Gino Odjick

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gino Odjick
Henkilötiedot
Syntynyt7. syyskuuta 1970 (ikä 52)
Maniwaki, Quebec, Kanada
Kansalaisuus Kanada Kanada
Jääkiekkoilija
Lempinimi Chief, The Enforcer
Pelipaikka vasen laitahyökkääjä
Maila vasen
Pituus 191 cm
Paino 98 kg
Pelaajaura
Pääsarjaura 1990–2002
Seurat Milwaukee Admirals (IHL)
Vancouver Canucks (NHL)
New York Islanders (NHL)
Philadelphia Flyers (NHL)
Montreal Canadiens (NHL)
Québec Citadelles (AHL)
NHL-varaus 86. varaus, 1990
Vancouver Canucks

Wayne Gino Odjick (s. 7. syyskuuta 1970 Maniwaki, Quebec, Kanada) on kanadalainen uransa lopettanut jääkiekkohyökkääjä. Hän pelasi urallaan 12 kautta NHL:ssä edustaen Vancouver Canucksia, New York Islandersia, Philadelphia Flyersia ja Montreal Canadiensia.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gino Odjick syntyi Kitigan Zibi -nimisessä algonkinintiaanien reservaatissa lähellä Maniwakin kaupunkia Quebecin provinssissa. Gino oli perheensä neljäs lapsi ja kaikkiaan kuudesta lapsesta ainoa poika. Kuuden oman lapsen lisäksi hänen perheessään oli ainakin 32 kasvattilasta. Ginon alkuperäinen nimi oli Wayne, mutta se vaihdettiin sen jälkeen kun kävi ilmi, että reservaatissa oli toinenkin lapsi nimeltään Wayne.

Gino pelasi jääkiekkoa heti opittuaan luistelemaan, mutta ensimmäiseen varsinaiseen joukukeeseen hän liittyi vasta 11-vuotiaana. Hän pelasi 15-vuotiaaksi asti paikallisen reservaatin joukkueessa, joka pelaili lähinnä ammattilaisjoukkueiden reservimiehistöjä vastaan. 15-vuotiaana hän harkitsi jääkiekon lopettamista ja siirtymistä muiden harrastusten pariin, mutta pääsi kuitenkin try-outille Ontarion Tier II junioriliigan Hawkesbury Hawksin joukkueeseen. Siihen asti Odjickin rooli oli ollut puolustava puolustaja, mutta Hawkesburyssa hänestä tehtiin joukkueen "enforcer" koska hänen taitonsa eivät riittäneet puolustajan paikalle. Tässä vaiheessa hän myös sai lempinimensä "The Algonquin Assasin".

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vancouver Canucks varasi Odjickin viidennellä kierroksella (86. varausvuorolla) vuoden 1990 varaustilaisuudessa, ja hän pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa heti seuraavalla kaudella. Hän ei ollut varsinaisesti taitopelaaja, vaan hänellä oli niin sanottu poliisin rooli. Osan ajastaan Vancouverissa Odjick pelasi samassa ketjussa taitavan Pavel Buren kanssa, ja kaudella 1993–1994 Odjick teki uransa ennätyspisteiksi jääneet tehot 16+13=29. Kaudella 1996–1997 hän voitti NHL:n jäähytilaston kerättyään 371 rangaistusminuuttia.[1]

Odjickin ura päättyi Montreal Canadiensin paidassa ennen kauden 2002–2003 alkua, koska hän sai aivotärähdyksen kiekon osuttua hänen päähänsä kautta edeltäneissä harjoituksissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gino Odjick Elite Prospects. Everysport Media Group AB. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gino Odjick
Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.