Gotha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Gotha G on myös saksalainen pommikone
Gotha
vaakuna
vaakuna

Gotha

Koordinaatit: 50°57′N, 10°43′E

Valtio Saksa
Osavaltio Thüringen
Piirikunta Gotha
Hallinto
 – Pormestari Knut Kreuch (SPD)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 69,52 km²
Korkeus 300 m
Väkiluku 45 564[1]
 – Väestötiheys 658 as./km²

Gotha on kaupunki Saksassa Gothan piirikunnassa Thüringenin osavaltiossa. Gothassa oli vuoden 2011 lopussa noin 45 500 asukasta.[1]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gotha sijaitsee Thüringer Waldin pohjoisosassa Leipzigin ja Frankfurtin välisten moottoritie- ja rautatieyhteyksien varrella.

Gothan naapurikunnat ovat pohjoisessa Bufleben, Goldbach ja Remstädt, idässä Friemar, Drei Gleichen ja Tüttleben, etelässä Emleben, Günthersleben-Wechmar ja Leinatal sekä lännessä Trügleben, Aspach ja Hörselgau. Kaikki nämä kunnat kuuluvat Gothan piirikuntaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gotha mainitaan ensimmäisen kerran arkkipiispa Lulluksen breviariumissa nimellä villa gotaha ("hyvä vesi"). Tämän asiakirjan perusteella perustamisvuotena pidetään vuotta 775, mutta on oletettavissa, että jo aikaisemmin paikalla on ollut asustusta. Myös arkeologiset löydöt tukevat tätä näkemystä.

Keskiajalla Gotha oli tärkeä kauppapaikka. Tärkeimpiä kauppatavaroita oli värimorsingosta saatava väriaine.

1700- ja 1800-luvuilla Gothasta kehittyi luonnontieteiden ja taiteiden kaupunki. Gothaan perustettiin nykyisten saksalaisten vakuutusyhtiöiden edeltäjät Gothaer Feuerversicherungsbank ("Gothan palovakuutuspankki") vuonna 1820 ja Lebensversicherungsbank 1827.

1900-luvulla Gothasta kehittyi hyvien liikenneyhteyksien siivittämänä tärkeä konepaja-, painoteollisuus- ja maataloustuotteiden jalostuspaikkakunta. Erityisen tärkeä oli lentokoneteollisuus. Gothassa rakennettiin lentokoneita jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Maailman ensimmäinen suurkaupunkiin (Lontoo) kohdistettu ilmahyökkäys toteutettiin Gothassa rakennetuilla pommikoneilla, jotka myös tunnettiin nimellä Gotha.

Toisessa maailmansodassa Gotha välttyi suurilta tuhoilta, sillä kaupungin komendantti tarjoutui antautumaan liittoutuneiden joukkojen lähestyessä vuonna 1945. Gotha liitettiin tuolloin Neuvostoliiton miehitysalueeseen.

DDR-aikana Gotha pysyi luonteeltaan teollisuuskaupunkina.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja gothalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Thüringer Landesamt für Statistik: Gotha, Stadt (saksaksi) Viitattu 5.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gotha.
Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.