Granola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulhollinen granolaa.
John Harvey Kelloggin johtama Sanitarium Food Company mainosti vuonna 1893 vehnä-kaura-granolaansa syöntivalmiiksi terveysruoaksi, joka vastasi ravintoarvoltaan yli kolminkertaista määrää parasta pihvilihaa.

Granola on paahdetuista viljahiutaleista koostuva makeutettu ja rapea aamiais- tai välipalaruoka[1]. Sitä ei pidä sekoittaa granulaan, joka on James Caleb Jacksonin New Yorkin Dansvillessä vuonna 1863 kehittämä paahdetusta grahamjauhosta valmistettu aamiaismuro[2].

Sekä granula että granola olivat 1800-luvun lopulla Yhdysvalloissa rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Granola saavutti uutta suosiota 1960-luvulta alkaen, kun siihen alettiin lisätä kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä[2].

Granolaan lisätään joskus myös kullanruskeaksi paahdettua riisiä tai makeisia, kuten suklaata. Etenkin pellavansiemeniä sisältävää granolaa käytetään usein ruoansulatuksen parantamiseen.

Granolaa nautitaan usein jogurtin, maidon, hunajan tai tuoreiden hedelmien kanssa. Se sopii myös leivonnaisten ja muiden jälkiruokien kuten jäätelön lisukkeeksi sekä retkievääksi, koska se on kevyttä ja siinä on paljon energiaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mark Edward Meissner, Kristine Quince Walters: Granola cereal and methods of making the same patents.google.com. Viitattu 10.1.2022.
  2. a b Max Bonem Updated May 24, 2017: How Granola Launched a Breakfast Revolution Food & Wine. Viitattu 10.1.2022. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Klein, Joe (23. helmikuuta 1978), "Granolan sosiaalinen historia", Rolling Stone (259): 40–44
  • Bruce, Scott; Crawford, Bill (1995), Cerealizing America: Amerikkalaisen aamiaisen makeuttamaton tarina, sivut.   8, 21, 243 - 246

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Granola.