Gibraltarin marokkolaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gibraltarin marokkolaiset
Väkiluku 1 200
Merkittävät asuinalueet
Gibraltar
Kielet arabia, espanja, englanti
Uskonnot Islam

Gibraltarin marokkolaiset ovat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvalla Gibraltarilla asuvia marokkolaisia. Heitä tuli alueelle aikanaan siirtotyöläisinä, ja useimmilla ei edelleenkään ole kansalaisuutta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Utrechtin sopimus, jolla Yhdistynyt kuningaskunta sai Gibraltarin itselleen, kielsi juutalaisia ja muslimeja asettumasta Gibraltarille, mutta kielto kumottiin jo vuonna 1729 Marokon sulttaanin kanssa tehdyllä sopimuksella, joka mahdollisti juutalais- ja muslimikauppiaiden paluun.[1] Espanjan ollessa diktaattori Francisco Francon alaisuudessa espanjalaiset eivät voineet tulla töihin Gibraltarin alueelle, kun raja suljettiin vuonna 1969. Heidän tilalleen töitä tekemään tuotiin noin 5 000 marokkolaista. He toimivat muun muassa rakennusalalla, teollisuudessa, palvelualalla ja sotilaskohteissa. Nykyisin heitä on noin 1 200.[2] Ibrahim-al-Ibrahim-moskeija rakennettiin alun perin juuri marokkolaisia siirtotyöläisiä varten[3].

Nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ongelmaksi marokkolaisyhteisölle on muodostunut kansalaisuuden saaminen, joka on Gibraltarilla hankalampaa kuin esimerkiksi Britannian emämaalla.[2] Työnsä menettäneitä marokkolaisia kannustetaan palaamaan kotimaahansa. Asuminen Gibraltarilla on ongelma, sillä valtio säätelee halpoja asuntoja tarkasti ja niitä annetaan pääasiassa vain gibraltarilaisille, joilla on kansalaisuus. Suuri osa marokkolaisista elääkin esimerkiksi hotelleissa.[4] Marokkolaiset puhuvat yleensä paremmin espanjaa kuin englantia[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gibraltar Jewish Virtual History Tour. Viitattu 31.8.2012. (englanniksi)
  2. a b c Smith, Sylvia: Gibraltar Moroccans in citizenship battle BBC News. 6.12.2011. Viitattu 1.9.2012. (englanniksi)
  3. Ibrahim-Al-Ibrahim Mosque Lonely Planet. Viitattu 2.9.2012. (englanniksi)
  4. Gibraltar Overview World Directory of Minorities. Viitattu 3.9.2012. (englanniksi)