Gordon Bell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gordon Bell
Bell ja Alan Kotok PDP-6-tietokoneen ääressä 1960-luvun puolivälissä

C. Gordon Bell (s. 19. elokuuta 1934 Kirksville, Missouri, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen tietokoneinsinööri. Hän toimi Digital Equipment Corporationin tutkimus- ja kehitysosaston varajohtajana vuosina 19601983. Hän osallistui merkittävästi DEC:n PDP-sarjan minitietokoneiden suunnitteluun ja johti VAX-tietokoneiden kehitystä 1970-luvulla. Vuonna 1995 hän siirtyi Microsoftin palvelukseen ja toimii nykyään yhtiön Media Presence -tutkimusyksikössä vanhempana tutkijana.

Uransa aikana Bell on ollut perustamassa tietokoneyrityksiä Ardent Computer ja Encore Computer. Hän on myös erilaisten tunnettujen tiede- ja tekniikka-alan järjestöjen jäsen, muun muassa IEEE:n.

Bell on ollut pitkään kiinnostunut moniprosessorijärjestelmistä ja on urallaan osallistunut noin 30 tällaisen järjestelmän suunnitteluun (esimerkiksi DEC:n PDP-6). Microsoftille siirryttyään hän on suuntautunut enemmän tietokoneiden käyttöön liittyviin kysymyksiin.

Bell tukee Association for Computing Machineryn Gordon Bell -palkintoa, joka myönnetään vuosittain saavutuksille suurteholaskennassa.[1]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gordon Bell & Allen Newell: Computer Structures: Readings and Examples. McGraw-Hill, 1971. ISBN 0-07-004357-4. (englanniksi)
  • Gordon Bell & C. Mudge & J. McNamara: Computer Engineering. Digital Press, 1978. ISBN 0-932376-00-2. (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ACM Gordon Bell Prize awards.acm.org. Viitattu 20.8.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.