Militello in Val di Catania

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Militello in Val di Catania

Koordinaatit: 37°17′N, 14°47′E

Valtio Italia
Alue Sisilia
Maakunta Catania
Hallinto
 – Pormestari Vittorio Musumeci
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 62.2 km²
Korkeus 413 m
Väkiluku (1.1. 2007) 7 967
 – Tiheys 128.1 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 95043
Suuntanumero(t) 095

Militello in Val di Catania on 7 967[1] asukkaan kunta Sisilian saarella Italiassa. Se kuuluu Catanian maakuntaan ja kunta on pinta-alaltaan 62,2 neliökilometriä.

Militello in Val di Catanian naapurikuntia ovat Francofonte, Lentini, Mineo, Palagonia, Scordia ja Vizzini.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nimi tulee latinan sanoista Militum Tellus (”sotilaiden maa”), sillä se perustettiin roomalaisena sotilastukikohtana vuonna 214 eaa. Syrakusan piiritystä varten.[2] Tukikohdan rakennuttajana toimi Marcus Claudius Marcellus[3].

Nykyinen kaupunkikeskus on saanut alkunsa bysanttilaisesta kylästä ja se laajeni huomattavasti arabihallinnassa[3]. Noin vuonna 1300 Militello in Val di Catanian joutui Barresin perheen haltuun ja 1500-luvulta se oli aatelisen Branciforten perheen omaisuutta. Branciforteilla kaupunki pysyi feodaalijärjestelmän lakkauttamiseen asti. Kaupunki tuhoutui pahoin vuoden 1693 maanjäristyksessä, jonka jälkeen se uudelleenrakennettiin samalle paikalle.[2] Kaupunki uudelleenrakennettiin barokkityyliin ja se on yksi Val di Noton maailmanperintökohteen kaupungeista.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkkitehtonisesti kaupungin kiinnostavimmat rakennukset ovat Benedictus Nursialaiselle omistettu Chiesa di S. Benedetto Abate ja viereinen luostarirakennus, joka toimii nykyään kaupungintalona, Chiesa di San Nicolò e del Santissimo Salvatore[2]. Jälkimmäisen kirkon holvikellarissa sijaitsee Museo S. Nicolò. Museon kokoelmassa on messupukuja 1600- ja 1700-luvuilta sekä kalleuksia kaupungin muista kirkoista. Lisäksi museossa on merkittäviä maalauksia, muun muassa Francesco Franzetton alttaritaulu Marian ilmestys.[4]

Santuario di Maria SS. della Stella on 1700-luvulla rakennettu kirkko, jonka alttarilla on Andrea della Robbian lasitettua terrakottaa oleva vaistos. Samalla aukiolla on Palazzo Majorana, joka on yksi kaupungin harvoista renessanssiajalta säilyneistä rakennuksista. Chiesa di S. Maria La Vetere -kirkko tuhoutui lähes täysin vuoden 1693 maanjäristyksestä. Siitä säilyi vain oikean sivulaivan seinä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Totale della Popolazione residente al 1 Gennaio 2007 per sesso e stato civile - Provincia: Catania istat.it. Rooma: Istituto nazionale di statistica. Viitattu 6.5.2008. (italiaksi)
  2. a b c Militello in Val di Catania sicilia.indettaglio.it. Viitattu 7.5.2008. (italiaksi)
  3. a b History of Militello in Val di Catania Sicily for Tourists. Viitattu 7.5.2008. (italiaksi)
  4. a b Militello in Val di Catania valdinoto.com. Viitattu 7.5.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.