Ryan Phillippe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ryan Phillippe
Ryan Phillippe vuonna 2011.
Ryan Phillippe vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi Matthew Ryan Phillippe
Syntynyt10. syyskuuta 1974 (ikä 49)
New Castle, Delaware, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja
Puoliso Reese Witherspoon (1999–2007)
Näyttelijä
Aktiivisena 1992–
Merkittävät roolit Tiedän mitä teit viime kesänä
Julmia aikeita
Isiemme liput
The Lincoln Lawyer – Oikeuden palvelija
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Matthew Ryan Phillippe (s. 10. syyskuuta 1974 New Castle, Delaware, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phillippen vanhemmat ovat Richard ja Susan Phillippe. Hänellä on kolme sisarta. Phillippe opiskeli New Castle Baptist -akatemiassa, jossa hän pelasi kori- ja jalkapalloa sekä sai mustan vyön taekwondossa.lähde? Hän oli myös vuosikirjan toimittajana viimeisenä vuotenaan. 15 vuoden iässä Phillippeä alkoi kiinnostaa näytteleminen naapurin ehdotettua ammattia hänelle. Rooliagentti löysi Phillippen kaksi vuotta myöhemmin ja alkoi lähettää poikaa koe-esiintymisiin New Yorkiin.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phillippen ensimmäinen rooli oli Billy Douglas, ensimmäinen päiväsaikaan televisiossa esitetty homoseksuaalinen nuori, ABC:n televisiosarjassa One Life to Live. Phillippe kuitenkin jätti sarjan ja muutti Los Angelesiin, jossa hän esiintyi lukuisissa pienissä rooleissa televisiosarjoissa ja elokuvissa. Tänä aikana hän teki muun muassa elokuvan Myrskyn todistajat (1996).

Phillippen ensimmäinen suuri elokuvarooli oli Tiedän mitä teit viime kesänä -elokuvassa, jossa hän näytteli yhdessä Sarah Michelle Gellarin, Jennifer Love Hewittin ja Freddie Prinze Jr:n kanssa. Elokuva oli menestys ja avasi Phillippelle uusia ovia viihdeteollisuudessa; Phillippe pääsi elokuvan menestyksen seurauksena tähdittämään muitakin korkean profiilin elokuvia kuten elokuvia 54 (1998) ja Julmia aikeita (1999), jossa hän näytteli tulevan vaimonsa Reese Witherspoonin kanssa. Julmia aikeita oli niin ikään menestys varsinkin teini-ikäisten katsojien keskuudessa.

Philippe näytteli vuonna 2015 pääroolia Salaisuuksia ja valheita -rikossarjan ensimmäisellä tuotantokaudella. Hän sai pääroolin Shooter-televisiosarjaan vuonna 2016. Sarjaa tehtiin kolme tuotantokautta.

Phillippe on esiintynyt myös elokuvissa Rakkauden 6 oppituntia, Gosford Park, Conspiracy.com, The I Inside ja Crash, joka palkittiin parhaan elokuvan Oscar-palkinnolla.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phillippe avioitui Oscar-palkitun näyttelijän Reese Witherspoonin kanssa kesällä 1999. Parilla on kaksi lasta, tyttö ja poika. Lokakuussa 2006 Phillippe ja Witherspoon ilmoittivat eroavansa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]