Gosford Park

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gosford Park
Ohjaaja Robert Altman
Käsikirjoittaja
Tarina Robert Altman
Tuottaja
Säveltäjä Patrick Doyle
Kuvaaja Andrew Dunn
Leikkaaja Tim Squyres
Lavastaja John Frankish
Pääosat Eileen Atkins
Bob Balaban
Alan Bates
Charles Dance
Stephen Fry
Michael Gambon
Richard E. Grant
Derek Jacobi
Kelly Macdonald
Helen Mirren
Jeremy Northam
Clive Owen
Ryan Phillippe
Maggie Smith
Kristin Scott Thomas
Emily Watson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Iso-Britannia
Italia
Saksa
Tuotantoyhtiö Sandcastle 5 Productions
Capitol Films
Ensi-ilta
Kesto 137 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 19,8 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 41 308 615 dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Gosford Park on vuonna 2001 ensi-iltansa saanut Robert Altmanin ohjaama elokuva, joka kertoo Agatha Christie -tyyppisen rikostarinan.

Elokuva sai vuonna 2002 kaikkiaan seitsemän Oscar-ehdokkuutta: parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen, parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen, parhaan naissivuosan (Helen Mirren), parhaan naissivuosan (Maggie Smith), parhaan puvustuksen ja parhaan lavastuksen kategorioissa. Ainoan palkintonsa se sai käsikirjoituksesta.

The New York Timesin kriitikot valitsivat 'Gosford Parkin vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 1932 äärimmäisen ynseä, mutta upporikas Sir William McCordle järjestää vaimonsa Lady Sylvian kanssa metsästysviikonlopun kartanollaan Gosford Parkissa. Paikalle saapuu värikäs joukko sukulaisia ja ystäviä: hienosteleva Constance-täti, Sylvian sisaret Louisa ja Lavinia kera aviomiehensä lordi Stockbridge ja komentaja Meredith, Sir Williamin näyttelijäserkku Ivor Novello, B-luokan elokuvatuottaja Morris Weissmanin sekä köyhä Nesbittin pariskunta. Mukanaan vieraat tuovat joukon kamaripalvelijoita ja autokuskeja, jotka ovat vähintäänkin yhtä värikkäitä persoonia kuin isäntänsäkin.

Vieraat asettuvat yläkerran upeisiin kamareihin ja salonkeihin, samalla kun palvelijat majoittuvat alakertaan talon oman palvelusväen joukkoon. Palvelijoiden valtakunnan ehdoton kuningas on pätevä, vaikkakin alkoholisti hovimestari Jennings ja kiistaton kuningatar aina ajan tasalla oleva taloudenhoitaja rouva Wilson. Keittiöstä vastaa rouva Croft, joka käy ainaista valtataistelua rouva Wilsonin kanssa. Muita merkittäviä palvelijoita ovat Constance-tädin eli Trenthamin kreivittären kamarineito Mary, lordi Stockbridgen kamariherra Robert, elokuvatuottaja Weissmanin palvelija Henry Denton sekä kartanon omat pääsisäkkö Elsie ja päälakeija George.

Päällisin puolin kaikki on hyvin Gosford Parkissa ja metsästysviikonloppu sujuu kitkatta, mutta kullatun ulkokuoren takana jokaisella on omat ongelmansa. Sir Williamin rahoilla elävä Constance-täti pelkää ärtyneen Williamin lopettavan hänen elatuksensa, vararikossa oleva komentaja Meredith yrittää epätoivoisesti saada Williamilta lainaa ja yhteiskunnallinen kiipijä Freddie Nesbitt kiristää Sir Williamin ja Lady Sylvian tytärtä Isobelia saadakseen Williamilta työpaikan.

Kaikista huolista ja ongelmista huolimatta metsästysviikonloppu alkaa komeilla illallisilla. Illallisten aikana taloon saapuu vielä lisää vieraita, Jeremy Blond sekä lordi Rupert Standish, joka haluaa mennä naimisiin Isobelin kanssa, tosin pääasiassa tytön perinnön vuoksi. Juhlinnan jälkeen kaikki herrasväki vetäytyy nukkumaan huomista metsästystä varten, mutta yölläkin tämä stereotyyppisillä ihmisillä täytetty talo elää. Amerikkalaispalvelija Henry Denton yrittää iskeä palvelustyttö Maryä, mutta Robertin avulla Mary pääsee karkaamaan. Pettynyt Denton pääseekin sen sijaan pukille tällä kertaa Lady Sylvian kanssa, joka on kyllästynyt elämäänsä ja itseään vanhempaan aviomieheensä ja yleensä tyydytyttää itsensä vieraiden miespalvelijoiden kustannuksella. Constance-tädin ilta menee kritisoidessa muita vieraita, esimerkiksi Freddie Nesbittin säälittävää hiirulaisvaimo Mabelia sekä periamerikkalaista herra Weissmania, joka on täysin uusi ilmestys ahdasmielisen tädin elämässä.

Seuraavana aamuna miehet lähtevät metsälle, samalla kun naiset valmistautuvat metsästysmajalla järjestettävään brunssiin. Metsäretkellä tapahtuu onnettomuus, kun Sir William melkein menettää korvansa, jonkun ampuessa häntä. Kun herrasväki sitten vetäytyy nauttimaan brunssiaan, on palvelijoiden aika rentoutua. Mary ja Elsie vaihtavat juorujaan työnantajistaan, mutta Elsie toteaa sitten olevansa perin kyllästynyt isäntiensä toilailuihin.

Herrasväki palaa metsältä ja alkavat valmistautua metsästyspäivällisiin. Tunnelma päivällisillä on erittäin kireä. Constance-täti on vihainen Williamille, kun tämä uhkaa lopettaa hänen elatuksensa, komentaja Meredith on suorastaan raivoissaan, kun William epäsi häneltä lainan ja Freddie kiristää edelleen Isobelia. Vapauttaakseen tunnelmaa Lady Sylvia pyytää herra Weissmania kertomaan uudesta elokuvastaan. Tämä selittää, että se on perinteinen murhamysteeri englantilaisessa kartanossa ja kun Constance-täti tiedustelee kuka on murhaaja, Weissman kieltäytyy kertomasta. Ärsyyntynyt Constance julistaa ettei kukaan paikalla olevista kuitenkaan mene katsomaan Weissmanin elokuvaa, joten hän voisi yhtä hyvin paljastaa syyllisen. Keskustelu jatkuu, mutta valitettavasti William ja Sylvia saavat tästäkin riidan aikaiseksi. Sylvia alkaa solvata Williamia, mutta yhtäkkiä sisäkkö-Elsie puuttuu puheeseensa ja samalla paljastaa olevansa Sir Williamin rakastajatar. Oman typeryytensä tajunnut Elsie pakenee ruokasalista ja nolostunut William painuu kirjastoon, jossa hän murjottaa koko loppuillan.

Herrasväki siirtyy salongin puolelle, jossa pelataan bridgeä Constance-tädin johdolla ja Ivor Novello suostuu viihdyttämään ihmisiä laulamalla. Palvelijat kokoontuvat juoruamaan tapahtuneesta ja kuuntelemaan elokuvista tutun Novellon esitystä. Rouva Wilson yrittää lepytellä Sir Williamia kahvikupposella, mutta täysin nolattu William vain heittää kupin menemään ja käskee Wilsonin antamaan hänelle viskiä. Illanvieton aikana Sir Williamia isketään puukolla. Ruumiin löytää Sylvian sisko Louisa ja pian koko talo on sekasorron vallassa. Poliisi soitetaan apuun ja paikalle saapuu idiootti ja epäpätevä komisario Thompson apulaisensa Dexterin kanssa. Ensi töikseen komisario määrää kaikki talossa olevat kotiarestiin.

Aamulla Thompson alkaa kuulustella kartanossa olijoita. Heti alkajaisiksi Henry Denton paljastaa, ettei ole oikeasti palvelija vaan Hollywoodin näyttelijä, joka on kartanossa tutustuakseen hovimestarin rooliin, jota hänen olisi määrä näytellä seuraavassa Weissmanin elokuvassa. Kuulusteluun joutuvat mm. Constance-täti, joka pitää koko juttua täysin litoiteltuna ja vulgäärinä, komentaja Meredith sekä Lady Sylvia. Kun ruumista tutkitaan, selviää, että Sir William oli jo kuollut myrkkyyn ennen puukotusta. Typerä ja tärkeilevä komisario Thompson ei etene jutussa yhtään, toisin kuin Mary, joka tajuaa, että lordi Stockbridgen palvelija Robert puukotti Sir Williamia. Selviää, että William oli Robertin isä, joka oli vienyt poikansa orpokotiin. Sir William oli nimittäin nuoruudessaan härski ja irstas tehtaanomistaja ja pani paksuksi suurimman osan tehtaittensa naistyöntekijöistä. Mutta koska Sir William oli jo kuollut puukotuksen aikana, ei Robert joudu vastuuseen tekosistaan.

Loppujen lopuksi komisario toteaa tutkinnan hyödyttömäksi ja päästää ihmiset lähtemään. Vieraat palaavat koteihinsa ja Elsie erotetaan. Juuri ennen lähtöä Marylle valkenee, että Sir Williamin myrkyttäjä oli rouva Wilson, joka on myös Robertin äiti. Hän oli joskus ollut Sir Williamin tehtaalla työssä, tullut raskaaksi ja Sir William oli vienyt lapsen orpokotiin. Hän aavisti Robertin tullessa Gosford Parkiin, että tämä tappaisi isänsä ja siksi myrkytti miehen ennen kuin Robert ehtisi. Mary kysyy, että eikö rouva Wilson välitä omasta elämästään, jolloin rouva Wilson toteaa, että hän on täydellinen palvelija, eikä täydellisellä palvelijalla ole oma elämää.

Juttu jää virallisesti ratkaisemattomaksi, vieraat lähtevät kotiin ja Gosford Parkissa elämä jatkuu.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herrasväki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Constance, Trenthamin kreivitär, suvun matriarkka, Sylvian, Louisan ja Lavinian täti – Maggie Smith
 • Sir William McCordle, Gosford Parkin nousukasmainen omistaja – Michael Gambon
 • Lady Sylvia McCordle, Williamin puolta nuorempi vaimo – Kristin Scott Thomas
 • Isobel McCorlde, Williamin ja Sylvian tytär – Camilla Rutherford
 • Lordi Raymond Stockbridge, paroni – Charles Dance
 • Lady Louisa Stockbridge, Raymondin vaimo, Sylvian sisko – Geraldine Somerville
 • Anthony Meredith, vararikossa oleva komentaja – Tom Hollander
 • Lady Lavinia Meredith, Anthonyn vaimo, Sylvian ja Louisan sisko – Natasha Wigham
 • Freddie Nesbitt, perheystävä, joka yrittää kiristää Williamilta työtä – James Wilby
 • Mabel Nesbitt, Freddien hiirulaismainen vaimo – Claudie Blakley
 • Ivor Novello, näyttelijä, Williamin serkku – Jeremy Northam
 • Morris Weissman, B-luokan elokuvatuottaja Hollywoodista – Bob Balaban
 • Henry Denton, näyttelijä, joka naamioituu palvelijaksi – Ryan Phillippe
 • Lordi Rupert Standish, Isobelin kosiskelija – Laurence Fox
 • Jeremy Blond, Rupertin amerikkalainen ystävä – Trent Ford

Palvelusväki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vierailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Komisario Thompson, idiootti poliisi – Stephen Fry
 • Konstaapeli Dexter, komisarion älykäs apulainen – Ron Webster

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Oscar – paras alkuperäiskirjoitus
 • BAFTA – paras puvustus
 • Evening Standard British Film Award – paras elokuva
 • Golden Globe – paras ohjaus
 • Golden Satellite Award – paras naissivuosa (Maggie Smith)
 • SEFCA Award – paras naissivuosa (Maggie Smith)
 • WGA Award – paras käsikirjoitus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Gosford Park (2001) Box Office Mojo. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
 2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 5.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]