Giarre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Giarre
Vista Giarre.jpg

Giarre

Koordinaatit: 37°43′47″N, 15°11′04″E

Valtio Italia
Alue Sisilia
Metropolikaupunki Catanian metropolikaupunki
Hallinto
 – Pormestari
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 27,3[1] km²
Korkeus 81 m
Väkiluku (30.11.2020) 26 599[2]
 – Väestötiheys 974 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 95014
Suuntanumero(t) 095
Giarre on kunta Sisilian itäosassa. Se kuuluu Catanian metropolikaupunkiin.[3]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Giarre sijaitsee Joonianmeren rannan ja Etnan välisellä alueella, linnuntie-etäisyys Cataniasta on 26 kilometriä pohjoiskoilliseen ja Messinasta 61 kilometriä lounaaseen.[4]

Giarren frazionet ovat Altarello, Carruba, Macchia, Miscarello, San Giovanni Montebello, San Leonardello, Santa Maria la Strada, Sciara ja Trepunti. Mascaliin kuuluva Tagliaborsen frazione on Giarren hallinnollisen alueen sisällä, joten se on Mascalin eksklaavi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piazza del Duomo, taustalla Sant'Isidoron kirkko

Giarren alueella on saattanut sijaita muinainen Kallipolisin siirtokunta, mutta asiasta ei ole pitävää näyttöä. Nykyinen Giarre syntyi 1500-luvulla osana Mascalia, ja se sai asukkaita ennen kaikkea Acirealen ja Messinan kaupungeista. Nimen alkuperä on arabialainen. Giarren kehitys vauhdittui vuoden 1693 maanjäristyksen jälkeen, kun konsulitie Via Valeria rakennettiin paikkakunnan kautta. Liikenneyhteyksien kohentuminen, meren läheisyys ja hedelmällinen maaperä avittivat Giarren nousua, joka vihdoin 1815 itsenäistyi Mascalista.[5]

Giarreen kuului myös Riposto, joka erosi siitä 1842. Riposto liitettiin uudelleen Giarreen 1939: uuden kunnan nimi oli ensin Giarre-Riposto ja sittemmin Ionia. Tämä vaihe jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä Giarre ja Riposto erotettiin toisistaan jo 1945.[6]

Giarren pääkirkko on uusklassinen Chiesa di Sant'Isidoro, joka vihittiin 1818, mutta joka valmistui lopullisesti vasta 1890. Giarren historiallisen keskustan sydän on suorakulmainen, kaksi neliteräistä kukkakuviota käsittävä Piazza del Duomo, joka rajautuu etelässä Sant'Isidoron kirkkoon. Kukkakuvioiden välissä on dodekagono eli kaksitoistakulmio, jonka sisään on kirjoitettu Mascalin kreivikunnan motto: "Abundantia in turribus tuis"[7].

Giarrea on kutsuttu nimellä "capitale dell'incompiuto", "keskeneräisyyksien pääkaupunki", sillä kaupungin alueella on väkilukuun nähden huomattava määrä valmistumatta jääneitä julkisia rakennuksia.[8]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Giarren pääelinkeinoja ovat kaupankäynti, elintarviketeollisuus ja maatalous (sitrushedelmät, vilja, oliivit). Giarren rautatieasema, Stazione di Giarre-Riposto, sijaitsee rataosuudella Messina–Syrakusa. Lisäksi Giarressa on kolme asemaa Ferrovia Circumetnea -radan varrella. Autostrada A18 kulkee Giarren halki. Lähin kansainvälinen lentoasema on Aeroporto di Catania-Fontanarossa noin 30 kilometriä Giarresta etelään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 20.3.2021. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 20.3.2021. (italiaksi)
  3. Giarre (html) Treccani.it. Istituto della Enciclopedia Italiana fondata da Giovanni Treccani S.p.A.. Viitattu 21.3.2021. (italiaksi)
  4. Distanza Chilometrica Tra Giarre e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 21.3.2021. (italiaksi)
  5. Storia di Giarre e della Contea di Mascali Giarrestory.altervista.org. GiarreStory. Viitattu 21.3.2021. (italiaksi)
  6. Storia di Riposto Etnacountries.cloud. Etnacountries. Viitattu 20.3.2021. (italiaksi)
  7. Giarre - Santa Teresa di Riva Routeyou.com. Viitattu 20.3.2021. (italiaksi)
  8. Saluti da Giarre, capitale dellincompiuto Catania.meridionews.it. 6.7.2010. Arkistoitu 7.12.2021. Viitattu 20.3.2021. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Giarre.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Giarre