori (ääni: Daiki Nakamura)
- Toniya Malme (ääni: Kotono Mitsuishi)
- Techcs Farzenbarg (ääni: Hiroshi Naka)
- Shagia Frost (ääni: Tomoyuki Morikawa)
- Olba Frost (ääni: Nozomu Sasaki)
- Ennil El (ääni: Chieko Honda)
- Carris Nautilus (ääni: Yūko Mizutani)
- Paala Sys (ääni: Miki Nagasawa)
- Lancerow Dawell (ääni: Hiroshi Takemura)
Sotakoneet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Luettelo Kidō shin seiki Gundam X -sarjan sotakoneista
Tuotantohenkilöstö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sarja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Alkuteos: Hajime Yatate, Yoshiyuki Tomino
- Skenaario: Hiroyuki Kawasaki
- Hahmosuunnittelija: Nobuyoshi Nishimura
- Mekaaninen suunnittelu: Kunio Ōkawara, Jun’ya Ishigaki
- Musiikki: Yasuo Higuchi
- Värit: Fumie Maebayashi
- Graafinen suunnittelu: Masaru Satō
- Kuvausohjaaja: Yōichi Ōgami
- Ääniohjaaja: Yasuo Uragami
- Ohjaaja: Shinji Takamatsu
- Tuottajat: Atsushi Kaji, Tarō Iwamoto, Jun’ichi Kimura, Hideyuki Tomioka
- Tuotanto: Tv Asahi, Sunrise
Alkutunnusanimaatiossa oli Kidō senshi V Gundamista lähtien käytetty Tv Asahin kohdalla tavallista tekstiä eikä kanavan logoa. Gundam X:n loppupuoliskolla siirryttiin kuitenkin käyttämään Asahin marraskuussa 1996 käyttöönottamaa verkkologoa.
Tunnuslaulut
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Alkuteemat
-
- ”Dreams” (jaksot 1–26)
- Sanat, sävel ja sovitus RO-M, laulu Romantic Mode
- ”Resolution” (jaksot 27–39)
- Sanat Yui Ishiwaki, sävel Joe Rinoie, sovitus Joe Rinoie / Masaki Suzukawa, laulu Romantic Mode
- Lopputeemat
-
- ”Human Touch” (jaksot 1–13, 39)
- Sanat Susan Marie Edgren, sävel ja sovitus Tom Keane, laulu Warren Wiebe
- ”Human Touch (japaninkielinen versio)” (jaksot 14–26)
- Sanat Susan Marie Edgren / japaninkieliset sanat Eiko Kyo, sävel Tom Keane, sovitus Ken’ichi Sudō, laulu Re-kiss
- ”Gin’iro Horizon”
- Sanat Mitsuko Komuro, sävel Kingo Hamada, sovitus Tom Keane, laulu Hitomi Nakase
Jaksoluettelo
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Joka jakson nimi on peräisin jonkun kyseisessä jaksossa esiintyvän hahmon repliikeistä. Listassa on mainittu myös tämän hahmon nimi joka jakson kohdalla. Joka jakson käsikirjoitti Hiroyuki Kawasaki, joten tätä ei erikseen taulukossa mainita. Lähetyspäivämäärä on päivä jolloin jakso näytettiin ensimmäistä kertaa Tv Asahilla.
Jakos | Nimi | Hahmo | Storyboard | Kuvaus | Ohjaus | Lähetys-pvm |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ”Tsuki wa dete iru ka?” | Jamil Neate | Shinji Takamatsu | Kunihiro Mori | Masayoshi Nishimura | 5.4. 1996 |
2 | ”Anata ni, chikara o...” | Tiffa Adill | Tetsuya Watanabe | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
12.4. | |
3 | ”Watashi no aiba wa kyōbō desu” | Shagia Frost | Yumekichi Minatoya | Nana Harada | Masayoshi Nishimura | 19.4. |
4 | ”Sakusen wa ikkoku o arasou!” | Jamil Neate | Takeshi Yoshimoto | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
26.4. | |
5 | ”Hikigane wa omae ga hike” | Shinji Takamtsu | Kunihiro Mori | Masayoshi Nishimura | 3.5. | |
6 | ”Fuyukai da wa...” | Sala Tyrrell | Akira Nishimori | Yasuhiro Minami | Hitoshi Waragai Shin’ichi Sakuma |
10.5. |
7 | ”Gundam, uru yo!” | Garrod Ran | Masamitsu Hidaka | Nana Harada | Masayoshi Nishimura | 17.5. |
8 | ”Ano ko, yurusanai!” | Ennil El | Akira Nishimori | Takeshi Yoshimoto | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
24.5. |
9 | ”Chimata ni ame no furu gotoku” | Techcs Farzenbarg | Yumekichi Minatoya | Kunihiro Mori | Masayoshi Nishimura | 31.5. |
10 | ”Boku ga newtype da” | Carris Nautilus | Masamitsu Hidaka | Tetsuya Watanabe | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
7.6. |
11 | ”Nani mo kangaezu ni hashire!” | Jamil Neate | Kōichi Chigira | Nana Harada | Masayoshi Nishimura | 14.6. |
12 | ”Watashi no saikōkessaku desu” | Nomoa Long | Susumu Nishizawa | Yasuhiro Minami | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
21.6. |
13 | ”Orokana boku o ute” | Carris Nautilus | Kunihiro Mori | Masayoshi Nishimura | 28.6. | |
14 | ”Ore no koe ga kikoeru ka!” | Garod Ran | Shinji Takamatsu | Tetsuya Watanabe | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
5.7. |
15 | ”Tengoku nante aru no ka na” | Roybea Loy | Akira Nishimori | Nana Harada | Masanori Shino | 12.7. |
16 | ”Watashi mo hito dakara” | Tiffa Adill | Masamitsu Hidaka | Yasuhiko Minami | Masayoshi Nishimura | 19.7. |
17 | ”Anata jishin ga tashikamete” | Akira Nishimori | Kunihiro Mori | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
26.7. | |
18 | ”Lorelei no umi” | Olba Frost | Gorō Taniguchi | Masayoshi Nishimura | 2.8. | |
19 | ”Maru de yume o miteru mitai” | Lutil Liliant | Masamitsu Hidaka | Masanori Shino | 9.8. | |
20 | ”...Mata aeta wa ne” | Ennil El | Tetsuya Watanabe | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
16.8. | |
21 | ”Shinda nyōbō no kuchiguse da” | Katokk Alzamille | Akira Nishimori | Yasuhiro Minami | Masayoshi Nishimura | 23.8. |
22 | ”15-nengetsu no bōrei” | Kunihiro Mori | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
30.8. | ||
23 | ”Watashi no yume ha gennjitsu desu” | Tiffa Adill | Yumekichi Minatoya | Nana Harada | Masayoshi Nishimura | 6.9. |
24 | ”Double-X kidō!” | Garrod Ran | Shinji Takamatsu | Tetsuya Watanabe | Masanori Shino | 13.9. |
25 | ”Kimitachi wa kibō no hoshi da!” | Lee Jackson | Yasuhiro Minami | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
20.9. | |
26 | ”Nani mo shaberu na” | Witz Sou | Akira Nishimori | Hideki Okamoto | Masayoshi Nishimura | 27.9. |
27 | ”Osaraba de gozaimasu” | Lee Jackson | Shin’ichi Shōji | Kunihiro Mori | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
5.10. |
28 | ”Utsu shika nai no ka!” | Garrod Ran | Yumekichi Minatoya | Hirohito Ochi | Masayoshi Nishimura | 12.10. |
29 | ”Watashi o mite” | Tiffa Adill | Akira Nishimori | Tesuya Watanabe | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
19.10. |
30 | ”Mō aenai ki ga shite” | Shin’ichi Shōji | Nana Harada | Masayoshi Nishimura | 26.10. | |
31 | ”Tobe, Garrod!” | Jamil Neate | Akira Nishimori | Yasu | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
2.11. |
32 | ”Are wa G-Falcon!” | Lancerow Dawell | Masamitsu Hidaka | Hideki Okamoto | Masayoshi Nishimura | 9.11. |
33 | ”Dōshite ore o shitte iru!?” | Garrod Ran | Hirohito Ochi | Hiroshi Waragai | 16.11. | |
34 | ”Tsuki ga mieta!” | Kunihiro Mori | Masayoshi Nishimura | 23.11. | ||
35 | ”Kibō no akari wa kesanai” | Carris Nautilus | Tetsutya Watanabe | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
30.11. | |
36 | ”Bokura ga motometa sensō da” | Olba Frost | Shinji Takamatsu | Yasuhiro Minami | Masayoshi Nishimura | 7.12. |
37 | ”Frieden hasshin se yo” | Jamil Neate | Shin’ichi Shōji | Nana Harada | Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
14.12. |
38 | ”Watashi wa D.O.M.E... Katsute newtype to yobareta mono” | D.O.M.E. | Hirohito Ochi | Masayoshi Nishimura | 21.12. | |
39 | ”Tsuki wa itsu mo soko ni aru” | Kertoja | Shinji Takamatsu | Kunihiro Mori | Masayoshi Nishimura Shin’ichi Sakuma Hitoshi Waragai |
28.12. |
Liitännäisteokset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähetysasemat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Ensilähetys
Perjantaisin 17.00–17.30
- Tokion prefektuuri, Kantōn lähetysalue: ANB (Nykyinen EX), Tv Asahi (tuottajaasema) – lokakuusta 1996 viimeiseen jaksoon asti lähetysaika vaihtui lauantaihin 6.00–6.30.
- Hokkaidō: HTB, Hokkaidō terebi hōsō
- Miyagin prefektuuri: KHB Higashi-Nippon hōsō
- Shizuokan prefektuuri: SATV Shizuoka Asahi terebi
- Aichin prefektuuri, Chūkyōn lähetysalue: NBN Nagoya terebi hōsō
- Hiroshiman prefektuuri: HOME Hiroshima Home terebi
- Ehimen prefektuuri: EAT Ehime Asahi terebi
- Fukuokan prefektuuri: KBC Kyūshū Asahi hōsō
- Kumamoton prefektuuri: KAB Kumamoto Asahi hōsō
- Ōitan prefektuuri: OAB Ōita Asahi hōsō
- Okinawan prefektuuri: QAB Ryūkyū Asahi hōsō
Eri viikonpäivänä/kellonaikana
- Fukushiman prefektuuri: KFB Hukushima hōsō torstaisin 17.30–18.00
- Ishikawan prefektuuri: HAB Hokuriku Asahi hōsō torstaisin 17.00–17.30
- Naganon prefektuuri: abn Nagano Asahi hōsō torstaisin 17.00–17.30
- Ōsakan prefektuuri, Kinkin lähetysalue: ABC Asahi hōsō perjantaisin 16.30–17.00
- Asahi hōsō näytti perjantaisin viideltä Yūsha-sarjaa, minkä vuoksi Gundamin lähetysaika siirrettiin emokanavaa puoli tuntia aiemmaksi.
- Ensilähetyskierroksen jälkeen
- Aomorin prefektuuri: ABA Aomori Asahi hōsō 8.2.1997 lähtien lauantaisin 5.00–5.30 / 3.4. alkaen torstaisin 17.00–17.30
- Iwaten prefektuuri: IAT Iwate Asahi hōsō
- Akitan prefektuuri: AAB Akita Asahi hōsō
- Yamagatan prefektuuri: YTS Yamagata terebi
- Niigatan prefektuuri: UX Niigata terebi 21
- Yamaguchin prefektuuri: yab Yamaguchi Asahi hōsō
- Kagoshiman prefektuuri: KKB Kagoshima hōsō
- Asahin verkkoon kuulumattomia asemia
- Toyaman prefektuur: TUT Tulip terebi (TBS -verkko)
- Saitaman prefektuuri: TVS Terebi Saitama (Huhtikuusta 2010 lähtien maanantaisin 23.30–24.00)
- Itsenäiset asemat
- Fukuin prefektuuri: FBC Fukui hōsō
- Kagawan prefektuuri, Okayaman prefektuuri: KSB Seto naikai hōsō
- Nagasakin prefektuuri: NCC Nagasaki bunka hōsō
- Miyazakin prefektuuri: UMK Terebi Miyazaki
Maine animaatioalalla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Hiroyuki Kawasaki esitteli käsikirjoittamassaan Kidō senkan Nadesico -sarjan 17. jaksossa esiintyvän Gundam X -parodian leikillään sanoen, että ”tämän katsottuanne tiedätte, miltä minusta tuntui Gundam X:ää tehdessäni.” Jaksossa esiintyvät mm. ohjaaja Takamatsua ja Kawasakia muistuttavat hahmot koomisissa tilanteissa.
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- [www.gundam-x.net Kidō shin seiki Gundam X Web] (japaniksi)