Militello in Val di Catania

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Militello in Val di Catania

Koordinaatit: 37°17′N, 14°47′E

Valtio Italia
Alue Sisilia
Metropolikaupunkii Catania
Hallinto
 – Pormestari Vittorio Musumeci
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 62,2 km²
Korkeus 413 m
Väkiluku (31.12.2015) 7 443[1]
 – Väestötiheys 120 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 95043
Suuntanumero(t) 095
Militello in Val di Catania on noin 7 000 asukkaan kunta Sisilian saarella Italiassa. Se kuuluu Catanian metropolikaupunkiin ja on pinta-alaltaan 62,2 neliökilometriä.

Militello in Val di Catanian naapurikuntia ovat Francofonte, Lentini, Mineo, Palagonia, Scordia ja Vizzini.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nimi tulee latinan sanoista Militum Tellus (”sotilaiden maa”), sillä se perustettiin roomalaisena sotilastukikohtana vuonna 214 eaa. Syrakusan piiritystä varten.[2] Tukikohdan rakennuttajana toimi Marcus Claudius Marcellus[3].

Nykyinen kaupunkikeskus on saanut alkunsa bysanttilaisesta kylästä, ja se laajeni huomattavasti arabihallinnassa[3]. Noin vuonna 1300 Militello in Val di Catanian joutui Barresin perheen haltuun ja 1500-luvulta se oli aatelisen Branciforten perheen omaisuutta. Branciforteilla kaupunki pysyi feodaalijärjestelmän lakkauttamiseen asti. Kaupunki tuhoutui pahoin vuoden 1693 maanjäristyksessä, jonka jälkeen se rakennettiin uudelleen samalle paikalle.[2] Kaupunki rakennettiin barokkityyliin, ja se on yksi Val di Noton maailmanperintökohteen kaupungeista.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkkitehtonisesti kaupungin kiinnostavimmat rakennukset ovat Benedictus Nursialaiselle omistettu Chiesa di S. Benedetto Abate ja viereinen luostarirakennus, joka toimii nykyään kaupungintalona, Chiesa di San Nicolò e del Santissimo Salvatore[2]. Jälkimmäisen kirkon holvikellarissa sijaitsee Museo S. Nicolò. Museon kokoelmassa on messupukuja 1600- ja 1700-luvuilta sekä kalleuksia kaupungin muista kirkoista. Lisäksi museossa on merkittäviä maalauksia, muun muassa Francesco Franzetton alttaritaulu Marian ilmestys.[4]

Santuario di Maria SS. della Stella on 1700-luvulla rakennettu kirkko, jonka alttarilla on Andrea della Robbian lasitettua terrakottaa oleva vaistos. Samalla aukiolla on Palazzo Majorana, joka on yksi kaupungin harvoista renessanssiajalta säilyneistä rakennuksista. Chiesa di S. Maria La Vetere -kirkko tuhoutui lähes täysin vuoden 1693 maanjäristyksestä. Siitä säilyi vain oikean sivulaivan seinä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 7.5.2017. (englanniksi)
  2. a b c Militello in Val di Catania sicilia.indettaglio.it. Viitattu 7.5.2008. (italiaksi)
  3. a b History of Militello in Val di Catania Sicily for Tourists. Viitattu 7.5.2008. (italiaksi)
  4. a b Militello in Val di Catania valdinoto.com. Viitattu 7.5.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Militello in Val di Catania.