Gregorio Allegri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gregorio Allegri

Gregorio Allegri (158218. helmikuuta 1652[1]) oli italialainen säveltäjä ja pappi, joka eli suurimman osan elämästään Roomassa.lähde?

Gregorio Allegri syntyi Roomassa ja lauloi kuoropoikana kappelissa 1591–1596. Vuosina 1600–1607 hän opiskeli Giovanni Maria Naninon johdolla. Vuodet 1607–1621 hän vietti laulajana ja säveltäjänä Fermon ja Tivolin katedraaleissa, kunnes hänestä tuli vuonna 1628 kuoronjohtaja, maestro di cappella, Roomassa.[1] Hän valmistui papiksi ja julkaisi motetteja, jotka saavuttivat suosiota, ja näistä syistä paavi Urbanus VIIIlähde? otti hänet mukaan kapellikuoroonsa. Elämänsä viimeiset vuosikymmenet hän lauloi paavillisessa kuorossa. Allegri kuoli vuonna 1652, jolloin hänet haudattiin Rooman Chiesa Nuovaan.[1]

Allegri sävelsi muun muassa useita motetteja. Hänen tunnetuin teoksensa on kuitenkin viisiääninen hengellinen a cappella -sävellys Miserere, jonka arvellaan olevan peräisin 1630-luvulta. Sävellys, jota esitettiin vain pääsiäisviikolla, sai legendaarisen maineen, ja sitä pidettiin pitkään Rooman Sikstitiiniläiskappelin omaisuutena, kunnes 14-vuotias Mozart vuonna 1770 vain kerran sen kuultuaan kopioi sen ulkomuistista.lähde?

  1. a b c Gregorio Allegri, Ancient Groove Music

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.