Golffarin kyynärpää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Golffarin kyynärpää

Golffarin kyynärpää (mediaalinen epikondyliitti) on kyynärpään sisemmän nivelnastan kiputila. Golffarin kyynärpäässä ranteen koukistajalihasten kiinnityskohdat tulehtuvat. Kipua esiintyy sisemmän nivelnastan kohdalla painettaessa nivelnastan alueelta sekä vastustaessa ranteen koukistusta ja kyynärvarren sisäkiertoa. Usein kipua esiintyy myös puristusotteessa kyynärvarren ollessa suorana. Oireet alkavat yleisimmin jatkuvan ylirasituksen jälkeen tai tapaturman seurauksena.

Golffarin kyynärpäästä kärsivät useimmiten golfin pelaajat, keilaajat, painonnostajat sekä heittolajien harrastajat. Golffarin kyynärpää on yleisempi vaiva miehillä kuin naisilla. Yleisimmin sitä esiintyy 20-49-vuotiailla. Riskitekijöitä ovat taakkojen käsittely, toistotyö ja tärisevien työkalujen käyttö. Tupakointi sekä ylipaino saattavat myös lisätä riskiä.

Akuutissa vaiheessa tulee välttää nostoja ja puristusotteita. Paikallisesti käytettävistä tulehduskipulääkkeistä on ilmeisesti lyhytaikaista hyötyä kivun hoidossa. Myös kylmähoidolla voidaan lieventää kipua ja tulehdusta. Kivun hoidossa voidaan lyhytaikaisesti käyttää myös erilaisia tukia, kuten tarranuhoja tai lastoja. Hoitona voidaan myös käyttää asteittain lisättävää voimaharjoittelua, ultraäänihoitoa, akupunktiota sekä paikallisesti käytettävää nitraattivoidetta. Kirurgisen hoidon vaikuttavuudesta golffarin kyynärpään hoidossa ei ole näyttöä. Työ- ja vapaa-ajan ergonomiaan tulisi myös kiinnittää huomiota, jotta kuormitustekijät saadaan minimoitua.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]